Ország-világ

2021.05.03. 09:04

4 millió 73 ezer a beoltott, 1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent.

Nyíregyháza, 2021. május 2. Az asszisztens átadja egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kormányzati portálon azt írták: folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. 1219 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen. A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 24 százalékkal.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Miután a beoltottak száma átlépte a négymilliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Már a 16–18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. Védelmi intézkedések mellett ma megkezdődtek az érettségi vizsgák.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm és AstraZeneca-oltásokra tudnak foglalni a regisztráltak. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Azt írták: a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu oldalon az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa, illetve oltóorvosa rögzítette-e, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

„Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – szögezték le. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert a „járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”. Az oltási rendben tizedik körben május közepén megkezdődik a 16–18 évesek oltása is és már őket is lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Arra kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás és a tumultus elkerülése érdekében az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Továbbá kérik, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében változatlanul azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.

Az elhunytakkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Borítókép: Az asszisztens átadja egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltották a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!