Konfliktus

2022.12.29. 09:52

Lebontják a koszovói szerbek által emelt barikádokat

A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt.

Az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) autói visszafordulnak, mert szerbek nehéz-teherautókkal zárják le az utat az észak-koszovói falunál, Rudarénál 2022. december 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Visar Kryeziu

Újraindult a forgalom csütörtökön a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén.

A koszovói hatóságok néhány órával azután nyitották meg az átkelőt, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette a koszovói szerbek által felépített barikádok lebontását.

Az úttorlaszok jelentős része csütörtök délelőtt még a helyén volt, így a többi határátkelő továbbra is zárva van, de a torlaszok eltávolítása megkezdődött.

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség december 10. óta tiltakozott a határátkelőkhöz vezető utak elzárásával a koszovói kormány azon bejelentése miatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatta egy volt szerb tagját.

A volt rendőr a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt, és tettét azzal indokolta, hogy a hatóságok továbbra is le akarják cserélni a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblákat, amit a koszovói szerbek nem hajlandóak végrehajtani.

Az utóbbi napokban az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyomást gyakorolt a két országra annak érdekében, hogy csökkenjen a szerb hadsereg készültségbe helyezése óta kialakult feszültség, ami a tervezett rendszámtáblacsere miatt alakult ki.

Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él, akik nem ismerik el a pristinai kormányt, és továbbra is Belgrádot tartják fővárosuknak. A többségében albánok lakta Koszovó 1998-ig Szerbia egyik tartománya volt, majd a függetlenségének kikiáltása után kirobbant háború után 1999-ben vált független állammá.

Korábban írtuk:

Bejelentette az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádok lebontását csütörtökre virradóra Aleksandar Vucic szerb elnök.

Az RTS szerb állami televízió tudósítása szerint Vucic elmondta, hogy a következő 24-48 órában eltüntetik a barikádokat. A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt.

Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé. Az akcióval a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt. Egy pristinai bíróság szerdán elrendelte, hogy a férfit engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe.

A koszovói szerb kisebbség nem ismeri el a korábban Szerbia részét képező tartomány 2008-ban kikiáltott függetlenségét.

A legutóbbi viszály a még a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblák miatt robbant ki, amelyeket a koszovói szerbek nem hajlandók koszovóira cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában