katonai diplomácia

2021.10.14. 12:59

A biztonságos Európát erősíti a visegrádi országok vezérkari főnökei találkozója

Európa biztonságának és stabilitásának megerősítését célzó közös nyilatkozatot írtak alá a visegrádi országok csütörtökön Balatonakarattyán.

Balatonakarattya, 2021. október 14. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j2), valamint Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel (b), Daniel Zmeko vezérezredes szlovák (b2) és Ales Opata vezérezredes, cseh vezérkari fõnök (j) a visegrádi országok katonai vezetõinek balatonakarattyai találkozóján tartott sajtótájékoztatón 2021. október 14-én. Az eseményen Európa biztonságának és stabilitásának megerõsítését célzó közös nyilatkozatot írtak alá. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az október 12. és 14. között lebonyolított találkozót lezáró közös nyilatkozat aláírását követő csütörtöki, balatonakarattyai sajtótájékoztatón Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte: a visegrádi országok közös erőfeszítései a stabil és biztonságos Európa megerősítését célozzák.

Megállapodtunk abban, hogy szinkronizálni kell tevékenységeinket annak érdekében, hogy jobban alkalmazkodjanak a hibrid, valamint a hagyományostól eltérő hadviselés által jelentett veszélyekhez, illetve abban, hogy még szorosabbra fűzzük az együttműködést a kibervédelem területén – tette hozzá.

A találkozón azonosították a nemzetközi biztonsági környezetből fakadó kihívásokat és megvitatták az ezekre adható válaszokat. Konzultáltak továbbá a nemzeti fegyveres erők közös ügyeiről is, és szó esett a magyar V4 elnökség fő céljairól – tette hozzá. Ruszin-Szendi Romulusz szerint

a V4 közös harccsoport a védelmi együttműködés legfontosabb eredménye,

hozzátéve, elkötelezettek a NATO vállalásként létrehozandó V4-es egyesített logisztikai támogató csoportparancsnokság megalakítása mellett.

Rajmund T. Andrzejczak lengyel vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elismerően szólt a magyar fegyveres erők modernizációjára tett kötelezettségvállalásról, valamint a magyar hozzáállásról az illegális migrációhoz és az afganisztáni helyzethez. A találkozón a globális kérdések mellet regionális feladatok is napirenden voltak – ismertette. Hangsúlyozta: a visegrádi országok célja a biztonságos környezet erősítése.

A találkozón Ruszin-Szendi Romulusz, a magyar honvédség parancsnoka, Daniel Zmeko szlovák vezérkari főnök, Ales Opata cseh, Rajmund T. Andrzejczak lengyel vezérkari főnök vett részt, szerdán pedig csatlakozott Valerij Zaluhnyi ukrán vezérkari főnök.

Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (jobbról a második), valamint Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel (balról), Daniel Zmeko vezérezredes szlovák (balról a második) és Ales Opata vezérezredes, cseh vezérkari fõnök (jobbról) a visegrádi országok katonai vezetőinek balatonakarattyai találkozóján tartott sajtótájékoztatón 2021. október 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!