Ukrán válság

2022.12.18. 07:58

Megállás nélkül zajlik az áram-, a víz- és a hőellátás helyreállítása Ukrajnában

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 298. napjáról az Origo nyomán.

Orosz rakétatámadásban elpusztult épület a donyecki Sviatohirsk településen

Forrás: Celestino Arce

Fotó: NurPhoto via AFP

A lap alján a korábbi, a lap tetején a frissebb bejegyzések olvashatók.

Többen meghaltak Herszon rakétázása során 

Két ember meghalt, négy pedig megsérült Herszonban. Halina Luhova, a Herszon városi tanács vezetője december 18-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok a nap folyamán 12-szer lőttek Herszonra.

Az ukránok orosz katonai repteret támadtak 

Ma délután jelentések érkeztek arról, hogy robbanás történt a dél-oroszországi Rosztov régióban található Millerovo katonai repülőtéren. A hírek szerint sérültek is vannak.

A közösségi médiafelületeken terjedő hír egyelőre nem került megerősítésre

 - írja a Sky News.

Nem lesz hosszabb a sorkatonai szolgálat ideje Oroszországban 

Moszkva tagadta, hogy tervezi a kötelező sorkatonai szolgálat időtartamának hat hónapról egy évre való növelését.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban nem tervezik módosítani az ezzel kapcsolatos törvényeket, hozzátéve, hogy ez csak a szolgálat időtartalmára vonatkozik - írja a Sky News.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint 

Az ukrán fegyveres erők becslése szerint 98 280 orosz katona halt meg a háborúban a konfliktus február végi kitörése óta. Ebből Ukrajna állítása szerint 590-en az elmúlt 24 órában haltak meg.

Kijev rendszeresen megosztja az orosz veszteségekre vonatkozó becsléseket, de érdemes megjegyezni, hogy ezek következetesen jóval magasabbak, mint az orosz és a nyugati források által közölt adatok - írja a Sky News.

Szemlét tartott az orosz harcoló alakulatoknál az orosz védelmi miniszter 

Csapatszemlét tartott a "különleges hadművelet" övezetében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter - közölte vasárnap a moszkvai katonai tárca.

A tájékoztatás szerint a hadseregtábornok ellenőrizte az orosz egységek állásait a frontvonalon, fogadta a parancsnokok jelentését és megköszönte a személyi állománynak a harci feladatok példamutató teljesítését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kereste fel a "különleges hadművelet" törzsét egy meg nem nevezett helyszínen és meghallgatta a parancsnokok javaslatait a közeli és középtávú cselekvésre vonatkozóan. A látogatásról szombaton számolt be a Kreml sajtószolgálata.

Pavel Zarubin, a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának készítője a Telegram-csatornáján közölte, hogy Putyin, aki a hétfőn Minszkbe látogat, jövő héten részt vesz majd a védelmi tárca vezetői kollégiumának tanácskozásán is.

Négy ember megsebesült az ukrán ágyúzásban Dél-Oroszországban 

Az ukrán határ közelében fekvő dél-oroszországi Belgorod régióban négy ember megsebesült vasárnap tüzérségi lövedékektől - közölte a régió kormányzója.

A négy sérültet kórházba szállították, állapotukról nem közölt a kormányzó részleteket.

Vjacseszlav Gladkov közlése szerint Belgorod városában és a régióban is működésbe lépett a légvédelem, három szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy vasárnap hangos robbanásokat hallottak Belgorod városban.

Ferenc pápa békét kért advent utolsó vasárnapján

Aggodalmát fejezte ki a Dél-Kaukázusban kialakult humanitárius helyzetért Ferenc pápa, aki a háború leállítását sürgette Ukrajnában a Szent Péter téren mondott beszédében advent utolsó vasárnapján.

Ferenc pápa a szokás szerint az apostoli palotának a térre néző ablakából felolvasott beszédében aggodalmát hangsúlyozta az úgynevezett Lacin-folyosó térségében kialakult helyzet miatt.

Ferenc pápa a Szent Péter téren advent utolsó vasárnapján
Fotós: Andreas Solaro / Forrás: AFP

A legjelentősebb szárazföldi korridorról van szó Örményország és Hegyi-Karabah között, amely a két évvel ezelőtti tűzszüneti megállapodást követően létesült. A megállapodás értelmében a dél-kaukázusi folyosót orosz békefenntartók felügyelik 2025-ig.

Ferenc pápa a korridor területén élők törékeny humanitárius helyzete miatt fejezte ki aggodalmát, melyek - tette hozzá az egyházfő - a téli időszakban még rosszabbá válhatnak.

 

"Minden érintettet arra kérek, kötelezze el magát a békés megoldások mellett az emberek jóléte érdekében"

 

- jelentette ki Ferenc pápa.

Ezzel egy időben a katolikus egyházfő arra kérte Szűz Máriát, érintse meg mindazok szívét, akik képesek megállítani az Ukrajnában zajló háborút.

Több mint 133 ezren érkeztek Ukrajnából Szerbiába

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 133 ezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián - közölte a szerbiai menekültügyi főbiztosság vasárnap.

A közlemény szerint a főbiztosság körülbelül négyezer menekültnek segített szállást találni, míg 83-an az egyik befogadóközpontban tartózkodnak.

"Népünk a múltban már megismerte, milyen az, amikor erőszak miatt kell elhagynod az országodat, és hogy azokban a pillanatokban, milyen sokat jelent, ha valaki segít, és lehetőséget teremt arra, hogy új életet kezdj"

- írta Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos a közleményben.

Menekült orosz gyerekek csoportja szerb nyelvórán vesz részt Belgrádban 2022 novemberében
Fotós: Oliver Bunic / Forrás: AFP

A Blic című belgrádi napilap szerint az ukrajnai háború kezdete óta több mint 140 ezer orosz is érkezett Szerbiába. Ők ideiglenes letelepedési engedélyt is kértek. A lap adatai szerint február 24. óta mintegy 23 ezer ukrán állampolgár is kért letelepedési engedélyt a nyugat-balkáni országban.

Brit vezérkari főnök: folyamatos a kommunikáció Moszkvával

A brit vezérkari főnök szerint folyamatos a kommunikáció Moszkvával, jó lenne azonban, ha ez a párbeszéd még erőteljesebb lenne.

Sir Tony Radakin tengernagy a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban elmondta: egész évben kapcsolatban állt Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.

"Mindig is mondtuk, hogy fenntartjuk a kommunikációt, de nem fedjük fel részletesen, hogy éppen miről tárgyaltunk"

- fogalmaz az interjúban a brit vezérkari főnök.

Queen Elizabeth II Platinum Jubilee 2022 - National Service of Thanksgiving
Sir Tony Radakin admirális, brit vezérkari főnök
Fotós: Anadolu Agency via AFP / Forrás: Rasid Necati Aslim

Radakin hozzátette, hogy Geraszimov "nagyon jól tartja magát" ehhez a megállapodáshoz. A tengernagy kijelentette azt is, hogy szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök
Fotós: SPUTNIK / AFP / Forrás: Sergei Guneyev

Sir Tony Radakin kijelentette, hogy

továbbra is vannak élő kapcsolatok Oroszországgal, a kérdés az, hogy miként lehet e kapcsolatokból a lehető legtöbbet kihozni.

A brit vezérkari főnök példaként felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen tiszteletteljes módon emlékezett meg II. Erzsébet királynő halála után a brit uralkodóról.

Oroszország védőernyőt húz a zaporizzsjai nukleáris tároló fölé

Oroszország védőernyőt húz a használt nukleáris fűtőelemek tárolója fölé a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű területén, hogy megóvja a tüzérségi és dróntámadásoktól – jelentette be az orosz csapatok által kinevezett tartományi tisztségviselő szombaton.

A Mandiner arról ír, hogy a Vlagyimir Rogov által közzétett videófelvételen munkások drótok segítségével átlátszó vászonernyőt szerelnek fel több tucatnyi, körülbelül 5 méter magas betonhenger fölé.

Ezek egyelőre a drónokról ledobott repeszgránátok és rögtönzött robbanóeszközök (IED) ellen nyújtanak védelmet, de később majd sokkal erősebb lesz

– tette hozzá Rogov. A háború elmúlt tíz hónapja során a legnagyobb európai atomerőmű körüli fegyveres harcok egyre jobban növelték egy Csernobil-típusú nukleáris katasztrófával kapcsolatos félelmeket.

Így csomagolnak ki az ukránok egy amerikai rakétavetőt

Egy, a Twitteren található videón az látszik, ahogy az ukrán fegyveres erők katonái kicsomagolnak egy amerikai eldobható RPG M72 LAW páncéltörő rakétát.

Orosz rakéta

Orosz rakéta csapódott be egy idősek ellátását biztosító intézménybe – erősítette meg a dél-herszoni régió kormányzója. Jaroszlav Janusevics elmondta, hogy egy geriátriai központot, valószínűleg egy gondozóotthont találtak el Sztyepanivka faluban.

Személyi sérülés nem történt.

Kissinger: béketárgyalás kell

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hamarosan a békéről kell tárgyalni Ukrajnában, hogy csökkentsék egy harmadik pusztító világháború kockázatát. A Sky News szerint Kissinger, aki többször találkozott Vlagyimir Putyinnal, kijelentette:

közeleg az idő, hogy a már végrehajtott stratégiai változásokra építsünk, és azokat új struktúrába integráljuk a béke tárgyalásos úton történő elérése érdekében.

Kissinger elmondta, hogy májusban tűzszünetet javasolt, amelynek értelmében Oroszország a februári invázió előtt visszavonulna a frontvonalba, de a Krím tárgyalások tárgya lesz.

Klicsko: újra van fűtés a támadások után Kijevben

Teljesen helyreállították a fűtést Kijevben a víz- és villamosenergia-infrastruktúrát célzó legutóbbi orosz bombázás után - közölte vasárnap a főváros polgármestere, aki ezt mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban:

a város a legutóbbi ágyúzás után minden szolgáltatást visszaállít. Különösen a főváros hőellátó rendszerét sikerült teljesen helyreállítani. Minden hőellátási forrás normálisan működik.

Zelenszkij: Oroszország újabb heves csapásokat indíthat

Oroszországnak elegendő rakétája van ahhoz, hogy újabb súlyos csapásokat hajtson végre Ukrajna ellen

– mondta Volodimir Zelenszkij elnök az orosz támadások hulláma után. A BBC arról ír, hogy a mérnökök folytatják az áramellátás helyreállítását a pénteki, 76 rakétával végrehajtott hatalmas csapások után, amelyek a polgári infrastruktúrát célozták, mivel sok régióban fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Összeülnek Ukrajna segítői

Hétfőn találkoznak az Ukrajnát támogató észak-európai országok vezetői: az Egyesült Királyság, Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország, Izland, Hollandia, Svédország és Norvégia kormányfői megvitatják az Ukrajnából érkező újabb kéréseket és javaslatokat - jelentette be Zelenszkij elnök.

A rakétatámadás után újra megnyílik a kijevi üveghíd

Októberben rakétatámadás tette tönkre a kijevi üveghidat. Azóta kicserélték a sérült üvegeket és az oldallapokat, helyreállították a kábeleket, a szakemberek megvizsgálták a szerkezet tartó- és világítási rendszerét. A hidat jegesedésgátló anyagokkal is bevonták, és újra megnyitották. 

A védelmi miniszter körbejárta az orosz csapatokat

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megvizsgálta az ukrajnai „különleges hadműveletben" részt vevő csapatokat – közölte vasárnap a védelmi minisztérium. Azt írták, hogy az orosz hadsereg vezetője körbejárta a csapatok bevetési területeit, és ellenőrizte az orosz egységek előretolt állásait a különleges katonai művelet övezetében.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a minisztérium szerint Sojgu a „frontvonalon" és a „parancsnokságon" beszélt csapatokkal. Az azonban nem derült ki azonnal, hogy mikor került sor a látogatásra, vagy hogy maga a miniszter Ukrajnában járt-e. A nyilatkozattal együtt közzétett rövid videón Sojgu látható egy katonai helikopterben, és néhány légi felvétel üres földterületről.

A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tartott az ország vezetőivel, köztük Sojguval, és javaslatokat kért arra vonatkozóan, hogy szerintük hogyan kellene folytatni Oroszország ukrajnai hadjáratát.

Már 4000 rakétát lőtt ki Oroszország

Az ukrán elnök beszámolója szerint a 10 hónapja tartó háború során Oroszország már 4000 rakétát lőtt ki Ukrajna irányába. Volodimir Zelenszkij ezt hozza fel érvként nyugati partnerei előtt, amikor újabb és újabb légvédelmi eszközöket kér. Szerinte hamarosan elérhető a 100%-os légtérvédelem, ami ellehetetlenítené a rakétatámadásokat, az pedig több lehetőséget adna a béke helyreállítására és garantálására.

Problémák a távhővel és a vízzel

Problémák vannak a hőellátással, nagy gondok vannak a vízellátással - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint Kijevben és környékén, Vinnicja térségében és Lemberg régiójában a legnehezebb a helyzet, de sok más régióban is vannak nagyszabású kiesések: ide tartozik Dnyipro és Dnyipropetrovszk régió, Volyn, Zsitomir régió, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk régió, Odessza városa és környéke, Poltava régió, Ternopil régió és Csernyihiv régió is.

6 millió ukránnál újra van áram

Szombaton 6 millió embernél sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást Ukrajnában. Az elnök szerint

a javítási munkák megállás nélkül zajlanak, a rendszer stabil működéséig még sok feladatot kell elvégezni.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 6029 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4366 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 195 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

Az Origo háborús hírfolyamát ide kattintva tudja elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában