A járvány miatt kevesebben írják alá a nemzeti régiókról szóló petíciót

Jelentősen csökkent a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezéséhez csatlakozók száma a koronavírus-járvány miatt – közölte a tanács külügyi biztosa szerdán.

Székely zászlót tart a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás egyik résztvevője a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Dabis Attila az M1 csatornán elmondta: három héttel ezelőtt egy nap alatt kilencezer aláírás érkezett az online felületen, az elmúlt egy hétben pedig összesen nem sikerült ennyit összegyűjteni.

Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a papíralapú aláírásgyűjtés ellehetetlenedett, másrészt az, hogy a téma lekerült a nyilvánosság napirendjéről – vélekedett.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Kiemelte: az online aláírások száma jelenleg 230 ezer, ezért

ahhoz, hogy május 7-ig összegyűljön a szükséges egymillió támogató, napi 15 ezer aláírásra van szükség.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!