Ukrán válság

2023.06.07. 06:40

Zelenszkijnek mutatnia kell valamit a NATO-csúcsig

Az ukrán elnökön hatalmas a nyomás, mindenki azt várja, hogy a fegyverekért cserébe Ukrajna eredményt mutasson fel - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én

Forrás: MTI/EPA/ANP

Fotó: Remko De Waal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rengeteg tanácsot kap a nyugati országokból arra vonatkozóan, hogyan vethetne véget a háborúnak az országában, és ezek többsége egy irányba mutat: adja fel az eddig megszállt területeket és kezdjen béketárgyalásokat. Azzal érvelnek, hogy ha Zelenszkij átadna Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy újabb darab ukrán területet, akkor a háború véget érne. 

Az ukrán elnök azonban nem teheti meg, hogy bármilyen orosz követelésnek enged. A háború kirobbanása óta ugyanis túl sokan haltak már meg az általa emlegetett dicsőségért, túl sok gyermek maradt félárván, túl sok szülő vesztette el a gyermekét. 

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy Zelenszkij vállát nemcsak az országon belülről nyomja óriási elvárás, hanem kívülről is.

Most mutatnia kell valamit, de nemcsak azért, mert az ukránok már túl sok áldozatot hoztak, hanem mert a Nyugat azt várja tőle, hogy minél több területet foglaljanak vissza a NATO-csúcsig, és addig össze kéne raknia a NATO tagországainak egy biztonsági garanciát, most jelenleg ez zajlik, egy hónap van rá. Ez az a nagy nyomás, ami Zelenszkijen van kívülről is. Meg kell mutatnia, hogy miért kapta a fegyvereket, illetve hogy érjen el egy olyan eredményt, amivel az amerikai elnökválasztás előtt be lehet fagyasztani a konfliktust

– jelentette ki a szakértő.

Kiszelly Zoltán szerint az oroszokat nem sürgeti az idő sem, hiszen az ország atomhatalom. "Putyinon nincs olyan nyomás, mint az ukrán elnökön, hiszen az orosz államfőnek pont az a lényeg, hogy jövő márciusig neki radar alatt kell tartania a konfliktust és majd utána megnézi, hogy addig mennyire tudták felőrölni az ukrán csapatokat, ugye megvárja az amerikai elnökválasztást, hogy ki lesz az amerikai elnök. Megnézi azt is, hogy Európa tud-e fegyvereket küldeni" - mondta a szakértő.

A Magyar Nemzet szerint talán nem véletlen az sem, hogy éppen most érte támadás a Nova Kahovka-i vízerőművet, ami eltereli a figyelmet az ukrán ellentámadásról. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában