Visegrádi szolidaritás

2019.02.19. 11:05

A jeruzsálemi V4-csúcs törlése a lengyelek melletti kiállás jele

A visegrádi országok megértették az alaptalan rasszizmusvád miatt érzett lengyel felháborodást.

A visegrádi országok (V4) egységének jeleként értelmezte a közép-európai országcsoport és Izrael közötti, eredetileg hétfőre Jeruzsálembe tervezett csúcsértekezletének elhalasztását Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján hétfő délután írt bejegyzésében közölte: hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa (Lengyelország mellett Magyarország, Csehország és Szlovákia) kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán.

A csúcs elhalasztásáról szóló „fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat”

- áll a bejegyzésben.

Korábban Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője „a visegrádi szolidaritás jelének” minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Méltatta, hogy

a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak.

A csúcstalálkozó elmaradását, a kétoldalú megbeszélésekkel való helyettesítését hétfőn Andrej Babis cseh miniszterelnök jelentette be hétfőn.

Babis szerint a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében, az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások után tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

Ezt megelőzően Morawiecki közölte: Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter holokausztra és Lengyelországra vonatkozó, „lengyelellenes”, „rasszista” és „teljesen megengedhetetlen” kijelentései miatt a lengyel küldöttség nem vesz részt a csúcsértekezleten.

Kac vasárnap – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait – kijelentette: „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”, majd hétfőn a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

E kijelentések miatt hétfőn bekérették a varsói külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét.

Lengyelország már vasárnap jelezte: a csúcson csak külügyminiszteri szinten képviselteti magát a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek tulajdonított, az izraeli sajtóban közölt, majd helyesbített kijelentés miatt, mely iszerint „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Morawiecki vasárnap beszélt az ügyről telefonon Netanjahuval, aki a lengyel kormányfői hivatal közleménye szerint arról biztosította őt: egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán „egyes” lengyelekről beszélt.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le.

A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!