előválasztás

2021.04.03. 07:44

A fővárosi kerületekben is hangos ellenzéki csörték várhatók az előválasztáson

A Momentum és a DK több helyen már megnevezte jelöltjeit az előválasztásra, a többiek még kivárnak. A legnagyobb csaták ott várhatók, ahol az ellenzék győzött három évvel ezelőtt.

Budapest, 2020. március 9. Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ azonnali kérdést tesz fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 9-én. Mellette frakciótársai, Varga László és Bangóné Borbély Ildikó. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Az országban tizenöt, ebből Budapesten tizenkét egyéni választókerületben (vk.) nyert ellenzéki jelölt a 2018-as parlamenti választáson. A győztesek közül nyolcan az MSZP-Párbeszéd politikusai, hárman DK-sok, valamint egy-egy jobbikos, LMP-s, együttes, illetve független. Ezek után nem meglepő, hogy a szocialisták ragaszkodtak a legjobban ahhoz, hogy ott ne tartsanak előválasztást, ahol ellenzéki jelölt győzött három évvel ezelőtt – írja a Mandiner.

Ezt azonban megtorpedózták a többiek, elsősorban azok, akik három éve nem szereztek mandátumot, vagyis az egyébként is megerősödött Momentum, valamint a DK, amely most az ellenzék vezető ereje, illetve a Jobbik. A baloldali-liberális pártok erőviszonyainak megváltozása, a köztük több helyen kialakult konfliktusok miatt ezeken a helyeken nagyon érdekes küzdelmek alakulhatnak ki az előválasztáson, ahogy a miniszterelnök-jelölt-jelöltek meccse sem ígérkezik unalmasnak.

A legtöbb jelöltet a DK, továbbá a Momentum nevezte meg,

érdekes, hogy az MSZP eddig csak Komjáthi Imre indítását jelentette be Csepelen, bár több vk-ban ki lehet számítani, ki lesz az emberük.

Néhány nappal ezelőtt három vidéki, illetve öt fővárosi választókerületet elemeztek, most a maradék hét budapesti helyszínt veszik górcső alá.

Varju ellen büntetőeljárások folynak

A 10. választókerületben (Óbuda, Békásmegyer egy része) a visszalépéseknek köszönhetően a párbeszédes, MSZP-s Szabó Tímea 2018-ban csaknem 12 százalékponttal, azaz fölényesen győzött a kormánypárti Menczer Erzsébet ellen. A markáns megszólalásairól híressé, hírhedtté vált képviselő újra ringbe száll, a riválisairól egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Momentum Turgonyi Dániel 3. kerületi alpolgármesterrel méreti meg magát. Érdekesség, hogy az ezt megelőző parlamenti ciklusban Kiss László jelenlegi polgármesteré volt a mandátum, aki a 2019-es önkormányzati választást követően igazolt át a DK-ba az MSZP-ből. Ha indít a Gyurcsány-párt is jelöltet – egyelőre még nem neveztek meg senkit –, akkor a városvezető feltehetően őt fogja támogatni, s nem Szabót, ami nagy előny lehet. Az ismeretlen Turgonyinak nem valószínű, hogy lapot osztanak.

A 11. választókerületben (Újpest, illetve Angyalföld egy részét foglalja magában) a DK-s Varju Lászlóé a parlamenti mandátum, a fideszes Zsigmond Barna Pált verte csaknem öt százalékponttal az előző voksoláson. Egyelőre más ellenzéki jelöltről nem lehet tudni.

Ám nagy kérdés, hogyan alakulnak az egyébként meglehetősen agilis, sokat szereplő Varju büntetőügyei addig.

Ismeretes: két eljárás is folyamatban van ellene. Az egyikben amiatt kell a bíróság elé állnia, mert a vád szerint az előző parlamenti voksolás előtt, 2018 februárjában országgyűlési képviselőjelöltként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A másik a székházügy, amikor több ellenzéki képviselő bement a köztévé épületébe, hogy felolvassanak egy petíciót. Ám nem engedték be őket a stúdióba, így dulakodások alakultak ki, ennek egyik főszereplője Varju volt, aki állítólag sérüléseket okozott két biztonsági őrnek, az egyiknek nyolc napon túl gyógyulót. A DK-s politikus persze koncepciós perről beszél, mondván, a Fidesz és Polt Péter így akarja őt ellehetetleníteni.

A DK beveti a szóvivőjét, Barkóczi Balázst

A 12. választókerületben, azaz Újpalotán ugyancsak nem egészen öt százalékponttal kapott ki László Tamás (Fidesz-KDNP) a szintén DK-s Hajdú Lászlótól 2018-ban. Ám Gyurcsányék most nem a 74 éves veteránt, hanem a párt szóvivőjét, a rendkívül sokat szereplő 41 esztendős Barkóczi Balázst állítják csatasorba, aki tizenöt évvel ezelőtt helyi szinten, önkormányzatban politizált, utána politikai elemző lett, most pedig az országos politikával próbálkozik. A momentumos Palocsai Béla önkormányzati politikus, legfeljebb helyben ismert, meglepetés lenne, ha megszorítaná Barkóczit.

A 15. választókerületben (Pestszentlőrinc, Pestszentimre) az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes csaknem hét százalékponttal előzte meg a fideszes Kucsák Lászlót három évvel ezelőtt. Bár a párt(társ)elnökök gyakran nem indulnak a választásokon egyéni körzetekben, mondván, nekik az egész országgal kell foglalkozniuk (másfelől pedig hatalmas presztízsveszteség, ha kikapnak),

Kunhalmi azonban biztosra mehetne, így valószínűleg elindul az előválasztáson.

Ám ez ellen szól, hogy az eddig egyetlen nyilvánosságra került ellenfele meglehetősen erős helyben. A DK-s Ferencz István 2002 óta önkormányzati képviselő, a párt megalakulásakor, 2011-ben csatlakozott Gyurcsányékhoz, jelenleg alpolgármester, így a választókerületében ismert és elfogadott. S a támogatója a szintén DK-s polgármester, Szaniszló Sándor, bár tény, hogy ő az önkormányzati választást követően igazolt ide az MSZP-ből.

Csepel az egyik legizgalmasabb helyszín

A 16. választókerületben (Pesterzsébet teljes területe és Kispest egy része tartozik ide) az MSZP legendás időszakának nagy tanúja, a pártban több vezető tisztséget betöltött Hiller Istváné a mandátum, a fideszes Földesi Gyulát majdnem hat százalékponttal előzte meg 2018-ban. A most éppen a választmány elnökeként politizáló Hiller indulásáról még nincs hivatalos döntés, de meglepetés lenne, ha nem szállna ringbe. Mostanáig csupán a DK nevezte meg az indulóját, Nemes Lászlót, aki Pesterzsébeten önkormányzati képviselő. Hiller az országos ismertségének köszönhetően esélyesebbnek tűnik, de ellene szól, hogy Nemest helyben nagyon jól ismerik és elfogadják, hiszen 27 éve önkormányzati képviselő Pesterzsébeten és hét éve alpolgármester. S szintén Hiller esélyeit ronthatják a kispesti botrányos ügyek (erről itt olvashatnak), annak ellenére is, hogy a parlamenti képviselőnek nincs túl sok köze a Lackner-Gajda-Kránitz triumvirátushoz.

Az előválasztások talán egyik legizgalmasabb színhelye a 17. választókerület, azaz Csepel, illetve Soroksár lesz, ahol az akkor még Együtt színeiben induló Szabó Szabolcs három évvel ezelőtt elég meggyőző fölénnyel, több mint öt százalékponttal verte a Fidesz egyik emblematikus figuráját, alelnökét, Németh Szilárdot. Azóta nagyot változott a világ. Már nincs Együtt, ezért Szabó független parlamenti képviselő lett, aki az ex-LMP-s Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel a Momentum strómanjai a T. Házban, és Fekete-Győrék el is indítják őket az előválasztáson. Amikor kiderült, hogy a korrupcióhajhász Hadházyt ráindítják az MSZP zuglói erős emberére, a már eddig is zűrös ügyekbe keveredett Tóth Csabára, a szocialisták úgy gondolták, kölcsönkenyér visszajár.

Így a párt elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét vetik be Csepelen.

Nem véletlen, hiszen ő az a ritka politikus, aki évek óta ugyanazt mondja, mégpedig azt, hogy a munkásokat kihasználják a nagytőkések, és ez ellen határozottan fel kell lépni a kormánynak, a szakszervezeteknek, pártoknak és minden létező szervezetnek, emellett munkát, kenyeret, tisztességes béreket követel a piros (vörös), fehér kalapácsos munkást ábrázoló pólójában, pulóverében. Azt gondolhatták az MSZP kampánygurujai, hogy annak ellenére egy ilyen figura, nem pedig egy szemüveges értelmiségi – mint amilyen Szabó – kell a csepeli panelrengetegbe, hogy a momentumossá avanzsált politikus eddig mindig jól szerepelt a választáson. Itt is van már DK-s jelölt is, aki színesíti a küzdelmet. Paál Géza Ferenc, a DK csepeli elnöke, aki a küzdősportokban vitézkedik és korábban Gyurcsány Ferenc testőre volt. De valószínűleg a pártelnökhöz fűződő személyes viszony ellenére sem fog labdába rúgni a Szabó és Komjáthi mellett.

A 18. választókerületben (A XXII. teljes területe, illetve a XI. egy része tartozik ide), az MSZP egykori elnöke, illetve Újbuda volt polgármestere, Molnár Gyula nem sokkal, csupán másfél százalékponttal gyűrte le az ősrégi fideszest, Németh Zsoltot. Molnár – bár erről sincs még hivatalos bejelentés – valószínűleg újra megpályázza a parlamentet, így megküzd az előválasztáson is.

A DK-ból Bollók Istvánné lesz az ellenfele, aki régi motoros már a szakmában.

2002-ben a XXII. kerület polgármestere lett, 2014-ben lépett be a Demokratikus Koalícióba, jelenleg a DK választókerületi elnöke, tagja a párt budapesti elnökségének is, tehát tapasztalt politikus. A Momentum Tóth Endre önkormányzati képviselővel készül, aki a párt XXII. kerületi szervezetének az elnöke. Meglepő lenne, ha bele tudna szólni a rutinos baloldali versenyzők csatájába.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 9-én. Mellette frakciótársai, Varga László és Bangóné Borbély Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!