Járvány

2021.07.24. 23:05

A még be nem oltott amerikaiak többsége nem akar oltást

A felmérés szerint az iskolázottabbak körében élénkebb az oltakozási kedv.

Az eddig be nem oltott amerikaiak többsége nem akar oltást, csupán 16 százalékuk felelte egy friss felmérés során, hogy valószínűleg beadat magának koronavírus elleni vakcinát, és mindössze három százalék válaszolta, hogy biztosan beoltatja magát – adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Az Egyesült Államok lakosságának 43 százaléka még nem kapott egyetlen oltást sem. A felmérést az AP a NORC Center for Public Affairs Research intézettel közösen végezte.

A megkérdezett beoltatlan felnőttek 35 százaléka válaszolta azt, hogy valószínűleg a jövőben sem kér oltást, 45 százaléka pedig határozottan állította, hogy nem fogja beoltatni magát.

A felmérés szerint az iskolázottabbak körében élénkebb az oltakozási kedv. Míg az érettségivel nem rendelkezők 30 százaléka zárkózik el a vakcináktól, addig az érettségizetteknek csak 18 százaléka elutasító.

A két nagy politikai párt – a republikánusok és a demokraták – hívei között még jelentősebb a különbség. A republikánus szavazók 43 százaléka felelte, hogy biztosan, vagy valószínűleg nem oltatja be magát, míg a demokrata párt híveinek csupán 10 százaléka ugyanennyire elutasító.

Emlékezetes, hogy Donald Trump előző, republikánus párti amerikai elnök maga is megfertőződött koronavírussal, ám hamar felépült és arra bíztatta a lakosságot, hogy „ne féljen a vírustól.”

A felmérés kitért arra is, hogy a beoltatlan amerikaiak 64 százaléka alig, vagy egyáltalán nem bízik abban, hogy a vakcinák hatásosak a koronavírus különféle változatai, így a delta variáns ellen. A beoltottaknak viszont a 86 százaléka valamennyire mindenképpen bízik a vakcinák hatásosságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!