Illegális bevándorlás

2021.10.14. 19:57

A lengyel szejm megszavazta a határkerítés megerősítését

A lengyel kormány szeptember elején a térségben rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet szeptember végén hatvan nappal meghosszabbított.

A lengyel szejm (alsóház) csütörtökön megszavazta a kormánynak azt a törvényjavaslatát, amelynek értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanának a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére az illegális bevándorlás megfékezése érdekében.

A 460 fős szejmben tartott szavazáson a jelen lévő képviselők közül 274-en támogatták a javaslatot, 174-en ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A szejmben a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szűk többséggel rendelkezik. A javaslat most az ellenzéki többségű szenátus (felsőház) elé kerül szavazásra, amelynek eredménye bizonytalan, miután a szejm az ellenzéki módosító javaslatokat elutasította.

Lengyelország augusztusban szögesdrótkerítést kezdett el építeni az illegális bevándorlók megfékezése érdekében. A kormány mostani javaslata értelmében a szögesdrótkerítést különböző műszaki berendezésekkel, köztük mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelnék, tovább erősítendő a határ védelmét.

A lengyel kormány szeptember elején a térségben rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet szeptember végén hatvan nappal meghosszabbított. Az intézkedést azért hozták, hogy a hatóságokat szélesebb jogkörökkel ruházzák fel az emberek mozgásának ellenőrzésére.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!