Németh Szilárd

2018.10.22. 16:36

A rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését

A villanyáram, a földgáz és a távhő ára egyaránt csaknem 25 százalékkal mérséklődött 2013-2014-ben a megelőző időszakhoz képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentése azt igazolja, hogy a rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését – hangoztatta a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd kiemelte, a dokumentumokban az olvasható, hogy a lakossági hátralékok a villanyszámlák esetében 45, a földgázszámlákat tekintve 75, a távhőszolgáltatási számlák vonatkozásában pedig 35 százalékkal mérséklődtek 2013 és 2018 között.

A nagyobbik kormánypárt alelnöke ezt nagyon szép eredménynek nevezte, amely mutatja, hogy minden területen megvalósult, amit elhatároztak és 2013. január 1-jétől véghez vittek. A rezsicsökkentés a magyar családok érdekeit szolgálja – tette hozzá.

A villanyáram, a földgáz és a távhő ára egyaránt csaknem 25 százalékkal mérséklődött 2013-2014-ben a megelőző időszakhoz képest. Ennek köszönhetően 1400 milliárd forint maradt az embereknél, tehát egy család évente átlagosan 170 ezer forintot tud spórolni – ismertette Németh Szilárd.

Szavai szerint a 2010-et megelőző időszakban 8 év alatt 15-ször emelték a háztartási energiaszolgáltatások árát: a villanyé kétszeresére, a gázé háromszorosára növekedett.

Úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok képviselői, de még a jobbikosok sem szavazták meg a rezsicsökkentést megalapozó döntéseket, egyik törvénymódosítást sem.

A Fidesz alelnöke szerint a jelenleg ellenzékben lévők mindig ezt a politikát folytatják: nem Magyarország, a lakosság érdekeit képviselik, hanem az idegen cégekéit. Az embereket „kiszolgáltatták” a külföldi szolgáltatóknak, amelyek „kizsebelték” őket, több mint ezer milliárdot vittek ki az országból – fogalmazott.

Úgy folytatta, hogy az energiafüggőséget is megalapozták. A szolgáltatók „Magyarország feje fölött” kötöttek szerződéseket, és üzleti titoknak minősítették azok tartalmát – részletezte.

Németh Szilárd azt mondta, hogy Bajnai Gordon akkori miniszterelnök 2010-ben még a gázártámogatást is megvonta a magyaroktól az IMF kérésére.

Ezzel szemben ők 2010-ben befagyasztották, majd néhány évvel később csökkentették a díjakat, így Európa legdrágább ellátórendszere a legolcsóbbá vált – hangoztatta az alelnök. A struktúra teljes egészében nemzeti kézbe kerül, már nem a külföldi szolgáltatók szabják meg az árakat, és az emberek megszabadulnak az adósságtól – fűzte hozzá.

Kérdésre felelve Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy természetesen a következő években is ugyanez a tendencia várható, ugyanilyen olcsó marad az energia.

Egy Ukrajnára vonatkozó felvetésre azt hangoztatta, hogy nem a magyar fél álláspontjának kell változnia: a külügynek minden szinten Magyarország érdekeit kell szolgálnia. Kárpátalján több mint 150 ezer magyar él, akik rendkívül súlyos helyzetbe kerültek az ukrán kormány intézkedései miatt – jelezte.

Németh Szilárd – egy kérdésre – a novemberben újrainduló Otthon melege programot rendkívül sikeresnek, Európában, sőt a világon egyedülállónak nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!