Haderőfejlesztés

2022.12.23. 09:54

A honvédség kézifegyvereit a cseh licensz alapján készülőkkel cserélik le (videó)

Nemcsak a magyar katonák számára fogják gyártani ezeket az eszközöket, hanem a nemzetközi piacra is.

Önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütétele Budapesten 2022. december 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Az átfegyverzés – ahogy sokan látjuk és tudjuk – meg is történt” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön Kiskunfélegyházán.

A honvédelmi miniszter hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban a politikus elmondta,

a kézifegyvereket vegyesvállalati formában fogják gyártani, nemcsak a magyar honvédség számára, de a nemzetközi piacra is.

A tárcavezető szerint ez nagyon fontos lépése a magyar haderő fejlődésének és a magyar védelmi ipar fejlesztésének.

A politikus kiemelte: elkötelezett híve annak, hogy

Magyarország ne pusztán eszközöket vásároljon, hanem az eszközszállítóktól való függés csökkentésének érdekében többek között munkahelyeket, adóbevételt, innovációs lehetőséget, innovációs platformot teremtsen.

A cseh Colt CZ Group csütörtökön jelentette be, hogy kézifegyvergyártó közös vállalatot alapít Magyarországon. A vállalkozás a magyar fél által biztosított és a legmodernebb technológiával felszerelt üzemegységben működik majd.

Pápán találkozott az olasz és a magyar védelmi miniszter

Pápán találkozott az olasz és a magyar védelmi miniszter – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel pénteken.

 

A tárca közleménye idézi Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki péntek reggel az olasz védelmi miniszter látogatása kapcsán azt mondta: az ukrajnai háború nyomán a NATO egyik legfontosabb döntése volt, hogy az úgynevezett „Keleti Szárny” megerősítésére „4 plusz harccsoportot” hoz létre.

 

A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a harccsoportok egyike Magyarországon, magyar vezetéssel jött létre, a bevethetőséget biztosító teljes műveleti készenlétet pedig már szeptember végére elérte.

 

Ebben a többnemzeti harccsoportban – a magyar után – a második legnagyobb kontingenst az olasz haderő adja, Guido Crosetto védelmi miniszter őket is meglátogatta a nap folyamán.

 

A közös munkára irányuló tervek mellett erről a szerepvállalásról, az ukrán–orosz háborúról, valamint a KFOR parancsnoki beosztás tapasztalatairól is tárgyaltak a miniszterek a pápai bázisreptéren – írta a minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában