egyértelmű győzelem

2018.07.08. 21:01

A kormánypártok jelöltje nyerte a józsefvárosi polgármester-választást

A Fidesz-KDNP színeiben indult alpolgármester a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta 100 százalékos feldolgozottság alapján.

Budapest, 2017. november 3. Sára Botond Attila, Józsefváros alpolgármestere beszédet mond a Magyar Orvos Hősi Halottak emlékszobránál tartott megemlékezésen 2017. november 3-án. A szobor az első és a második világháborúban, az 1956-os forradalom idején, és valamennyi harcokban, szolgálatteljesítés közben elesett honvéd-egészségügyi dolgozónak állít emléket.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mónus Márton

Az időközi önkormányzati választáson még ketten indultak; a baloldali és liberális pártok által támogatott, hivatalosan független Győri Péter és Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt színeiben. A szavazólapon szerepelt még Pintér Attila független jelölt neve is, de mivel visszalépett, rá nem lehetett szavazni, az ő nevét a helyi választási bizottság lehúzta a szavazólapról.

Az NVI adatai szerint Sára Botondra 8269-en szavaztak (62,85 százalék), Győri Péterre 4787-en (36,39 százalék), míg Fehérvári Zsolt Istvánra 100-an (0,76 százalék).

A józsefvárosi időközi választáson 57,5 ezer polgár adhatta le voksát, a részvételi arány 23,05 százalékos volt.

Az önkormányzati választás eredménye nem jogerős, azzal szemben jogorvoslattal lehet élni.

A VIII. kerületben, Józsefvárosban azért írták ki az időközi polgármester-választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott.

Az új polgármester Sára Botond jogász, jelenleg Józsefváros alpolgármestere, és eddig Kocsis Máté általános helyettese volt.

Az időközi polgármester-választás nincs érdemi hatással az önkormányzat politikai erőviszonyaira, mert a képviselő-testületben 12 kormánypárti, egy-egy MSZP-s, DK-s, LMP-s, illetve Együtt-PM-es, valamint egy (a Jobbik színeiben bejutott) független képviselő ül.

Borítókép: Sára Botond Attila, Józsefváros alpolgármestere beszédet mond a Magyar Orvos Hősi Halottak emlékszobránál tartott megemlékezésen 2017. november 3-án.

Forrás: MTI Fotó/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!