Ukrán válság

2023.01.28. 08:10

Oroszország újabb offenzíva-hullámot indít

339. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák célra tartanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Katerina Klocsko

Az USA vizsgálja az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatos korrupciót

Az Egyesült Államok munkacsoportot hozott létre az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatos korrupció felderítésére - közölte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID).

Újabb fegyvereket követel Ukrajna 

Kijev és nyugati szövetségesei "gyorsított" tárgyalásokat folytatnak Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal és katonai repülőgépekkel való felszerelésének lehetőségéről - idézi az Associated Press (AP) az ukrán elnök egyik vezető tanácsadóját.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint Ukrajna nyugati támogatói "megértik, hogy fokozódik az orosz-ukrán háború", és hogy szükség van olyan repülőgépek szállítására, amelyek képesek fedezetet biztosítani a páncélozott harcjárművek számára, amelyeket az Egyesült Államok és Németország a hónap elején ígért - írja a The Guardian.

Az ukránok egy kórházat ágyúztak

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők csapást mértek egy kórházra a kelet-ukrajnai Luhanszk területén.

Szombat reggel Novoaidar városában "az ukrán fegyveres erők szándékosan támadták egy körzeti kórház épületét" egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel 

- áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium hozzátette, hogy a "kórházi betegek és az egészségügyi személyzet" közül 14-en meghaltak és 24-en megsebesültek - írja az AFP.

Ukrajna modern vadászgépeket követel 

Ukrajna 24 modern vadászrepülőgépet szeretne kapni a nyugati szövetségesektől.

Ukrajna számára prioritás az amerikai F-16-osok beszerzése, továbbá fontolóra veszik a francia Rafale és a svéd Gripen vadászgépek beszerzését is - mondta az ukrán légierő szóvivője az El Paisnak adott interjúban.

Újabb orosz offenzíva várható

Az orosz hadsereg az ukrajnai háború "déli frontjára" összpontosítja csapatait - közölte ma reggel egy ukrán katonai szóvivő.

Natalia Humeniuk hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin a jelek szerint nehezen tudja előteremteni azokat a tartalékokat, amelyekre Oroszországnak szüksége van egy jelentős offenzíva megindításához, ahogyan azt széles körben várják tavasszal - írja a Sky News.

Szerinte ez nagyrészt a kulcsfontosságú utánpótlási útvonalakra mért ukrán csapások miatt van így.

A Bloomberg értesülései szerint az orosz hadsereg februárban vagy márciusban újabb támadást akar indítani.

Civil áldozatok

Az orosz hadsereg január 28-án reggel Kostyantynivka város egyik lakónegyedét bombázta, a támadásban három civil meghalt, kettő megsebesült - közölte Pavlo Kyrylenko, Ukrajna donyecki közigazgatásának vezetője.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán parancsnokság szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta már több, mint 125 ezer fő az orosz hadsereg vesztesége.

A jelentés szerint az ukrán hadsereg többek között már 3189 orosz tankot, 284 helikoptert és 293 repülőt semmisített meg - írja a Kyiv Independent.

Zelenszkij helyettese a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot bírálja

Az ukrán elnök egyik magas rangú helyettese bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amiért Oroszország pártjára állt néhány nappal azután, hogy Ázsia Olimpiai Tanácsa lehetőséget kínált az orosz és fehérorosz sportolóknak a 2024-es párizsi olimpián való részvételre.

Az Egyesült Királyság számításai

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország "nagy valószínűséggel" több mint 300 katonát veszített január 1-jén a Donyeck város melletti Makiivka városában egy katonai szálláshelyre mért csapásban - írja az AlJazeera.

Hárman meghaltak egy kelet-ukrajnai város elleni orosz támadásban

Három ember meghalt, és legalább ketten megsebesültek, miután az orosz erők lecsaptak egy lakónegyedre a kelet-ukrajnai Kosztjantyinivka városában – közölte a régió kormányzója.

Térképen a háború állása

Az ukrán csapatok heves harcban állnak orosz harcosokkal a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar város irányításáért. Volodimir Zelenszkij elnök szerint továbbra is éles a helyzet a fronton, különösen a keleti donyecki régióban, ahol Oroszország fokozza offenzíváját.

Forrás: ALJAZEERA

13 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 13 orosz támadást vert vissza Donyeck és Luhanszk megyében.

A németek többsége szerint fontosabb a háború gyors befejezése, mint Ukrajna győzelme

Thorsten Benner, a Global Public Policy Institute igazgatója Twitter-oldalán tett közzé egy friss közvéleménykutatási eredményt, amely azt mutatja, hogy

a német állampolgárok 80 százaléka szerint fontosabb a háború gyors befejezése tárgyalásokkal, mint Ukrajna győzelme.

A felmérés szerint ezzel ellentétes álláspontot a válaszadók mindössze 18%-a fogalmazott meg.

Több mint 10 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2023. január 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5748 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5191 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 151 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 27-én 45 ember, köztük 16 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

321 harckocsit adnak Ukrajnának a nyugati országok

A nyugati országok 321 harckocsit szállítanak Ukrajnának – mondta Vadim Omelcsenko, Ukrajna franciaországi nagykövete január 27-én a francia tévének és a BFM televíziónak adott interjújában.

Oroszország ismét Csasohov Jart támadja

Oroszország január 27-én Salvo rakétavetőkkel ismét csapást mért a Donyeck megye keleti részén fekvő Csasohov Jarra. Szintén aznap egy korábbi támadásban ketten meghaltak a városban.

Oroszország Zaporizzsjánál teszteli az ukránok védelmi képességeit

Oroszország új offenzíva-hullámot készít elő Ukrajna ellen február 24-re, és Zaporizzsja közelében teszteli Ukrajna védelmi képességeit – mondta Oleksii Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Spanyolország Leopard tankokat küld tavasszal Ukrajnába

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter azt mondta, hogy a spanyol zaragozai katonai bázison állomásozó Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába küldik, de nem részletezte a tankok pontos számát - közölte a spanyol Rtve.

Északi Parancsnokság: az oroszok 49-szer lőtték Ukrajna északi régióit

A hadsereg tájékoztatása szerint az orosz csapatok január 27-én 120 mm-es aknavetőkkel lőttek két északi régiót és tüzérséggel a Szumi megyében található Hai várost.

Rakétatalálat érte Zaporizzsját

Anatolij Kurtiev, Zaporizzsija ügyvezető polgármestere azt mondta, hogy az orosz erők több infrastrukturális területre csaptak le, és legalább egy megsebesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában