migrációs nyomás

2021.10.01. 10:43

A lengyel szejm meghosszabbította a fehérorosz határnál érvényes rendkívüli állapotot

A lengyel parlamenti alsóház csütörtök éjjel meghosszabbította december elejéig a fehérorosz határ térségében érvényes rendkívüli állapotot a migrációs nyomás folytatódása miatt.

Az Andrzej Duda elnök által a szejmhez továbbított kormányjavaslat mellett a 460 fős alsóházban 237 képviselő szavazott, köztük a kormánypárti frakciók 224 jelenlévő tagja. Nemmel szavazott 179 honatya, 31-en tartózkodtak a szavazástól.

Ellenezte a tervezetet mások mellett a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) 122 jelenlévő tagja. Ezt a KO képviselője, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter humanitárius érvekkel indokolta, valamint azzal, hogy pártja szerint az intézkedés nem segíti hatékonyan a határvédelmet.

Mariusz Kaminski jelenlegi belügyminiszter a parlamenti vita során közölte: az év eleje óta 11 és félezren próbáltak meg illegálisan átjutni Lengyelországba Fehéroroszország felől. A migránsok 65 százaléka iraki állampolgár volt, a legtöbben fiatal férfiak, akiket Bagdadból, illetve Isztambulból szállítottak repülőjáratokkal Minszkbe.

A rendkívüli állapot meghosszabbításának szükségességét Kaminski a fehérorosz tisztviselők általi sorozatos provokációval is indokolta, valamint azzal, hogy a határon őrizetbe vett illegális migránsok között terroristagyanús személyeket azonosítottak.

A lengyel államfő szeptember 2-án hirdetett ki harmincnapos rendkívüli állapotot a lengyel-fehérorosz határ menti, három kilométer széles sávban, a meghosszabbítás a lengyel alkotmány értelmében a szejm hozzájárulásával volt lehetséges, legfeljebb 60 nappal.

A lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítést építenek, amelyből mintegy száz kilométeres szakasz már elkészült.

Varsó, a balti országok, valamint az Európai Bizottság is a Fehéroroszország által megszervezett akciónak tartja a lengyel határon erősödő migrációs nyomást. Csütörtökön Kaminski a belügyekért felelős uniós biztossal találkozott Varsóban, és ezt követően közölte: Ylva Johanssonnal egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlás ügyében az uniós tagállamoknak „határozott választ” kell adniuk Fehéroroszországnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!