Honvédelem

2022.12.30. 12:15

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak a biztonság a legnagyobb érték (videó)

A miniszter értékelte és megköszönte a Magyar Honvédség egész éves fejlesztéseit és munkáját.

MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételén a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A 2022 megmutatta, hogy Magyarország számára a biztonság a legnagyobb érték – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldalán pénteken megjelent videóüzenetében.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a háború, a délről fenyegető migrációs nyomás, a szankciók hatására kialakult energiakrízis mind egyszerre fenyegetik Európa fizikai és egzisztenciális biztonságát.

A háború és a válság kiterjedésének veszélye viszont sajnos mindaddig nem is szűnik meg, amíg a háborúnak, a migrációnak és a szankcióknak vannak támogatói és haszonélvezői – mutatott rá.

A miniszter kiemelte: a kormány számára a legfontosabb, hogy megőrizze Magyarország biztonságát, mert biztonság nélkül nincs semmi. Ezért kitartóan szorgalmazzák a békét, nem hagyják, hogy az ország háborúba sodródjon és fejlesztik a védelmi képességeket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a kormány az idén tovább javította a katonák anyagi megbecsülését. Ennek nyomán szeptember óta minden katona a korábbi fizetésének egynegyedével többet vihet haza és a béremelés 2024-ben is folytatódik.

A katonákat modern eszközökkel szerelik fel; az idén megérkeztek a LYNX harci járművek és a PzH 2000 önjáró lövegek is – sorolta.

Ezzel újabb lépést tettek a baloldali kormányok által leépített nehéztűzérség visszaépítésére – fűzte hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy újraindítják az egykor kiváló magyar hadiipart.

„A hazai gyártású eszközökkel nemcsak saját szükségleteink biztosíthatók, de jelentős tényezővé tudunk válni a nemzetközi piacon is” – jegyezte meg.

A magyar katonák kiválóan teljesítenek a nemzetközi missziókban; négy hónapon át védtük a Balti légteret és egy éven át magyar parancsnok vezette a NATO legnagyobb szárazföldi misszióját, a koszovói KFOR-t – idézte fel.

Ugyanakkor a NATO elkötelezett tagjaként is mindent megteszünk a biztonságért – mondta, példaként említve, hogy a több nemzet alkotta NATO-harccsoport alakult a szövetség keleti szárnyának védelmében.

„Köszönöm katonáink egész éves hazafias szolgálatát és köszönöm a magyar embereknek is, hogy támogatták a Magyar Honvédséget és együttműködtek biztonságunk megőrzése érdekében. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában