Honvédelem

2023.09.18. 14:00

Hétfőn kezdődik a NATO Innovációs hét

Az Észak-Atlanti Szövetség innovációs ökoszisztémájának csúcsszervei Budapesten üléseznek szeptember 18-22. között a NATO Innovációs hét keretében - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.

MW

Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa előadást tart az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund, EDF) nemzeti információs napján a Stefánia Palotában 2023. június 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A tárca közleménye idézi Porkoláb Imrét, a védelmi innovációért felelős miniszteri biztost, aki úgy fogalmazott: 

Magyarország NATO iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy alapító tagjai vagyunk mind a NATO Innovációs Alapnak (NIF), mind a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmusnak (DIANA).   

A dandártábornok - aki egyben a NATO DIANA elnökhelyettese - rámutatott, hogy Magyarország aktív szerepvállalásának eredményeképpen mindkét szervezet Budapestet választotta soron következő ülésének helyszínéül 2023. szeptember 18-22. között. A HM a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-vel (VIKI) közösen, az "ülések margóján" szervezi meg az Innovációs hetet, melynek fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter - tudatták.   

A közlemény szerint Porkoláb Imre a védelmi szektor kihívásai közé sorolta, hogy "a csúcstechnológia már nem kizárólag a nagyvállalatok és a haderő laboratóriumaiban készül, hanem a civil szektorban, a vállalati és akadémiai keretek között zajló fejlesztések eredményeként jön létre".   

Hazánkban a VIKI feladata a kettős hasznosítású technológiák feltérképezése, a hazai innovációs ökoszisztéma rendszer (vállalatok, kutatóintézetek) és a Honvédelmi Minisztérium összekapcsolása - közölte. Hozzátette: "kritikus a nemzetközi beágyazódás" is. "Ezért kell csatlakoznunk olyan kezdeményezésekhez, mint a NATO NIF, ami egy egymilliárd eurós kockázati tőkebefektetéseket kezelő alap, valamint a NATO DIANA, ami egy közel száz nemzeti innovációs tesztközpontot tömörítő hálózat" - magyarázta a miniszteri biztos, aki szerint a két szervezet közös célja a kis- és közepes vállalkozások felkarolása, a civil szektorban fejlesztett csúcstechnológiák minél gyorsabb adaptálása, ezáltal a védelmi innováció felgyorsítása. Mindez hozzájárul az állampolgárok biztonságának garantálásához és egy erős haderő felépítéséhez - húzta alá.   

A minisztérium kitért arra is, hogy az Innovációs hét keretében a hivatalos üléseken túl bemutatják a magyar innovációs ökoszisztémát a NATO-tagállamok számára. Emellett a szervezet felsővezetőivel a szélesebb közönség is találkozhat, ugyanis a Brain Bar jövőfesztiválon "COLLECTIVE (IN)SECURITY - Can NATO survive in a world falling apart?" témában részleteket is megosztanak a DIANA stratégiájáról és az innovációs kihívások eredményeiről - fűzték hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában