Ukrán válság

2023.01.14. 06:56

Rakétatámadás érte Kijevet és Harkivot, Zelenszkij az ENSZ-be látogatna

Folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában. A szomszédunkban zajló háború 325. napjának krónikája az Origo és az MTI nyomán.

Ukrán katona egy 120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levõ Bahmutban 2023. január 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Egy második rakétatámadás-hullám is érte szombaton Ukrajnát

Több halottja és számos sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, amely szombaton érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkivra mért korábbi rakétacsapás után - jelentette az ukrán média hivatalos hatósági közlésekre hivatkozva. A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el.

A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odessza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is. 

Robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy kilencemeletes lakóház részben összeomlott. Lakói közül öten meghaltak, és 27-en megsérültek, köztük hat gyermek is - számolt be Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

A reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

Több ukrán régiót ért orosz csapás az elmúlt napon

Az orosz hadsereg erői az elmúlt 24 órában Ukrajna nyolc régiójának lakott területeit támadták, legalább három civilt megöltek és kilencet megsebesítettek – közölték ukrán tisztviselők.

Nagy-Britannia harckocsikat kíván szállítani Ukrajnának

Nagy-Britannia harckocsikat kíván átadni az ukrán fegyveres erőknek–közölte szombaton Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Sunak telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek elmondta, hogy a brit kormány az eddigieknél intenzívebb támogatást kíván nyújtani Ukrajnának, és ennek jegyében Challenger 2 típusú harckocsikkal és további tüzérségi rendszerekkel látja el az ukrán hadsereget.

 A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregnél.

Az oroszok által lerombolt házak az orosz hadseregtől a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Bogorodicsne településen 2023. január 13-án 
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

A londoni miniszterelnöki hivatal a szombati telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatásában nem részletezte, hogy a brit kormány hány Challenger 2 harckocsit szállítana Ukrajnának, és azt sem, hogy a szállítások mikor kezdődnek.

A Downing Street ismertetése szerint ugyanakkor Sunak és Zelenszkij elismeréssel nyugtázta más országok hasonló támogatási kötelezettségvállalásait, köztük azt a felajánlást, amelyet Lengyelország tett a minap egy harckocsiszázadnyi Leopard tank ukrajnai szállítására.

 A londoni miniszterelnöki hivatal adatai szerint Nagy-Britannia tavaly 2,3 milliárd font (csaknem 1050 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, és ezzel az ukrán fegyveres erők második legnagyobb katonai támogatója volt 2022-ben az Egyesült Államok után.

Rishi Sunak november második felében Kijevben járt, ahol találkozott Zelenszkijjel és bejelentette, hogy Nagy-Britannia 50 millió font (csaknem 23 milliárd forint) értékben légvédelmi eszközöket is szállít Ukrajnának.

ZELENSZKIJ, Volodimir; SUNAK, Rishi
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Rishi Sunak brit miniszterelnök a kijevi megbeszélését követő sajtóértekezleten 2022. november 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt 
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A Downing Street akkori ismertetése szerint a jelentős légvédelmi fegyvercsomag célja az ukrán civil lakosság, valamint a kritikus fontosságú országos infrastrukturális hálózat megvédése az intenzív orosz légicsapásoktól.

London a program keretében 125 légvédelmi löveget ad Ukrajnának, valamint olyan technológiákat, amelyeket az Irán által Oroszországnak szállított drónok ellen lehet bevetni. E technológiák között szerepel többtucatnyi radar és a drónok elleni elektronikus hadviselésre használható eszköz.    

Nagy-Britannia azonban harckocsik szállítására most először tett ígéretet az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta.

Robbanások sorozata hallatszott Kijevben

Robbanások sorozata hallatszott Kijevben szombat reggel, azelőtt, hogy megszólaltak volna a légiriadó szirénái. Harkivban két rakéta csapódott be.

Kilenc óra körül Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegrammon arról számolt be, hogy rakétatámadás zajlik a főváros kritikus infrastruktúrája ellen.

A főváros katonai adminisztrációja szerint találat ért Kijevben egy infrastrukturális létesítményt, de hogy pontosan mit, azt nem közölték. A bejelentés szerint mentők érkeztek a helyszínre.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester pedig arról számolt be, hogy robbanások hallatszottak a fővárosban a Dnyeper folyó bal partján, Dnyiprovszkij kerületben és a jobb parton található Holoszijivszkij kerület egyik nem lakóövezetére rakétatöredékek zuhantak, de a polgármester szerint nem tudni áldozatokról.

 Az ukrán fővárost szilveszter éjszaka óta nem érte rakétatámadás.

Szombaton kora reggel két orosz Sz-300-as rakéta csapódott be Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ipari körzetében 

– közölte Harkiv megye kormányzója. Oleh Szinyehubov azt mondta, hogy áramkimaradások lehetnek a városban és a környező településeken, a szakemberek gőzerővel dolgoznak a károk felszámolásán.

Szoledar a "21. századi Verdun"

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a Soledar a „21. századi Verdun". Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője az első világháború leghosszabb és legvéresebb csatájához hasonlította a városért vívott küzdelmet.

Az ukrán elnök az ENSZ-be látogatna az orosz invázió évfordulóján

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-be látogatna, hogy az Oroszország február 24-i inváziójának első évfordulója előestéjén felszólaljon a Közgyűlés magas szintű tanácskozásán – közölte az ukrán külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese az AP hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az útra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonsági helyzet azt lehetővé teszi. Az illetékes szerint az ukrán elnök tervezi a látogatást ,de egyelőre kérdéses, hogy lesz-e alkalmas helyzet erre. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország "egy nagyon komoly offenzívára készül februárban."

Ha Zelenszkij elutazik az ENSZ-be, akkor ez lesz a második külföldi útja a háború kezdete óta. Az ukrán elnök december 21-én meglepetésszerű látogatást tett Washingtonban, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel és a Kongresszus tagjaival, akiknek megköszönte támogatásukat.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Joe Biden amerikai elnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én 
Fotós: Patrick Semansky / Forrás: MTI/AP


Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a Közgyűlés február 23-án tart magas szintű vitát a háborúról, majd másnap a Biztonsági Tanács miniszteri ülése foglalkozik azzal.

Fokozza ukrajnai jelenlétét a NAÜ

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete bejelentette, hogy fokozza jelenlétét Ukrajnában, hogy segítsen megelőzni egy nukleáris balesetet a konfliktus során. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közölte, hogy hamarosan állandó jelenléte lesz mind az öt ukrajnai nukleáris létesítményben. Jelenleg csak az orosz irányítás alatt álló, a frontvonal közelében lévő zaporizzsjai üzemben vannak jelen a NAÜ ellenőrei.

Lemondását tervezi a német védelmi miniszter

Christine Lambrecht védelmi miniszter állítólag lemondásra készül, ami tovább fokozza Olaf Scholz német kancellár problémáit, mivel Ukrajna katonai támogatásának fokozását tervezi. A Bild című német lap értesülését nem volt hajlandó kommentálni a védelmi minisztérium szóvivője.

LAMBRECHT, Christine
Christine Lambrecht német védelmi miniszter látogatást tesz a 371-es páncélozott gyalogzászlóaljnál a németországi Marienbergban 2023. január 12-én 
Fotós: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

Olaf Scholz jelenleg nyomás alatt áll, hogy jóváhagyja az Ukrajna számára nyújtott nemzetközi katonai támogatás növelését.

Az amerikaiak megmagyarázzák, hogy az orosz hadi siker nem siker

Az ISW (Institute for the Study of War) amerikai agytröszt lekicsinyelte annak stratégiai jelentőségét, hogy Oroszország potenciálisan megszerezze Szoledart, amely a háború eddigi egyik legvéresebb csataterévé vált. Azt mondják, hogy az oroszok eltúlozták a sóbányász város jelentőségét, és hogy elfoglalása "nem valószínű, hogy előrevetíti Bahmut küszöbön álló orosz bekerítését".

Nagy-Britannia tankokat küld Ukrajnába

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak beleegyezett, hogy azonnal Ukrajna rendelkezésére bocsát négy Challenge 2 harckocsit, további nyolcat pedig készenlétbe helyeznek. A The Sun című bulvárlap egy Downing Street-i forrásra hivatkozva azt írta, a kormányfő erről szombaton tájékoztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ezzel az Egyesült Királyság lenne az első nyugati hatalom, amely harckocsikkal látja el Kijevet – ez lényegi változás, mivel a NATO-n belül attól tartanak, hogy egy ilyen lépést az oroszok a háború jelentős eszkalációjának tekinthetnek.

A Világgazdasági Fórumon is téma lesz Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy a héten lezajlott tárgyalásoknak köszönhetően sikerült jelentősen megerősíteni a partnerországok elszántságát Ukrajna fegyverellátásának növelésére. Szerinte ez tükröződni fog majd az európai védelmi miniszterek soron következő találkozóján is, Ramsteinben.

Ukrajna részvételére is készülünk a davosi Világgazdasági Fórumon. A hagyományos gazdasági témák mellett idén nyilván megjelennek a biztonsági kérdések is. Számunkra pedig fontos, hogy a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre hatékony és egyértelmű választ adjunk

 – mondta Volodimir Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6204 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9560 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 213 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Folytatódnak a kemény harcok Kelet-Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 13-án szokásos esti beszédében azt mondta, hogy komoly harcok vannak a Donyeck megyei Bahmutban és Szoledárban, illetve a szomszédos Luhanszk megyében lévő Kreminnában.

Az orosz védelmi minisztérium által videófelvételről készített és 2023. január 13-án közreadott képen orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
Fotós: -

Ekkora kár keletkezett az ukrán infrastruktúrában

Az ország polgári infrastruktúrájában okozott kár meghaladja a 127 milliárd dollárt

– mondta Emine Dzhaparova ukrán külügyminiszter-helyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Decemberben Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök még azt nyilatkozta, hogy az országnak mintegy 700 milliárd dollárra van szüksége a helyreállításhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában