Természeti katasztrófa

2023.03.25. 21:10

Tornádók pusztítottak az Egyesült Államok déli részén, többen életüket vesztették

Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.

MTI

Kutató- és mentőegységek tagjai dolgoznak a súlyosan megrongálódott mobilotthonok között a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rogelio V. Solis

A Mississippi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség helyi idő szerint szombat reggeli közlése szerint a kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak, a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet. A hatóságok szerint legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek.

A tornádók az állam fővárosától északra fekvő Silver City és Rolling Fork városokban okozták a legnagyobb károkat. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.

A viharok következtében Tennessee államban 40 ezer, Mississippiben 15 ezer, míg Alabamában 20 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

Megrongálódott gyár a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban
Fotós: Thomas Wells / Forrás: MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal

Rolling Fork polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ítéletidő a települést gyakorlatilag letörölte a föld színéről. A helyszíni felvételek házak romjait, oldalukra borult járműveket és kicsavart fákat mutatnak.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat péntek éjszaka, nem sokkal a tornádók kialakulása előtt sürgős figyelmeztetést adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy „élete védelmében mindenki keressen menedéket azonnal!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában