2023

2023.01.01. 08:35

Így ünnepelte az új évet a világ

Világszerte megünnepelték az új évet és ezzel lezárul az év, amely háborút hozott Európában, új fejezetet nyitott a brit monarchiában és általános inflációs aggodalmakat hozott világszerte.

MTI

Tűzijátékkal köszöntik az új évet a hongkongi Victoria kikötőben 2022. december 31-én, szilveszter éjszakáján

Forrás: MTI/AP

Fotó: Anthony Kwan

A Csendes-óceán középső részén fekvő Kiribatit és Szamoát érte el először 2023, majd időzónáról időzónára egyre nyugatabbra, Ázsián és Európán keresztül az amerikai földrészt is.

Kijevben úgy indult az új év, ahogy zárult. Az orosz támadások folytatódtak szilveszterkor is. Éjfélkor a főváros, Kijev utcái kihaltak voltak, az új év egyetlen jele az volt, hogy a helyi lakosok az erkélyükről kiabálták, hogy „Boldog új évet!” és „Dicsőség Ukrajnának!” Fél órával az új év beállta után máris megszólaltak a légiriadó szirénái Kijevben, majd robbanások hangja hallatszott.

Tűzijátékkal köszöntik az új évet Sydney kikötőjében 2022. december 31-én, szilveszter éjszakáján. Balról  az Operaház épülete
Fotós: Bianca De Marchi / Forrás: MTI/EPA-AAP

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy robbanás történt a főváros egyik kerületében, egy lelőtt rakéta darabjai pedig megrongáltak egy autót a városközpontban.

Párizsban ezrek ünnepeltek a Champs-Élysées-n, míg Emmanuel Macron francia elnök televíziós újévi beszédben ígéretet tett Ukrajna támogatására.

Londonban megkondult a Big Ben, a Temze partján több mint 100 ezren gyűltek össze, hogy megnézzék a tűzijátékot a London Eye fölött. II. Erzsébet emlékét idéző képet is kivetítettek az égre.

Tűzijátékkal köszöntik az új évet Aucklandben 2022. december 31-én
Forrás: MTI/AP/NZ Herald

Rio de Janeiro Copacabana strandján alig néhány ezres tömeg fogadta az új esztendőt és követte a szokásosnál rövidebb tűzijátékot, miközben több brazil város lemondta az ünneplést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalom miatt. A járvány előtt az újévi ünnep általában több mint 2 millió embert vonzott a Copacabanára.

Törökország legnépesebb városában, Isztambulban utcai mulatságokkal és tűzijátékkal köszöntötték 2023-at. A Páduai Szent Antal katolikus templomban keresztények tucatjai imádkoztak az új évért, és megemlékeztek a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

Az új év beköszöntét ünneplők egyike fotót készít a moszkvai Vörös téren 2022. december 31-én
Fotós: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP

New York folytatta a százéves tradíciót, az ikonikus Times Square-en az éjféli visszaszámlálás azzal ért véget, hogy leereszkedett egy csaknem hattonnás, csaknem négy méter átmérőjű gömb a magasból, majd konfetti hullt az ünneplőkre. Száz évvel ezelőtt, a hagyomány kezdetekor, a gömb még fából és vasból készült, és 100 darab 25 wattos izzóval szerelték fel. A most használt, Waterford-kristállyal borított gömbben sok ezer fénydióda világít, és kaleidoszkóp módjára ezerféle színben pompázik.

Újévköszöntő tűzijáték csóvái indulnak a Tajpej 101 felhőkarcolóról szilveszter éjszakáján Tajvan fővárosában 2022. december 31-én
Fotós: Ritchie B. Tongo / Forrás: MTI/EPA

A kristálygömb témája minden évben egy újabb „ajándék”, valami olyan érték, amelyet az egész világon nagy becsben tartanak. Az utóbbi években ilyen volt a „kedvesség”, a „harmónia”, a „jószándék”, 2021-ben a „boldogság”, legutóbb pedig a „bölcsesség”. A gömb idei témája a „szeretet ajándéka” volt.

Az elmúlt két évben a pandémia miatt csak korlátozott számú ünneplő lehetett jelen a Times Square-en, idén azonban már minden korlátozást feloldottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában