Elemzés

2023.08.30. 15:22

Alapjogokért Központ: Orbán Viktor a Nyugat konzervatív politikai gondolkodásának rocksztárja

A magyar miniszterelnököt kiemeli a nyugati vezetők mezőnyéből a stratégiai gondolkodás képessége, hiszen egyszerre képes vízióalkotásra és a geopolitikai tér reális értékelésére, emellett rendelkezik a nemzeti érdek képviseletének ambíciójával. Ennek okán folytonos támadások érik a frusztrált liberális közegből. Orbán Viktor a Nyugat konzervatív politikai gondolkodásának rocksztárja, ezért nem meglepő, hogy Tucker Carlson vele készült interjúját több tízmilliók követik világszerte – írja az Alapjogokért Központ.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A magyar társadalomban többsége van annak a gondolatnak, hogy bizonyos dolgok fontosabbak, mint „én”, mint az ego: a család, a haza és Isten – idézi a kormányfő szavait az Alapjogokért Központ. A cikk megjegyzi, a miniszterelnök a nyugati fősodor ideologikus megközelítésével állította szembe a magyar receptet, amelynek legfőbb eredménye a magyar államiság 1100 éves stabilitása. A liberálisok ezzel ellentétben abból indulnak ki, hogy az ego a világ közepe, és ha valaki másként mer tekinteni a társadalomra, nem lehet jó ember. Ebből fakadóan, míg korábban a liberalizmus a szabadságot jelentette, mára a szabadság fő ellenségévé vált.

Az elemzés szerint az eszmei elhatároláson túl a miniszterelnök mondandójának központi eleme volt a nemzeti szuverenitás védelme. Az Északi Áramlattal kapcsolatos kérdésre adott válaszában kifejtette, hogy míg Németország nem fektetett nagy hangsúlyt saját érdekeinek védelmére, Magyarország – Szerbiával karöltve – a terrorakciót követő napon jelezte, hogy ellenségének tekint mindenkit, aki a hazánk energiaellátása szempontjából kritikus fontosságú fekete-tengeri gázvezetékeket veszélyezteti.

Az Ukrajnában dúló háborúval összefüggésben Orbán Viktor a világ legnézettebb politikai talkshowjában is elmondta, hogy a magyar megközelítés kontúrjait alapvetően meghatározza, hogy a konfliktusban naponta esnek el honfitársaink – emlékeztet az Alapjogkért Központ. A háborúval kapcsolatos nyugati megközelítést hibásnak és rosszul megtervezettnek, a médiában alkotott, ukrán győzelem lehetőségét propagáló képet hazugnak nevezte, hiszen Ukrajna hamarabb fog kifogyni a katonákból, mint Oroszország. Ismét felszólított a konfliktus humánus megközelítésére, hiszen 

a háború az ukrán emberek számára tragédia. 

Szerinte ezért is van szükség a mihamarabbi békére, ám a kormányfő külön felhívta Tucker Carlson figyelmét, hogy e döntés kulcsa az Egyesült Államok elnökének kezében van.

Orbán Viktor emlékeztett arra is, hogy Donald Trump külpolitikája – Joe Biden alapjaiban téves stratégiájával szemben – az elmúlt évtizedek legnagyobb diplomáciai sikereihez vezette az Egyesült Államokat és a Nyugatot. A kormányfő kiemelte, hogy a volt elnöknek úgy sikerült kordában tartania Kína, Oroszország és Észak-Korea ambícióit, valamint az Ábrahám-megállapodások révén előmozdítania a közel-keleti békét, hogy közben nem indított új háborút. Ukrajnában ma is béke lenne, ha Donald Trump maradt volna a Fehér Ház ura – foglalja össze az Alapjogokért Központ.

Hozzáteszik:

az amerikai-magyar viszony kapcsán a magyar miniszterelnök szerint el kell fogadni azt a tényt, hogy a demokraták ellenségesen viszonyulnak a magyar konzervatívokhoz. 

Ám a tengerentúli baloldal még kormányzati pozícióban sem képviseli Amerika egészét, sőt, úgy tűnik, hogy nem is törekszik erre, mert hegemonizáló, ideológiai ambíciói elvakítják. Orbán Viktor rámutatott azonban arra is, hogy a Republikánus Párt viszonya hazánkhoz sokkal kiegyensúlyozottabb, Trump elnök idején pedig a kétoldalú kapcsolatok aranykoráról beszélhettünk.

Fontos kiemelni, hogy a hazánkban guruló dollárok néven elhíresült külföldi befolyásolási botrány kapcsán a tengerentúli médiaszemélyiség hívta fel a figyelmet arra, hogy a Biden-adminisztráció az amerikaiak adódollárjait használta fel a legutóbbi választás során a magyar nemzeti erők ellen folytatott kampányra. A beavatkozás mélyen antidemokratikus mivolta tehát az óceán túlpartjáról is jól látszik – hívja fel a figyelmet az Alapjogokért Központ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában