Vatikán

2024.07.07. 21:21

A demokrácia állapotáért aggódik Ferenc pápa

Ferenc pápa a számos országban terjedő „demokrácia-szkepticizmus” miatt aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt szerte a világon az olasz katolikusok 50. szociális hete alkalmából Triesztben tartott rendezvényen vasárnap elhangzott beszédében.

MW

Ferenc pápa Helena Vurnik szlovén művész Angyali üdvözlet című olajfestménye mellett halad el a trieszti Olaszország Egysége téren pontifikált miséjének végén, 2024. július 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alessandra Tarantino

A mai világban – mondjuk ki az igazat – a demokrácia nem örvend jó egészségnek. Ez érdekel és aggaszt is bennünket, mert az emberiség jóléte forog kockán

– mutatott rá beszédében a pápa. 

A demokrácia szó nem egyszerűen a választások szinonimája. A demokrácia megköveteli olyan feltételek megteremtését is, hogy mindenki ki tudja fejezni a véleményét. A választók csökkenő száma viszont aggodalommal tölt el

– mondta Ferenc pápa.

A pápa felelős politikai szerepvállalásra szólította fel a katolikusokat. 

A katolikusoknak nem szabad megelégedniük a „magánhittel”, hanem aktívan részt kell venniük a politikai életben is.

Nem elégedhetünk meg a magánhittel. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy legyen bátorságunk nyilvános vitákban javaslatokat tenni az igazságosság és a béke érdekében. Van mondanivalónk, de nem a kiváltságok védelmében. Egységes hangon kell javaslatokat tennünk egy olyan társadalomban, amely gyakran hangtalan, és amelyben túl sokaknak nincs hangjuk. Sokan vannak, túl sokan vannak, akiknek nincs hangjuk!

– fogalmazott Ferenc pápa.

Mindenkinek egy közösségi projekt részének kell éreznie magát. Senki sem érezheti magát haszontalannak.

A társadalmi valóságtól való távolságtartás mögött gyakran közöny húzódik meg. 

A közömbösség a demokrácia rákfenéje

– figyelmeztetett.

Az elmúlt hetekben a pápa több olaszországi városba is ellátogatott, köztük Velencébe, Veronába és most Triesztbe. Ferenc - a Vatikán államfőjeként - június közepén részt vett a G7-ek dél-olaszországi csúcstalálkozóján.

A 87 éves pápa, aki rossz egészségi állapotban van, csaknem egy éve nem tett hosszabb külföldi utat. Idei első külföldi útja szeptemberben Délkelet-Ázsiába vezet, majd nem sokkal később Belgiumba és Luxemburgba látogat el – amint azt a Vatikán is megerősítette.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában