Incidens

2022.11.15. 19:45

Lengyelország növeli a védelmi erők készültségét a rakétabecsapódás után

Sajtóhírek szerint két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter (b) érkezik a Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) varsói épületébe 2022. november 15-én

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Radek Pietruszka

A Radio Zet honlapján azt írta, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Lengyelország növeli a védelmi erők készültségét

A két ember halálát okozó kelet-lengyelországi robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – közölte kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő.

Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Müller a sajtóértekezleten közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét. Bejelentette: Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást”. Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke közölte: Andrzej Duda elnök a NATO főtitkárával, Jens Stoltengberggel beszélt telefonon és intenzív kapcsolatban vannak a szövetséges országokkal.

Később Jakub Kumoch, az államfő külpolitikai irodájának vezetője közölte: Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet Duda.

Kedd este rendkívüli ülést tart még a lengyel kormány, szerdára pedig Duda összehívta az ellenzéki frakcióelnökök részvételével is megtartandó nemzetbiztonsági tanács ülését.

Kaiser Ferenc: baleset volt a lengyelországi rakétabecsapódás

Minden bizonnyal orosz rakéták csapódtak be lengyel területen, de ez baleset volt, nem lehet belőle újabb háború – erről beszélt Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatornán kedd este.

A szakértő elmondta, hogy a nap folyamán – nyilvánvalóan a G20-ak találkozójához igazítva – nagyszabású orosz rakétatámadás zajlott az ukrán kritikus infrastruktúra ellen. Feltehetően ennek részeként csapódhatott be orosz eszköz Lengyelország ukrán határhoz közeli területeire, de kizárható, hogy ez szándékos volt, minden bizonnyal baleset történt.

Szerinte az oroszok a készleteik nagy részét már elhasználták, azok a régebbi típusok, amiket most vetnek be, akár 10-15 kilométerrel is eltéveszthetik a célt. De az is előfordulhat, hogy az ukrán légvédelem megrongálta az orosz rakétákat, ezután csapódtak be Lengyelország terültén. Orosz részről a szándékosság egyrészt azért zárható ki, mert akkor nem két rakéta talál el egy gabonatárolót. Másrészt a történtek tovább rongálják Oroszország nemzetközi megítélést, s ez sem lehetett az oroszok célja – mutatott rá Kaiser Ferenc.

Minden bizonnyal tisztázódni fog, mi történt. A rakéták maradványai, illetve útvonaluk vizsgálata alapján ez egyértelmű lesz, ahogy néhány éve a Donbasz fölött lelőtt maláj gép esetében is – fűzte hozzá.

Kaiser Ferenc ugyanakkor elmondta azt is: a NATO – Lengyelországot is beleértve – érezhetően tompítja a történteket, nekik sem érdekük az események eszkalálódása.

Borzasztóan feszült a helyzet – jegyezte meg a szakember. A G20-as csúcson ott van Lavrov orosz külügyminiszter: meglesz a téma. A legtöbben azon dolgoznak, hogy ez az ügy megoldódjon – mondta Kaiser Ferenc.

A lengyel elnök és a lengyel kormányfő rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

Orosz védelmi tárca: provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust – közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

„A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán–lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek” – hangzott a tárca közleménye

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében.

„Ismertek előttünk azok a sajtóértesülések, amelyek szerint két orosz rakéta talált el egy térséget Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy egyelőre nincsenek olyan információink, amelyek alátámasztanák ezeket az értesüléseket, így tovább figyeljük a fejleményeket” – jelentette ki kedden Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján.

NATO-főtitkár: a NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket

A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki szervezet főtitkára arra reagálva, hogy lengyel médiajelentések szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és emberéletet követeltek.

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: „fontos a tények pontos megállapítása”.

NATO-diplomaták kedd éjszakai tájékoztatása szerint a katonai szövetség nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze azon lengyel bejelentéssel kapcsolatban, mely szerint Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikk szerinti eljárást”. Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el.

A név nélkül nyilatkozó diplomaták közölték: a katonai szövetség „óvatosan” fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens.

Zelenszkij „jelentős eszkalációnak” nevezte a lengyel területet ért rakétacsapást

„Jelentős eszkalációnak” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az északatlanti szövetséget – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.

„Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább” – emlékeztetett az államfő. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát.

„Rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen. Ez nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell!” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök Lengyelország melletti szolidaritásának is hangot adott. „Most azt akarom mondani minden lengyel testvérünknek: Ukrajna mindig támogatni fog benneteket! A terror nem töri meg a szabad embereket. A győzelem akkor lehetséges, ha nincs félelem” – hangoztatta Zelenszkij.

BBC: teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel–ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette.

A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.

Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy „ezt Oroszországtól is hallanunk kell”.

Az Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte a lengyel területen becsapódott rakétákról szóló hírt

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte azt azokat a lengyel médiajelentéseket, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és ez emberéletet követelt.

„Megdöbbentett a hír, amely szerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen” – fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta: „Lengyelország mellett állunk”. Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Alexanderr De Croo belga miniszterelnök azt írta, Belgium határozottan elítéli a lengyel területen történt incidenst és legmélyebb részvétét fejezi ki az áldozatok családjának és Lengyelország népének. Belgium Lengyelország mellett áll – húzta alá.

„Mindannyian annak a NATO-családnak a részei vagyunk, amely minden eddiginél egységesebb és felkészültebb mindannyiunk védelmére” – tette hozzá a belga kormányfő.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében súlyosnak nevezte a halálos áldozatokat követelő rakéták okozta robbanásokról érkezett híreket. Közölte: kormánya szoros kapcsolatban áll Lengyelországgal és a többi NATO-szövetségessel.

„Most fontos a történtek pontos megállapítása. Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet” – tette hozzá a holland kormányfő.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette: „kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel”.

Macron felvette a kapcsolatot a lengyel vezetőkkel

Emmanuel Macron francia államfő felvette a kapcsolatot a lengyel vezetőkkel azon lengyel médiahír kapcsán, miszerint két orosz rakéta csapódott be lengyel területen, és tájékozódik a helyzetről – jelezte kedd este a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen tartózkodó francia elnök vizsgálja annak a lehetőségét, hogy szerda reggel a jelenlévő vezetők megvizsgálják a Lengyelországban kialakult helyzetet.

A francia védelmi minisztérium jelezte: a köztársasági elnök utasítást adott a „szükséges ellenőrzések elvégzésre a tények megállapítása érdekében, szorosan együttműködve Lengyelországgal és a NATO-n belüli szövetségeseinkkel”.

A nemzetgyűlésben Sonia Backes államtitkár tolmácsolta Elisabeth Borne miniszterelnök üzenetét, miszerint „a kormány nagyon közelről figyeli a helyzetet szoros kapcsolatban állva a lengyel szövetségeseinkkel”.

„Lengyelország minden esetben számíthat Franciaország szolidaritására és folyamatosan tájékoztatjuk önöket a hírekről, amelyeket kapunk” – mondta a kormánytag a képviselőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában