Ukrán válság

2023.08.02. 07:23

Dróntámadás érte Kijevet

525. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Emberek légiriadó alatt a Teatralna metróállomáson Kijevben, 2023. július 26-án, az ukrajnai orosz invázió közepette

Forrás: AFP

Fotó: Roman PILIPEY

Az orosz hadsereg korlátozza a közlekedést a Kercsi-szorosban

Az orosz hadsereg navigációs figyelmeztetést adott ki arról, hogy korlátozza a hajók és repülőgépek közlekedését a Kercsi-szorosban, illetve annak légterében - közölte szerdán honlapján az orosz védelmi minisztérium.

Megtiltották minden hajó és vízi jármű felszíni és vízalatti közlekedését, horgonyzását, vízre bocsátását, a repülőgépek repülését, az emberek vízben való tartózkodását és egyéb tevékenységeket. A korlátozás alól kivételt képeznek az orosz haditengerészet, a nemzeti gárda és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajói, valamint azok a vízi járművek, amelyek a nappali órákban a hajóutakon és az ajánlott útvonalakon közlekednek a Kercsi-szoroson át, vagy a szorosban található kikötőkbe. A dokumentum  meghatározta a hajók ellenőrzésére kijelölt területeket is.

Ukrajna július 17-én éjjel két vízfelszíni drónnal támadta a Krími hidat. A támadásban két ember - egy Belgorod megyei házaspár - életét vesztette. A létesítmény közúti része megrongálódott, a kétirányú forgalmat ezen a szakaszon ősszel állítják majd helyre.

Az első ukrán támadás a híd ellen tavaly október 8-án hajnalban történt: az úttesten felrobbant egy teherautó, majd a vasúti pályán kigyulladt egy szerelvény hét, üzemanyagot szállító tartálykocsija. A robbanás következtében hárman meghaltak, a teherautó mellett egy személygépkocsi utasai. A híd két úttesttartó támasza részben leomlott, de a hajóátjáró ívének támaszai nem sérültek meg.

Washington jóváhagyta az ukrán terrorista módszereket Moszkva szerint

A Moszkva elleni dróntámadásokra adott reakciójával az Egyesült Államok lényegében jóváhagyta az ukrán hatóságok terrorista módszereit – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. A szóvivő az elmúlt napokban a Moszkva-City felhőkarcolói ellen megkísérelt ukrán dróntámadásokat az elkövetés módszerét illetően a New York-i ikertornyok elleni terrorcselekményhez hasonlította. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két merénylet súlyosságukat tekintve össze sem hasonlítható.

A kijevi rezsim ezt a nyugat pénzével és technikai támogatásával, fegyvereivel, technikai információval és így tovább hajtja végre. Pontosan így viszonyultak most Oroszországhoz és az irodaközpontban dolgozó moszkvaiakhoz. Az Egyesült Államok lényegében hivatalosan jóváhagyta a terrorista módszereket, és megerősítette, hogy civilek életét veszélyeztetve szabad polgári objektumokat megsemmisíteni. Egyetlen szóval sem ítélték el (a történteket)

 – hangoztatta Zaharova.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésben reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére, miszerint az oroszok komolyan meg fogják érezni az ukrán akciók eredményét.

Ez a púderes orrú torzszülött jobban tenné, ha elmenne és megnézné az orosz fegyveres erők akcióinak eredményét az ukrán terrortámadások után az odesszai, dnyepropetrovszki, lvovi, harkovi, izmajili, novomihajlovkai, iljicsevszki stb. célpontokon

– írta Medvegyev az említett városok orosz nevét használva.
   A volt orosz elnök és kormányfő úgy vélekedett: az ukrán vezetőnek el kellene gondolkodnia azon, hogy mit tett az országával.

A török elnök közölte az orosz elnökkel, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó leállítása senkinek sem használ

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó hosszú időn át tartó leállítása senkinek sem használ – tájékoztatott szerdán a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. A beszámoló szerint Erdogan a beszélgetés során rámutatott: 

a legnagyobb kárt a gabonára szoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező országok szenvedik el.

A török vezető „békehídnak” nevezte az Oroszország által július közepén befagyasztott kezdeményezést, és leszögezte: 

továbbra is komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az ukrán gabonaexport folytatódjon.

A török államfői hivatal egyúttal közölte: a két politikus megállapodott arról, hogy 

Putyin Törökországba látogat.

A Kreml ismertetése szerint Putyin jelezte Erdogannak, hogy Moszkva kész visszatérni az egyezményhez, amint a Nyugat teljesíti Oroszország saját gabonaexportjával kapcsolatos kötelezettségeit. Hozzátették: a

mennyiben egyáltalán nincs előrelépés a szerződés Oroszországra vonatkozó részének teljesítése terén, a megállapodás további meghosszabbítása minden értelmét elveszti.

Halálos támadás Donyeckben

Egy ember meghalt, miután az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csapást mértek egy donyecki lakóházra - tudósított az Izvesztyija.

Felvételeken látható, hogy egy ukrán gránát a ház tetejébe csapódott, és lerombolta a harmadik emeleti lakást, a robbanás következtében a fal egy része leomlott.

A romok alatt megtalálták egy férfinak a holttestét.

A krími hídon lezárták a forgalmat

A forgalom a krími hídon átmenetileg le van zárva - számolt be róla a "Krími híd operatívan" a Telegram-csatornán.

Július 31-én arról számoltak be, hogy a krími hidat speciális terelésgátlókkal kerítették el. A szerkezetek várhatóan teljes hosszában védik a hidat a támadásoktól.

Csehek csatlakoznak az ukrán hadsereghez

További 14 cseh állampolgár kapott államfői engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe, nyolc személy kérését Petr Pavel elnök elutasította - közölte szerdán a cseh közszolgálati rádió a weboldalán.

Eddig 146 cseh állampolgár csatlakozott az ukrán hadsereghez, ebből 132 személynek még Pavel elődje, Milos Zeman államfő adott engedélyt. A hatályos cseh törvények szerint cseh állampolgárok csak külön államfői engedéllyel léphetnek be egy másik ország hadseregébe. Ha valaki hivatalos engedély nélkül lép be más hadsereg kötelékébe, büntetőeljárás indítható ellene.

Oroszország erősíti szárazföldi erőit

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország új, és nagyobb alakulatok felállítását kezdte meg, hogy "erősítse szárazföldi erőit".

A lap szerint úgy tűnik, Oroszország stratégiát vált, eddig főként mozgósított tartalékosokat vetett be, hogy feltöltse a már létrehozott alakulatokat.

Kézigránátos férfi akart robbantani Ufában

Ufában egy elmenekült önkéntes katona kézigránáttal kezdett el fenyegetőzni az autópályán. A 39 éves férfi ellen nemrég indítottak eljárást, mert engedély nélkül elhagyta katonai egységét. Ezt követően kivizsgálásra szállították volna, eközben viszont megszökött. Arról nincs információ, hogy miként jutott a kézigránáthoz. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre.

Odesszát támadták az oroszok

Oroszország drónokkal támadta Odessza régióját, csapás érte a kikötői és ipari infrastruktúrát - számol be róla az Origo.

A csapások következtében tűz ütött ki az egyik gabonaraktárban 

- írta Oleh Kiper regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Oroszország folyamatosan támadja az ukrán mezőgazdasági és kikötői infrastruktúrát, miután nem volt hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezményt, amely lehetővé tette az ukrán gabona exportját.

Képeken a Kijev elleni új dróntámadás

Meghiúsult az ukrán támadás Krasznomalinszknál

Az orosz légierő és tüzérség öt támadást hiúsított meg, amit az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) gépesített dandárjainak támadócsoportja indított Krasznolimanszk irányában - mondta el Alekszandr Szavcsuk, a csoportosulás sajtóközpontjának vezetője a TASZSZ-nak.

Az ellenség több mint 100 katonáját, ezenkívül egy páncélozott harcjárművet és három kisteherautót elveszített - ismertette.

Oroszország Szumit ágyúzta

Oroszország hét települést ágyúzott Szumi megyében – jelentette a Szumi területi Katonai Igazgatóság augusztus 2-án. Több mint 200 robbanást jegyeztek fel.

Videón a front állása

Kijev tíz támadórakétát semmisített meg

Több mint tíz orosz drónt lőttek le Kijev fellett, miután a város ellen éjszaka támadást indítottak - közölték ukrán tisztviselők szerdán kora reggel.

"Drónok csoportjai hatoltak be egyszerre több irányból is Kijevbe. Azonban minden légi célpontot - több mint tíz pilóta nélküli légi járművet (UAV) - időben észlelt és megsemmisített a légvédelem erői és eszközei" 

- mondta Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője.

Elmondta, hogy Oroszország iráni gyártmányú Shahed drónokat vetett be, amelyek törmelékei több területet is eltaláltak.

Kijev polgármestere szerdán korábban azt mondta, hogy a főváros elleni támadás több kerületben is károkat okozott, köztük a forgalmas Szolomjanszkijban, ahol egy nemzetközi repülőtér található.

Több mint 200 robbanás Kelet-Ukrajnában

Az orosz csapatok hét települést lőttek a kelet-ukrajnai Szumi területen - jelentette a Szumi Területi Katonai Igazgatóság augusztus 2-án. Több mint 200 robbanást regisztráltak.

Az odesszai régiót támadták az oroszok

Oroszország drónokkal támadta a régiót, csapás érte a kikötői és ipari infrastruktúrát - jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó ma reggel a Telegramon.

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6667 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4852 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Dróntámadás érte hajnalban Kijevet

Az oroszok iráni gyártmányú drónokkal vették célba Kijev területét helyi idő szerint augusztus 2-án hajnali 2 óra 20 perc körül - jelentette Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

Kórházat ért találat Herszonban, hatan meghaltak

Egy orvos meghalt, öt ápolónő pedig megsebesült kedden a dél-ukrajnai Herszon városának kórházát érő orosz tüzérségi csapásban - közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője Telegram-oldalán.

Mrocsko szerint a halálos áldozat egy fiatal orvos, aki mindössze néhány napja dolgozott a kórházban. Hozzátette, hogy az orvosok még mindig küzdenek az egyik, súlyos állapotban lévő nővér életének megmentéséért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában