tálib offenzíva

2021.08.06. 15:17

A lázadók megölték az afgán kormány sajtófőnökét

A tálib lázadók pénteken Kabulban agyonlőtték az afgán kormány sajtófőnökét – jelentette be a tálibok egyik szóvivője.

A sajtófőnök egyúttal Asraf Gáni afgán elnök szóvivője volt. Az afgán belügyminisztérium egy tisztségviselője megerősítette, hogy Dava Han Minapalt, a kormány média- és információs központjának vezetőjét „kegyetlen terroristák ölték meg” a pénteki imádság idején.

– Minapal fiatal ember volt, aki hegyként magasodott az ellenséges propagandával szemben, és mindig is az afgán kormányzat fontos támogatója volt – mondta Mirvaisz Sztanikzai, a belügyminisztérium szóvivője.

A merénylet csak a legutóbbi esemény volt abban a támadássorozatban, amelyet a keményvonalas iszlamista csoport hajtott végre Asraf Gáni elnök demokratikusan megválasztott, a Nyugat által is támogatott kormányzata meggyengítése érdekében.

Több tucat olyan civil aktivistát, újságírót, hivatalnokot, bírót és közéleti személyiséget öltek már meg a tálib lázadók.

A tálibok szóvivője szerint Minapalt célzott támadásban ölték meg, „korábbi tetteinek büntetéseképpen”. Kedden Majdan Vardak tartomány Szájed Abad kerületének kormányzója is a tálib lázadók merényletének áldozata lett Kabulban.

Ross Wilson, a kabuli amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője Twitter-üzenetben azt írta, hogy lesújtva és elszörnyedve értesült Minapal meggyilkolásáról. Wilson barátjának és kollégájának nevezte Minapalt, aki munkája során mindig arra összpontosított, hogy igaz és valódi információt nyújtson minden afgánnak.

– Ezek a gyilkosságok az afgánok emberi jogai és szólásszabadsága elleni támadások – tette hozzá a diplomata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!