Influenza

2023.01.05. 22:10

NNK: mindenkinek javasolt az oltás beadatása

A legtöbb influenzaszerű megbetegedést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád, míg a legkevesebb esetet Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas vármegyéből jelentették.

Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Molnár Zsuzsanna közölte, hogy tavaly az 52. héten Magyarországon 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legnagyobb arányban a 15-34 évesek érintettek, a fiatalabb gyerekek közül az 5 évesnél kisebbek a legveszélyeztetettebbek. 

A legtöbb influenzaszerű megbetegedést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád, míg a legkevesebb esetet Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas vármegyéből jelentették. 

Molnár Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy a múlt héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról kaptak jelentést egy Győr-Moson-Sopron vármegyei ápolási-gondozási intézményből, ahol lázzal és légúti tünetekkel járó megbetegedések fordultak elő. A hat betegtől vett minták mindegyikéből kimutatták az influenzavírus A variánsát - jelezte. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy

 ha az influenza bekerül egy közösségbe, ott terjedni fog, ezért nagyon fontos, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb legyen az átoltottság. 

Molnár Zsuzsanna kitért arra, hogy az év utolsó két hetében általában jelentősen csökken az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma, ezt a járványügyi szakember azzal indokolta, hogy az iskolai szünet és az év végi szabadságolások miatt megszűnnek azok a nagy közösségek, ahol a legjobban tudnak terjedni a légúti vírusok. 

Prognózisa szerint amint a nagyobb közösségek "ismét összejönnek", hétről hétre nőni fog az influenzaszerű megbetegedések száma. 

Hangsúlyozta, hogy 

mindenkinek javasolják az influenza elleni oltás beadatását, még azoknak is, akik nem tartoznak a kockázati csoportba, és nem jogosultak a térítésmentes oltásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában