EU-csúcs

2023.02.09. 14:31

Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát, ugyanakkor a béke oldalán is áll

Orbán Balázs szerint Kijevnek rendeznie kell a nemzeti kisebbségek helyzetét az uniós csatlakozáshoz.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, b6) az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát, ugyanakkor a béke oldalán is áll – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország modern kori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja a megtámadott országnak, továbbá támogatja Kijev uniós integrációs törekvéseit is azzal a feltétellel, hogy az uniós követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell.

A követelmények része a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és erősítése – emlékeztetett.

Közölte továbbá: Magyarország álláspontja nem változott, továbbra sem tudja fegyverrel segíteni Ukrajnát. Magyarország véleménye szerint mielőbbi békére és tűzszünetre van szükség – húzta alá.

Kijelentette: Magyarország nem támogatja a szankciókat, azonban az uniós egység érdekében nem akadályozza meg bizonyos intézkedések meghozatalát, kivéve azokon a területeken, amelyek elemi magyar nemzeti érdeket érintenek. Ilyen az energetika, az olaj, a földgáz és a nukleáris energia területe – mondta.

Orbán Balázs hangsúlyozta: az orosz–ukrán háború következményeit egész Európa megszenvedi. A meghozott szankciós intézkedések tovább rontják az unió versenyképességét. Az Egyesült Államok saját iparát védő programot indított, amelynek kárvallottjai az európai iparágak és cégek leszek. Magyarország szerint tükörlépések bevezetésére van szükség és az uniós források minél rugalmasabb hozzáférhetőbbé tételére minden tagállam számára.

A csúcstalálkozó témái között szereplő migrációval kapcsolatban azt mondta, az uniós tagországok között egyre többen vannak azok, amelyek migrációellenesek és támogatják az erős határvédelmet, valamint támogatják a migrációs beáramlás megállítását és menedékkérő-regisztrációs központok (hotspot) Európán kívüli létrehozását is. Esély van arra, hogy a csúcsértekezlet zárónyilatkozatába bekerüljön a fizikai eszközökkel történő határvédelem fontossága, valamint felvetődött mindezek uniós finanszírozása is – tájékoztatott.

Magyarország évek óta hangoztatja, hogy határvédelmi kerítéseket kell építeni, menedékkérő-regisztrációs központokat kell létesíteni Európán kívül, amelyek költségeit nem a tagállamoknak kell viselnie, hanem az Európai Uniónak kell támogatnia a tagországok ez irányú erőfeszítéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában