vita vége

2021.03.03. 11:35

A Fidesz kilépett a néppártból

A néppárt még ebben a nehéz járványügyi helyzetben is azon van, hogy elnémítsa európai parlamenti képviselőinket – írta Orbán Viktor Manfred Webernek.

Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyûlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

Az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van elfoglalva, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek mozgásterét korlátozza – közölte Novák Katalin, a Fidesz alelnöke közösségi oldalán, ahol hozzátette:

Miután ma a Néppárt elfogadta az alapszabályzatának módosítását, úgy döntöttünk, hogy pontot teszünk a viták végére és kilépünk az EPP képviselőcsoportjából.

A tárca nélküli miniszter megosztotta a magyar miniszterelnök Manfred Weber frakcióvezetőjének küldött levelét is, melyet alább olvashatnak.

Orbán Webernek: a Fidesz távozik a néppártból

„Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer ember kerül kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket”

– írta Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amit Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének címzett azt követően, hogy a frakció ma délelőtt megszavazta alapszabályzatának módosítását, ami gyakorlatilag előirányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

A magyar kormányfő a levelében azt írta:

„Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.

Európai parlamenti képviselőink korlátozása választott tisztségük gyakorlásában megfosztja a magyar választókat demokratikus jogaiktól. Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből kifolyólag a Fidesz vezető testülete úgy döntött, hogy azonnal elhagyjuk az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját.”

A levelet itt megtekinthetik:

Gál Kinga levele Webernek

Ezzel egy időben Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke szintén levelet írt Manfred Webernek, hogy tájékoztassa őt arról:

A delegáció Orbán Viktorhoz hasonlóan azzal indokolta a döntést, hogy az EPP frakció ma egy olyan alapszabály módosítást fogadott el, mely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait.

Korábban írtuk, hogy a néppárt elfogadta az alapszabályzat Fideszre írt módosítását, valamint azt is, hogy a Fidesz a mai nap folyamán elhagyja a néppártot.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!