Advent

2022.12.23. 22:21

Százhúszezer keresztény zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

A pandémia lecsengésével mintegy százhúszezer keresztény zarándokot és turistát várnak Betlehembe a karácsonyi ünnepekre - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja.

A betlehemi Születés templomának altemplomában imádkozik egy apáca 2022. december 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

 Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását, de idén újra fellendülésnek indult az idegenforgalom, és a karácsonyi időszakban már sok ezer keresztény zarándok járja Názáret, Jeruzsálem és Betlehem utcáit. 

Az izraeli turisztikai minisztérium becslése alapján 

mintegy 120 ezer hívőt várnak a karácsonyi időszakra, s a minisztérium péntek estétől díjmentes utazást biztosít nekik Jeruzsálem és Betlehem között. 

Az idei számok még nem érik el, de már megközelítik a pandémia előttit: 2018-ban karácsony hetében 135 ezren, a 2019-es rekordévben pedig 150 ezren utaztak a Szentföldre ünnepelni. 

A külföldiek visszatérése megkezdődött, de még nem teljes: csak márciusban nyílt meg a tel-avivi repülőtér, és így 2022-ben egész évben a becslések szerint 2,6-2,7 millió turista látogatott el Izraelbe, ami jelentősen elmarad a 2019-ben mért 4,55 milliótól.   

A minisztérium szakemberei szerint gátolja az erőteljesebb fellendülést az izraeli drágaság, ugyanis a Világgazdasági Fórum adatai alapján Izrael a világ legdrágább utazási célpontjai közé tartozik. 

Betlehemet különösen súlyosan érinti az idegenforgalom visszaesése, mert a város jelentős részben ebből él, s rendkívül fontosak neki a karácsonyi szezon bevételei. 

Idén az őszi szezonban ismét életre kelt a város, októberben-novemberben újra hosszú sorok kígyóztak a születés templománál, hogy megérinthessék az ezüst csillag alatt a sziklát, ahol a hagyomány szerint Jézus született. 

Decemberben Betlehem a város teljes díszkivilágításával, a boltok és az utcák karácsonyi feldíszítésével készült a látogatók tömegére, a következő napok különösen jelentős forgalmára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában