A nemzeti régiók fejlesztése az uniónak is érdeke

A polgári kezdeményezés beleillik az EU kohéziós politikájába a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint.

A nemzeti régiók gazdasági lemaradásának megszüntetéséért indított polgári kezdeményezés beleillik az unió kohéziós politikájába, hiszen az unió nem fejlődhet harmonikusan, míg a nemzeti régiók le vannak maradva – erről beszélt a kezdeményezést előterjesztő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kedden az M1-en.

Izsák Balázs hangsúlyozta,

az uniós források elosztása nem átlátható Romániában, Székelyföld nem fér hozzá a saját fejlesztéseihez szükséges forrásokhoz, így lemaradása a környező román többségi régiókhoz viszonyítva fokozódik.

A határon túl, a leválasztott területeken számos régió megőrizte magyar többségét és kultúráját, próbálva legyűrni a globalizáció nyomását és az utódállamok asszimilációs politikáját – fűzte hozzá.

Mint mondta,

ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon Székelyföld, a nemzeti régiók kérdésével, 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban.

Izsák Balázs szerint a kezdeményezés – amely szerint úgy kell az uniós forrásokat biztosítani, hogy fennmaradjon az adott régiók önállósága – európai alapokra épül. Az Európa Tanács régiókkal kapcsolatos határozata szerint a területek, amelyek kollektív önazonossággal rendelkeznek és hordozói nemzeti kultúráknak, társadalmak, nem csupán régiók, és ezek közé tartozik Székelyföld is – fejtette ki az SZNT elnöke.

A kezdeményezést ezen a linken keresztül tudja támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!