Ország-világ

2021.03.16. 14:53

A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított oltóanyagok garantálják a hazai ellátás biztonságát (videó)

A kormány korábbi jelzése alapján hazai koronavírus elleni vakcina várhatóan 2022 második felére készülhet el – mondta Kásler Miklós.

Forrás: EMMI/Facebook

Kásler Miklós elmondta: oltóanyag-ellátási nehézségek megelőzésére, a magyar kormány döntése alapján 2017-ben megkezdődött a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása. A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított oltóanyagok garantálják majd a hazai ellátás biztonságát, ezzel megszüntetik Magyarország függőségét az importtól és annak bizonytalanságaitól – tette hozzá.

A tárcavezető a videóban kifejtette: 2020 márciusában kezdeményezte a covid-19 ellenes magyar vakcina kifejlesztését az EMMI háttérintézménye a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében.

Szakembereink az élő koronavírust megfelelő biztonsági szintű laboratóriumi körülmények között kutatják – tette hozzá.

A miniszter közölte azt is: első lépést a prototípus vakcina kifejlesztését pre-klinikai vizsgálatok követik, majd el kell végezni a humán klinikai vizsgálatokat is. Ezt követi az engedélyeztetési eljárás. Ennek eredményessége esetén forgalomba lehet majd hozni a covid-19 elleni vakcinát – mondta.

A videó végén hangsúlyozta: folyamatosan tájékoztatni fogja az embereket a kutatás szakmai eredményeiről. A kormány korábbi jelzése alapján hazai koronavírus elleni vakcina várhatóan 2022 második felére készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!