Nem követjük az európai trendet

2023.01.06. 10:14

Hazánkban emelkedett a termékenységi ráta

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerint a demográfiai mutatók javulása részben a gyermekvállalást akadályozó anyagi tényezők lebontásában és a nagycsaládos életforma népszerűvé válásában keresendő.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Magyarországon 2010-ben családbarát-fordulat történt, a balliberális kormányok megszorításokon alapuló társadalompolitikáját felváltotta az ösztönző, a családtámogatásokra befektetésként tekintő újfajta családpolitika, amely elkülönül a rászorultsági elvű szociálpolitikától – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fűrész Tünde. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke rámutatott:

2010-hez képest Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv, és ezzel párhuzamosan a munkavállalás mértéke is.

Ezzel szemben több nyugati országban visszaesett a termékenység.

Fűrész Tünde a lapnak hangsúlyozta, a célzott, igényvezérelt, pragmatikus alapokon nyugvó családpolitika 2023-ban is folytatódik. A KINCS elnöke szerint a biológiai adottságok miatt fontos lenne, hogy legalább az első gyermekek lehetőleg még az édesanya húszas éveiben világra jöjjenek, javítva ezzel a testvérek megszületésének esélyét is. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában