szócsata

2021.09.23. 11:47

A kémfőnök szerint hazugság, hogy újabb orosz hírszerzőt gyanúsítottak meg a Szkripal-ügyben

Újabb figyelemelterelő hazugságnak minősítette Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának azt a bejelentését, hogy egy harmadik orosz katonai hírszerzőt is meggyanúsított a Szkripal-ügyben.

„Megítélésem szerint ez egy újabb arra irányuló kísérlet, hogy hazugsággal fedezzenek vagy támogassanak egy korábbi hazugságot. Ezenkívül, a legutóbbi afganisztáni események fényében ez talán egy arra irányuló kísérlet, hogy eltereljék a közfigyelmet arról a megszégyenülésről, amelyet mindenekelőtt az Egyesült Államok csapatai és szövetségeseik, köztük a britek afganisztáni menekülése okozott” – jelentette ki Nariskin csütörtökön újságíróknak nyilatkozva Moszkvában.

„A közfigyelem elterelésének kísérlete arról, hogy a NATO-tömb nem képes fenntartani a biztonságot a világ egyes régióiban”

- tette hozzá.

Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredes és lánya, Julija ellen az angliai Salisbury városban 2018 tavaszán mérgezéses merényletet kíséreltek meg, amelyet mindketten túléltek. A brit nyomozás szerint ugyanettől a „novicsok” típusú méregtől ugyanakkor életét vesztette egy háromgyermekes brit nő, Dawn Sturgess, aki véletlenül került érintkezésbe az anyaggal. Élettársa, Charlie Rowley súlyosan megbetegedett, és hónapokig kezelték kórházban életveszélyes állapotban.

A londoni rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy az ügy új gyanúsítottja Gyenyisz Szergejev, az orosz katonai hírszerzés (GU) vezérőrnagya, aki Szergej Fedotov álnéven vett részt a támadásban, két társával Anatolij Csepigával és Alekszandr Miskinnel együtt. Ők a Ruszlan Bosirov, illetve Alekszandr Petrov álnevet használták. Szergejev a gyanú szerint Londonból irányította a Salisburyben végrehajtott akciót. A brit hatóságok mindhárom gyanúsított ellen körözést és elfogatóparancsot adtak ki.

A Scotland Yard bejelentése miatt szerdán bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai brit diplomáciai misszió követtanácsosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!