tragédia

2020.01.09. 14:20

45 milliárd dollárnyi kárt okoztak tavaly a természeti katasztrófák Amerikában

Megkétszereződött a súlyos időjárási katasztrófák száma a 2010-es években az Egyesült Államokban.

A 2000-es évekhez képest több mint kétszeresére nőtt az egymilliárd dollárnál (298,8 milliárd forint) nagyobb veszteséget okozó időjárási és éghajlati katasztrófák száma az Egyesült Államokban az elmúlt évtized során – derült ki az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerdán közzétett szokásos évi jelentéséből.

A dokumentum szerint a 2010-es években 119 olyan esemény volt az országban, amely egymilliárd dollárnál nagyobb károkat okozott és ezek együttesen a 800 milliárd dollárt is meghaladó anyagi veszteséget eredményeztek.

A mutatók szerint a 2019-es évben 14 ilyen pusztító időjárási és éghajlati esemény sújtotta az Egyesült Államokat, együttesen nagyjából 45 milliárd dollárnyi kárt okozva.

Legkevesebb 44 ember vesztett életét ezekben az időjárási katasztrófákban, amelyek között volt erdőtűz, két trópusi ciklon, három folyóáradás és nyolc súlyos vihar.

Az átlaghőmérséklet országszerte meghaladta a 20. századi átlagot, ami azt jelenti, hogy 2019 az elmúlt 125 éves periódus legmelegebb harmadába tartozik.

Alaszka például történetének legmelegebb éveként könyvelhette el a tavalyit.

A NOAA kutatóinak számításai szerint továbbá 1973 után a 2019-es volt a második legcsapadékosabb év az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!