Egyeztetés

2023.08.22. 11:40

Orbán Viktor a kopt pápát fogadta

A miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 22-én. Balra Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért is felelős miniszterelnök-helyettes

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A tárgyaláson a keleti és nyugati keresztények összetartozásáról és testvériségéről volt szó; Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy 

 

Magyarország világszerte nagy hangsúlyt fektet a keresztény közösségek megvédésére.

 

II. Tavadrosz megköszönte a magyar segítséget, egyebek mellett az egyiptomi diákoknak nyújtott ösztöndíj-lehetőségeket. Hangsúlyozta a család értékei melletti kiállás fontosságát is.

II. Tavadrosz négynapos látogatást tesz Magyarországon a kormány meghívására.

 

A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb szervezete. A hagyomány szerint Szent Márk evangelista alapította az észak-egyiptomi Alexandriában az I. század elején, ő volt a város első püspöke.

 

Becslések szerint a 93 milliós lélekszámú, többségében muszlim egyiptomi lakosság mintegy 10 százalékát teszik ki a koptok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában