Interjú

2023.08.30. 06:43

Orbán Viktor: az orosz–ukrán háború megoldásának kulcsa Amerika kezében van (videó)

Tucker Carlson két év után készített újra interjút Orbán Viktorral. A miniszterelnök YouTube csatornájára felkerült videóban háborúról, Oroszoroszágról és Ukrajnáról, az Amerikai Egyesült Államokról, illetve a magyar nemzet küldetéséről is szó esett.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Tucker Carlson elsőként azt vetette fel a magyar kormányfőnek, hogy Amerikában az emberek azt gondolják, Ukrajna nyerésre áll az Oroszországgal vívott háborúban.

ORBÁN Viktor; CARLSON, Tucker
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én. Az interjú közép-európai idő szerint ma jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ez egy hazugság. Ez nem csak egy félreértés, ez egy hazugság, és lehetetlen. Mindenki, aki politikával foglalkozik és érti a logikát, a számokat, az adatokat, az tudja, hogy ez kizárt

– jegyezte meg Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy mélységesen együttérez Ukrajnával. Arra a kérdésre, hogy miért lehetetlen Ukrajna győzelme, a miniszterelnök kifejtette, hogy az ukrán katonák hamarabb fognak elfogyni, mint az oroszoké, a harctéren pedig végül a katonák száma fog számítani.

Az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok

− húzta alá. Éppen ezért ez a mostani stratégia, amit a Nyugat követ, egy „rosszul összeállított stratégia” a miniszterelnök szerint, amivel nem lehet legyőzni Oroszországot.

A miniszterelnök úgy véli, Oroszország esetében a Nyugat által elsődlegesként kezelt szabadságnál sokkal fontosabb dolgot is meg kell oldani, mégpedig az ország egyben tartásának kérdését.

Emellett felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy Oroszország esetében a Nyugatnak korábban, Borisz Jelcin regnálásának végén, már komoly fejfájást okozott a gyengekezű vezetés, ugyanis félő volt, hogy anarchikus állapotok alakulnak ki a nukleáris arzenállal rendelkező országban. 

„Megfeledkeztünk arról, hogy milyen veszélyes egy erős vezetés nélküli vagy interregnum alatt álló Oroszország. Az interregnum a legrosszabb lehetőség” – emelte ki Orbán Viktor, majd pedig Tucker Carlson arra a felvetésére, hogy úgy tűnik, hogy mégis ez az amerikai külügyminisztérium célja, azt válaszolta:

Ha ez a cél, akkor az hiba

− húzta alá, hozzátéve, hogy ez a helyzet rendkívül veszélyes, a hatásokat pedig Washingtonban a nagy távolság miatt később érzik meg, Budapesten viszont 24 órán belül, hiszen Magyarország szomszédos Ukrajnával, ez pedig meghatározza a magyar megközelítést.

Orbán Viktor ezután kitért a magyarság háborúval kapcsolatos érintettségére és a kárpátaljai magyarság helyzetére.

Van egy erős kisebbségünk, több mint 150 ezer ember Ukrajna területén, egy olyan helyen, ami korábban Magyarországhoz tartozott. Tehát egy történelmi kisebbség, közösség él ott. Ők az ukrán állam részei, és most besorozzák őket a hadseregbe, ahol meghalnak. Ukrajnáért harcolnak, és magyar katonák ukrán állampolgárként halnak meg Ukrajnáért

– mondta el a miniszterelnök, aki arra figyelmeztetett, hogy egy ponton az ukrán hadsereg ki fog fogyni az emberekből, és további egységekre lesz szüksége, amit ha a nyugati országok biztosítanak neki, az egy közvetlen háború kirobbanását jelentené Oroszország és a Nyugat között.

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban Tucker Carlson kérdésére válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy a vezeték felrobbantását követően a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel közösen elmondták, hogy ha bárki egy ehhez hasonló támadást hajtana végre a Déli Folyosó ellen, azt a régió országai háborús oknak vagy terrortámadásnak tekintenék.

Az Egyesült Államok kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút az, ha Donald Trump egykori elnök visszatér a hatalomba, és a korábbihoz hasonló külpolitikát folytat.

Az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikája az övé volt. Nem kezdeményezett újabb háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és Oroszországot, még a kínaiakat is, és olyan politikát folytatott, amely a legjobb volt a Közel-Kelet számára

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz invázió elkezdődött, akkor ezt az oroszok nem tudták volna megtenni.

ORBÁN Viktor; CARLSON, Tucker
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én. Az interjú közép-európai idő szerint ma jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tucker Carlson Ukrajna NATO-tagsága kapcsán felidézte a háború kirobbanása előtti müncheni, biztonságpolitikai konferenciát, ahol az USA alelnöke, Kamala Harris azt mondta Zelenszkijnek egy sajtótájékoztatón, hogy szeretnék, hogy Ukrajna a blokk tagja legyen. Orbán Viktor kifejtette: erre 2007-2008 környékén nagyobb volt az esély, amikor Oroszország gyengébb volt, de akkor elnapolták ezt a kérdést, Moszkva pedig azóta megerősödött, ezért ez a lehetőség már nem áll fenn.

Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határszakasz NATO-határrá váljon. Ez azonnali háborút, veszélyt jelentene mindannyiunkra nézve, még Washingtonra nézve is

− jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint meg kellene állapodni Oroszországgal az új biztonsági architektúrát illetően, ami biztonságot és szuverenitást biztosít Ukrajnának, de nem NATO-tagságot.

A béke kapcsán Orbán Viktor kifejtette: a kulcs Amerika kezében van, vagyis ha az USA békét akarna, akkor már „másnap reggel” béke lehetne, mert az egyértelmű, hogy Ukrajna egyedül ebben a háborúban nem tudna helytállni.

A megoldás az Önök elnökének a kezében van

− húzta alá a magyar miniszterelnök.

A magyarság küldetésével, illetve annak helyzetével kapcsolatban is számos kérdés felvetődött az interjú során, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy már önmagában az is nagy eredménynek számít, hogy a magyar nyelvet és kultúrát ennyi éven át sikerült megőrizni. A miniszterelnök szerint Európában vannak, akik azt gondolják, hogy az egyén a legfontosabb, míg a másik tábor azt gondolja, hogy vannak ennél fontosabbak is, mint például a család, a nemzet, illetve Isten, és ezeket magasabb szinten kell szolgálnia. Magyarország az utóbbiakhoz tartozik.

Magyarországon a társadalom többsége ilyen emberekből tevődik össze

− jegyezte meg.

Rengetegen kíváncsiak Tucker Carlson Orbán Viktorral készült interjújára

Az amerikai újságíró videóját, amelyet magyar idő szerint éjfélkor töltött fel X nevű közösségi oldalára, alig több mint nyolc óra alatt több mint 30 millióan nézték meg. 

Az amerikai kormányzat Magyarországgal szemben megfogalmazott rendszeres kritikákkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy az mindig veszélyt jelent a nemzetközi politikában, hogyha az USA úgy ítéli meg, hogy egy adott ország nem a megfelelő irányba halad, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez pusztán az Egyesült Államok kormányának a hangja.

Nem minden amerikai közelít hozzánk ugyanúgy, mint a kormány. Például ott vannak a republikánusok, akik értékalapon sokkal közelebb állnak hozzánk. Az előző elnök értékalapon, történelmileg és teljes szívvel barátja Magyarországnak. Tehát nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy az Egyesült Államokat egyenlőnek tekintjük az Egyesült Államok kormányával – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy bár Magyarország az USA szövetsége és NATO-tag, mégis rosszabbul bánik Magyarországgal, mint Oroszországgal. A magyar miniszterelnök azt is kifejtette, hogy ma már Magyarország elég erős, ezért a Biden-adminisztráció már nem tudja hasonló nyomás alá helyezni a magyar gazdaságot, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt.

Tucker Carlson arról is kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mi a véleménye azokról az amerikai médiában rendszeresen terjedő híresztelésekről, amelyek szerint Orbán Viktor valójában Putyin egyik embere.

A miniszterelnök válaszában kifejtette, hogy a Vlagyimir Putyinnal való első találkozásuk során kimondták, hogy nem szabad a történelemhez nyúlni, ugyanis a két ország közötti kapcsolat meglehetősen negatív volt az elmúlt évszázadokban. Éppen ezért a magyar kormány igyekszik racionális kapcsolatot ápolni az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia területén.

A személyes álláspontom pedig az, hogy az oroszok európai biztonsági architektúrába való bevonása nélkül nem tudunk biztonságos életet biztosítani az európai polgároknak. De most sajnos jelenleg minden ezzel szembe megy

– jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a NATO hivatalos álláspontja jelenleg is egybeesik a magyar állásponttal, miszerint mindent meg kell tenni a békéért. Orbán Viktor szerint éppen ezért tisztázni kell, hogy az Egyesült Államok külpolitikája támogatja az ukránokat, de az nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké.

A NATO-val és annak lényegével kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, jelenleg a NATO sokkal erősebb, mint az oroszok, ezért Magyarország is biztonságos helyzetben van. Ugyanakkor kijelenthető, hogy Oroszország nem veszélyezteti a NATO-országok biztonságát.

Azonban Orbán Viktor szerint a NATO egyes vezetői, egyes tagállamok vezetői, mint például az amerikai elnök stratégiájának a része volt, hogy szétzúzzák az oroszokat, ezt pedig úgy kívánták elérni, hogy az ukrán katonák harcolnak, és a NATO egyes tagállamai pénzzel, illetve haditechnikai eszközökkel finanszírozzák ezt a harcot.  

Mi, magyarok az első pillanattól kezdve mondtuk: ez a stratégia soha nem fog működni. Tehát ez egy rossz stratégia

– fejtette ki Orbán Viktor, megemlítve, hogy ez másfél év távlatából immár egyértelmű, ezért új stratégiára van szükségünk, vagy minél hamarabb el kell érnünk a békét.

Özönlenek az elismerő kommentek Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúja alatt

Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúja óriási népszerűségnek örvend, ezt jól mutatja a megtekintések és a megszámlálhatatlanul sok elismerő, dicsérő komment - írja a Mandiner.

"Végre láthatom Orbán úr »igazi arcát«. És meglepetésemre, miután az amerikai és a német média hazámban etetett, teljesen más a véleményem, mint amit rám kényszerítettek. Milyen intelligens, ékesszóló, a dolgok jelenlegi állását jól ismerő ember. Le vagyok nyűgözve" – írta egy kommentelő a Twitteren.

Egy másik felhasználó így vélekedett: "Ez az elmúlt évek interjúja...Orbánnak igaza van Ukrajnáról...szinte mindenről igaza van...költözzünk Magyarországra...Nagyszerű interjú ismét Tucker, ő a mi emberünk...."

Megint más így nyilatkozott: "Most fejeztem be. Csodálatos interjú. Remélem, minden republikánus és a rendes amerikaiak is megnézik. Most láttuk, hogy egy külföldi ország vezetője nagyon diplomatikusan és udvariasan azt mondja, hogy rossz irányba megyünk."

Elon Musk, amerikai milliárdos sem ment el szó nélkül az interjú mellett: "Nagyon érdekes. Magyarország keményen próbálja kezelni a születési arány problémáját."

A poszt alá számtalan komment érkezett, az egyik éppen Novák Katalintól. A magyar köztársasági elnök egyetértett Musk állításával, egyúttal pedig meghívta a Budapesten megrendezendő Demográfiai Csúcstalálkozóra, „a családtámogató erők legnagyobb nemzetközi találkozójára, amelyen számos államfő, miniszterelnök és influenszer is részt vesz majd”.

Itt majd többet megtudhat a magyar családtámogatás rendszeréről. Szeretettel várjuk Budapesten

– üzente Novák Katalin - vette észre a Magyar Nemzet. 
Donald Trump is köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak
Az Egyesült államok korábbi elnöke az interjú azon részét osztotta meg a közösségi oldalán, amelyben róla beszélget Tucker Carlson és Orbán Viktor.

„Köszönöm, Orbán Viktor!”

– írta a bejegyzésében az amerikai üzletember, politikus.

Az orosz sajtó is beszámolt az Orbán-Tucker interjúról
Az orosz sajtó széleskörben foglalkozik Orbán Viktor és Tucker Carlson beszélgetésével – írja a Magyar Nemzet. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azt emelte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hazugságnak nevezte azt a nyugati felfogást, miszerint Ukrajna megnyerheti a háborút, és legyőzheti Oroszországot. Elmondta, hogy az ukránok nyugati segítség nélkül képtelenek lennének versenyre kelni Oroszországgal, ezért az Egyesült Államok kezében van a béke kulcsa.

„Természetesen itt az ukránokról van szó, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell vonni őket, de az igazi tényező nem Ukrajna”

– tette hozzá Orbán a Ria szemléje szerint, aki teljesen irreálisnak nevezte azt az elképzelést is, hogy elvegyék a Krímet Oroszországtól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában