a természet ereje

2017.09.19. 21:11

7,1-es erősségű földrengés pusztított Mexikóban

Eddig legalább 49 halálos áldozatról tudni.

Nagy erejű – 7,1-es erősségű – földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

Eddig legkevesebb 49 halálos áldozatról tudnak, egyedül a Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi államban 42 ember halt meg – közölte Graco Ramírez kormányzó. További hét halottat jelentettek más térségekből, a mexikói fővárosban pedig a híradások szerint több épület is összeomlott.

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso településtől 8 kilométerre (a fővárostól 123 kilométerre) délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt, de a rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a fővárosban az emberek több helyütt az épületekből az utcákra menekültek, a Függetlenség Angyala emlékmű környékén leállt a forgalom.

A polgári védelem egyik vezetője szerint Mexikóvárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait. Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.

A főváros nemzetközi repülőterét lezárták, az iskolákban beszüntették a tanítást.

Szeptember 7-én szintén nagy erejű – 8,2-es – földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata volt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban.

Borítókép: MTI/EPA/Sáshenka Gutiérrez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!