Ukrán válság

2023.07.27. 06:29

Putyin: az elmúlt napokban fokozódtak az ukrán támadások

519. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Fotó: Alekszander Kazakov

Ukrajnában minden harmadik elhunyt civil

A Magyar Nemzet cikkében arra kereste a választ, hogy az elmúlt mintegy száz év legnagyobb háborúiban mennyi civil vesztette életét, ideértve a jelenleg is zajló orosz–ukrán konfliktust.

Nő sír az ukrajnai háborúban elesett ukrán katonák temetésén a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. április 9-én
Fotó: Mykola Tys / Forrás: MTI/EPA

Mivel az ukrajnai háború  jelenleg is tart, és a halálos áldozatok száma háborús konfliktus lévén titkos adatnak minősül, legfeljebb becsléseink lehetnek a 2022. február 22-én kirobbant harcok veszteségeiről.

Az ENSZ adatai szerint június végével 9177 polgári áldozata volt az orosz–ukrán háborúnak, amelyek közül mintegy ötszáz gyermek volt.

Összevetésképp, az amerikai védelmi hírszerző ügynökség becslése szerint a harcokban 15 500–17 500 lehet az elhunyt katonák száma, vagyis 34-37 százalékos eddig a civil veszteség aránya.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Az ukrán parlament meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást 

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb kilencven nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg. A vonatkozó határozatokra 347, illetve 334 képviselő szavazott a 450 fős törvényhozásban. 

A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani. A törvény szerint azonban hadiállapot idején nem tarthatók választások.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Putyin: Az elmúlt napokban fokozódtak az ukrán támadások 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön közölte, hogy az elmúlt napokban felerősödtek az ukrán támadások, elsősorban az ukrajnai Zaporizzsja térségében húzódó frontvonalon - írja a Reuters.

A szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozón nyilatkozva Putyin azt mondta, hogy Ukrajna a front egyik szakaszán sem aratott sikert.

Az orosz hadsereg ismét odesszai kikötőket támadott 

A kikötői infrastruktúra ellen intézett rakétatámadást Odessza térségében az orosz hadsereg csütörtökre virradóra, egy biztonsági őr meghalt, és károkat szenvedett egy rakodóterminál - közölte a régió kormányzója.

Oleh Kiper elmondta, hogy az oroszok Kalibr rakétákat lőttek ki egy fekete-tengeri tengeralattjáróról egy - általa nem pontosított - kikötőre. Egy biztonsági épület romba dőlt, és két autó megrongálódott.

Megrázó felvételeken az egyre brutálisabb ukrajnai kényszersorozás + videók

Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában, a jelenség akkora méreteket ölt, hogy már a helyiek sem hagyják szó nélkül. A videókat a Magyar Nemzet cikkében, ITT tudja megtekinteni.

Ezt állítják az ukránok 

Az ukrán csapatok déli irányú ellentámadása tegnap áttörte az orosz védelmi állásokat - de a katonai elemzők szerint ez még mindig kevés lehet.

A konfliktusról szóló legfrissebb jelentésében a Háborút Tanulmányozó Intézet szerint

 az ukrán erők a nyugat-zaporizzsjai Robotyne falu irányába indítottak a támadást.

A műholdfelvételek azt mutatják, hogy Ukrajna 2,5 kilométert nyomult előre a támadás során, mielőtt az orosz erők visszaszorították őket.

Amerika a Hágai bírósághoz fordul 

Joe Biden amerikai elnök elrendelte az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök bizonyítékainak átadását a hágai bíróságnak - írta a The New York Times.

Támadás Harkov ellen

Éjszaka Oroszország lőtte a harkovi régiót. Egy 74 éves nő meghalt, további 4 ember megsérült.

Oroszország az odesszai kikötőt támadta

Az odesszai kikötőt ért orosz rakétatámadásban az éjszaka folyamán meghalt egy civil őr - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó.

Drónokkal támadtak éjjel az oroszok

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy éjjel Oroszország nyolc iráni gyártmányú Shahed drónnal támadott Krasznodar irányából. A 8 drónt a légvédelem lelőtte.

Fehér Ház: nem holtponton vagyunk, haladunk előre

Az ukrán erők haladnak előre, és a fronton kialakult helyzet "nem patthelyzet" - jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirby megjegyzései egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre érkeztek, ami azt firtatta, hogy az ellentámadás túl lassan halad.

Dániában és Romániában biztosan lesz F-16-os kiképzés

Az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgép-kiképzésen vesznek részt Dániában és Romániában, de más helyszíneket is fontolóra vesznek – közölte John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Megjegyezte, hogy a képzési program egyéb részletei, mint az időpontok, a tanterv hossza, még nem véglegesek.

Kirby szerint az Egyesült Királyság angol nyelvű leckéket ad az ukrán pilótáknak, hogy irányíthassák a nyugati gyártású repülőgépeket.

Pekingbe megy Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy októberben Kínába látogat – közölte a Kreml. "Köztudott, hogy meghívást kaptunk, és szándékunkban áll Kínába menni, amikor októberben lesz az Egy övezet Egy út Fórum" – mondta Jurij Usakov, az orosz elnök nemzetközi ügyekben illetékes helyettese.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én
Fotó: Alekszander Kazakov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Egy évtizedes brit kudarcról készült jelentés

A brit kormány egy évtizedes kudarca lehetővé tette a Wagner-hálózat növekedését, csápjait mélyen Afrikába terjesztve, és kizsákmányolva a sebezhető országokat – áll az Egyesült Királyság külügyi bizottságának rendkívül kritikus jelentésében. Felszólították a kormányt, hogy tiltsa be a Wagner-csoportot az Egyesült Királyságban.

Orosz csapás ukrán raktárakra

Az orosz fegyveres erők azt állították, hogy csapást mértek egy ukrán üzemanyagraktárra és kiképzőközpontra Donyeckben. A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója is arról számolt be, hogy "július 26-án éjjel és reggel az orosz hadsereg Szumi megye hat községét ágyúzta".

Ukrán drónok 1 milliárdért

Ukrajna idén 1 milliárd dollárt költ hazai dróngyártásra. Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy 40 milliárd hrivnyát (1,08 milliárd dollárt) fektetnek be az ukrán dróniparba.

FEDOROV, Mihajlo
Jurij Scsigol, az Állami Speciális Hírközlési Szolgálat vezetője (b) és Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős ukrán miniszter az oroszok ellen a frontvonalra szánt 1700 harci drón között a Kijevben tartott sajtótájékoztatón 2023. július 25-én
Fotó: Libkos

Kreml: egyelőre lehetetlen visszatérni a gabonaegyezményhez

A Kreml szerint egyelőre lehetetlen, hogy Oroszország visszatérjen a fekete-tengeri gabonakiviteli megállapodáshoz, mivel az orosz érdekekkel kapcsolatos megállapodást "nem hajtják végre". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor azt mondta újságíróknak, hogy Vlagyimir Putyin elnök világossá tette, hogy az egyezmény újraéleszthető, ha az Oroszországot érintő részét tiszteletben tartják.

Nyugaton kiképzett ukránok mennek a frontra

A Pentagon két, névtelenül nyilatkozó tisztviselője azt mondta a Times-nak, hogy Ukrajna folyamatban lévő ellentámadásának "fő hajtóereje" jelenleg délkeleten van, és 

Ukrajna mostantól több ezer, korábban tartalékban tartott, nyugati kiképzésű erősítést fog bevetni.

Ukrán tisztviselők arról tájékoztatták amerikai kollégáikat, hogy a megnövelt haderő déli előrenyomulást tervez, amelynek célja az orosz aknamezőkön és erődítményeken való áthajózás Tokmak városa felé. Ha sikerrel járnak, a következő céljuk a part közelében található Melitopol lenne.

"Ez a nagy próbatétel" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

A cél az, hogy elvágják az oroszok által megszállt területek és a Krím közötti szárazföldi kapcsolatot, vagy legalább annyi előrelépést érjenek el, hogy a stratégiailag jelentős félsziget Ukrajna lőtávolságába kerüljön.

Az új művelet becslések szerint 1-3 hétig tarthat.

Ukrán katonák 2Sz3 Akacija 152 milliméteres önjáró tarackkal készülnek lőni az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. július 10-én
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna fokozza az ellentámadást

Az ukrán erők fokozták ellentámadásaikat, újabb lökést hajtva végre az ország déli részén, miközben közelebb kerültek az éles harcokkal küzdő keleti Bahmut városához.

Megkísérlik Bahmut részleges bekerítését is, északról és délről nyomulva, hogy fenyegesse az ott lévő orosz erőket.

Az ukrán hadsereg több ezer nyugati kiképzett és felszerelt erősítést önt az orosz védelem gyengének vélt pontjára a Zaporizzsja régióban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 7117 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6530 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Oroszország kibővítette a harcba hívható férfiak körét

Oroszország 27-ről 30 évre emeli a férfiak besorozhatóságának felső határát. Andrej Kartapolov, az orosz parlament védelmi bizottságának vezetője azzal érvelt a változtatás mellett, hogy eddig túl sokan tudták elkerülni az egy éves kötelező katonai szolgálatot.

A múlt héten egy külön intézkedésben megemelték a tartalékos katonák behívhatóságának felső határát, ami azt jelenti, hogy 

egyes férfiak 55 éves korukig katonai szolgálatra jogosultak lesznek.

A január 1-től életbe lépő törvénymódosítás megtiltja, hogy a már behívót kapott férfiak külföldre utazzanak. 

Aki nem jelentkezik a szolgálatra, az eddigi 3 ezer helyett 30 ezer rubeles (kb.: 115 ezer forint) pénzbírságra számíthat.

Oroszország évente kétszer hívja be a hadköteleseket kötelező katonai szolgálatra. 

Az új törvény várhatóan 2,4 millió emberrel bővíti az orosz hadkötelezettségi bázist.

Az ukrán fegyveres erők szerint 243 680 orosz katona halt meg Ukrajnában azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját.

Ideiglenesen bezár a budapesti BOK-csarnokban található segítségpont

– Augusztus 1-jétől a BOK-csarnokban működő tranzitpont kihasználtság hiánya miatt ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét – közölte a Magyar Nemzettel Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos. Tájékoztatása szerint 

a budapesti BOK-csarnokban működő humanitárius tranzitpont kihasználtsága a háború kitörése óta jelentősen csökkent, míg a háború elején napi több ezer menekültet láttak el, addig ma napi tíz–negyven fő között mozog a segítségpontot felkeresők száma.

Mint jelezte, a menekülteket segítő szolgáltatások továbbra is elérhetők maradnak: a hosszú távú szállásigénylés és egyéb információnyújtás – továbbutazáshoz, menedékes státus igényléséhez – a Keleti és Nyugati pályaudvarok területén lévő kormányablakokban fog zajlani.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A BOK-csarnok ugyanakkor szükség esetén kevesebb mint fél nap alatt újranyitható, a magyar–ukrán határ mentén lévő hat segítségpont pedig változatlan formában működik tovább ezután is.

Betegszabadságán a Maldív-szigeteken nyaralt egy ukrán képviselő

Az ukrán ügyészség büntetőeljárást indított egy képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy luxusnyaralásra a Maldív-szigetekre utazott, annak ellenére, hogy januárban betiltották a nem hivatalos külföldi utazásokat az ukrán tisztviselőknek.

A vizsgálat szerint a képviselő betegszabadságot kért egy háromnapos lengyelországi üzleti útja után, hogy a Maldív-szigetekre menjen nyaralni a családjával. Egy luxusszállodában szálltak meg egy privát szigeten.

A képviselőt nem nevezték meg, de az ukrán médiában megjelent hírek szerint Zelenszkij elnök saját pártjának, a Nép szolgájának egyik tagja.

Moldova kiutasítja az orosz nagykövetség 45 alkalmazottját

Moldova úgy döntött, hogy augusztus 15-ig 45 embernek – 22 diplomatának és 23 adminisztratív alkalmazottnak - kell távoznia Oroszország kisinyovi nagykövetségéről, hogy korlátozzák azoknak a számát, akik "destabilizálhatják a Moldovai Köztársaságot".

Maria Zakharova orosz védelmi szóvivő "alaptalannak" minősítette a döntés okát, és jelezte, hogy a Kreml "nem marad válasz nélkül".

A moldovai média nemrég arról írt, hogy több tucat parabolaantennát helyeztek el a nagykövetség épületének tetején.

22 év börtönt kapott a sínrobbantó

A moszkvai katonai bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte azt az orosz-ukrán kettős állampolgárt, aki Ukrajna kérésére orosz vasúti síneket robbantott fel egy éve, az ukrán és fehérorosz határ közelében. A robbantás miatt egy elhaladó tehervonat és a pálya egy része megsérült, 10 órás fennakadást okozva. keresztül fennakadt.

Az orosz állami média szerint Szergej Belavin bevallotta a bűneit. Az ügyészek azzal vádolják, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozott. Egyebek mellett terrorizmusért ítélték el.

Ukrajna még nem döntött az olimpiai részvételről

Ukrajna sportminisztere arra utalt, hogy Kijev megfordíthatja a 2024-es olimpiát kihagyó politikáját, ha orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak. Vadim Huttszait azután beszélt erről, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan megtiltotta Oroszország és Fehéroroszország részvételét a párizsi olimpián. A NOB még mindig nem erősítette meg, hogy az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként, olimpiai zászló alatt indulhatnak-e.

Ukrajna még áprilisban jelentette be azt a vitatott politikát, hogy megtiltja sportolóinak a globális sporteseményeken, köztük az olimpián és a paralimpián való részvételt, ha Oroszországból és Fehéroroszországból indulnak sportolók. A politikát néhány ukrán sportoló bírálta, és azzal érvelt, hogy a teljes tiltás önmaga okozta seb, ami megfosztaná Kijev képviseletét a világ színpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában