Állapotok

2023.01.20. 13:28

Drámai mértékben csökkent Ukrajna lakossága (videó)

Úgy tűnik, keleti szomszédunk területe kezd kiürülni, ahogy a lakosság milliószámra hagyja el az országot - írja a Mandiner.

Nemzeti gárdista és rendőrök biztosítják a helyszínt 2023. január 15-én, miután az előző nap orosz rakétatalálat ért egy lakóházat az ukrajnai Dnyipróban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Már a hatvan fölöttieket is besorozhatják Ukrajnában, ugyanis az ország kezd kifogyni a hadra fogható fiatalokból - írja a Mandiner.

A lapnak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója elmondta: ökölszabályként létezik egy arányszám, miszerint soha egy társadalomnak sem hívták be több, mint 10 százalékát. Arra, hogy az ukránok lassan kifogynak az emberekből, természetesen egyértelmű bizonyítékok nincsenek, csak közvetettek - mutatott rá a szakértő.

Mindenesetre az észt katonai hírszerzés vezetője mellett, az orosz haditudósítók is beszámoltak arról, hogy mindenkit besoroznak és elvisznek fizikai állapottól függetlenül, így papíron fel lehet tölteni az állományt a veszteségek után - tette hozzá.

Mindeközben úgy tűnik keleti szomszédunk területe kezd kiürülni, ahogy a lakossága milliószámra hagyja el. 

Ukrajna lakossága a háború előtt is elvándorló tendenciákat mutatott, az 1991-ben 52 és félmilliós, s az ezredfordulón is még 48,5 milliós ország lakossága 2010-re 45,8 millióra, 2020-ra a becslések szerint (kihagyva az oroszok által annektált területeken élőket) 41 millió körülire csökkent - magyarázta a szakértő. 

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában