Húszéves a Széchenyi Kártya

2022.11.29. 12:12

Orbán Viktor: önbecsülés nélkül nincsen siker, ez egy ország esetében is igaz

Továbbra is védi a családokat a kormány az energiaválságtól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ Zrt. jubileumi eseményén, miután húszéves lett a Széchenyi Kártya Program. A kormányfő megismételte, hogy 4000 milliárd forint esik ki magyar gazdaságból az energiaárak növekedése miatt, ezért minden forintot a rezsivédelmi alapba kell utalnia a kormánynak – olvasható a VG.hu cikkében. Orbán Viktor bejelentette: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot.

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

– Önbecsülés nélkül nincsen siker, ez nemcsak egy vállalkozás, egy ország esetében is igaz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen a budavári Lovardában. A VG.hu tudósítása szerint a kormányfő méltatta Demján Sándort, „neki és nekünk van egy közös gyerekünk, ez a Széchenyi-kártya” – mondta, hozzátéve, hogy ez egy Etyek–Felcsút-paktum volt (utalt Demján Sándor származására).

A miniszterelnök szerint bátorságot is tanultunk tőle, egyedül pedig soha nem lehetsz okos, szerinte egy vállalkozó esetében ez ugyanúgy igaz, mint az ő munkája során.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a 20 éves a Széchenyi Kártya Program rendezvényén a budavári Lovardában 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő szerint legalább 75 százalék az országnak a vidék, ez azért fontos, mert a külföldi nagyberuházások nélkül nem lehet ez az ország sikeres, de mindig kell, hogy legyen széles, erős, magyar vállalkozói réteg is. Szerinte számosságban lehet ellensúlyozni ezeket a külföldi cégeket.

Idén 130 milliárddal támogatja a kormány ezt a programot, jövőre 290 milliárd forinttal támogatja. Ugyanakkor jelezte, hogy nem jószántából teszi a kormány, ezt a kamatok indokolják. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

Orbán kitért a gazdasági helyzetre is. Szerinte igaza lett a kormánynak, hogy a szankciók milyen gazdasági hatásokkal járnak. A miniszterelnök szerint ugyanakkor ebben a helyzetben örömet okozhat, hogy kimaradhatunk a recesszióból, jövőre egy számjegyű lehet az infláció, illetve a családokat meg lehet védeni a kihívásoktól.

– Sohasem hittem, hogy a piac szent és sérthetetlen

– mondta, hozzátéve, azt meg végképp nem, hogy a piac mögött van egy láthatatlan kéz. Szerinte lehet, hogy konszolidált időkben van ilyen kéz, de válságos szituációkban biztosan nem, ezért kellett az állami beavatkozás a pénzügyi válság, a Covid idején, és most a szankciós infláció idején. „Ez a láthatatlan kéz olyan pofonokat ad, hogy a fal adja a másikat” – mondta. Szerinte a gazdaság nem működhet jól, ha nincsenek az állam által biztosított keretek. Erre az együttműködésre nagyon nagy szükség lesz, e nélkül nagyon sok vállalkozás túl sem élhet.

– Egy olyan energiaválságba kerültünk, amely az egész európaipar rohamos leépülésével fenyeget

– mondta Orbán Viktor. Szerinte Európa növekedési képessége is rohamosan csökken, ezért előbb-utóbb új gazdasági modellre lehet szükség.

A kormányfő szerint most dolgoznak a jövő évi költségvetés módosításán, mivel az elfogadása óta rengeteg minden történt. A miniszterelnök úgy látja, nem számíthatunk másokra, ezért saját mentőcsónakot kell megépíteni a magyar gazdaság számára, amely képes fenntartani a magyar cégek működőképességét és védi a családokat.

Ami a jó hír, hogy 2015 és 2021 között az EU növekedését rendszeresen sikerült több mint kétszeresével meghaladni

– mondta, viszont rossz hír, hogy az infláció, a kamatok, az energia ugyanúgy sújt minket. Ez utóbbiről elmondta, minden hónapban egy átlagos magyar családnak 180 ezer forintot adnak, minden családnak ennyivel lenne nagyobb az energiaszámlája. 

Szerinte az elmúlt 12 év legnagyobb hozadéka, hogy az alsó négy decilisnek kinyílt a lehetősége, hogy csatlakozzon a középosztályhoz. 

– Ugyanakkor ha nem tudjuk megvédeni a családokat, akkor ezeknek a társadalmi csoportoknak a lehetősége elzáródik. Ezért a jövő évi költségvetés kiindulópontja, hogy ezt a támogatást meg kell adni.

Jövőre tízmilliárd euróval nő meg az ország energiaszámlája a miniszterelnök szerint. Tehát a magyar gazdaság 4000 milliárd forintot veszít el, ami szerinte 2024-ben sem fog javulni, „örülünk, hogy nem romlik tovább”.

– Lehetetlen, hogy 2023-ban bármilyen járulékcsökkentést a költségvetés kigazdálkodjon

– utalt a miniszterelnök a minimálbér-tárgyalásokra, ahol a vállalkozók szorgalmazzák a kormány segítségét. A kormányfő szerint minden forint, ami létrejön, be kell, hogy menjen a rezsivédelmi alapba.

A kormányfő szerint a 2023-as év mindenkitől erőfeszítéseket igényel. A magyar kkv-k relatív termelékenysége 13 százalékkal javult 2010 óta, ami szerinte fantasztikus teljesítmény, bár abszolút értékben nem néz ki jól.

Szerinte van egy történelmileg felnevelt életösztöne a magyarnak, nehéz időkben inkább az összefogás igénye erősödik. Hangsúlyozta, erre lehet építeni 2023-ban is.

A VG.hu eredeti cikkét itt olvashatja el

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában