Kettős nyomás

2022.11.16. 13:16

Orbán Viktor: békét akarunk és tűzszünetet (videó)

Európa ma kettős biztonsági nyomás alatt áll: keletről a háború, délről az illegális migráció jelent biztonsági fenyegetést. A Duna-menti országok békét akarnak és erős határokat! - írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart plenáris tárgyalásuk után a második magyar-osztrák-szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; "békét akarunk és tűzszünetet" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, "és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk".

Úgy vélte, "veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is". Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy "ha a szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban" - fogalmazott.

A miniszterelnök közölte: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van.

Hangsúlyozta: "ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd". Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; "békét akarunk és tűzszünetet" - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát. Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már - tette hozzá.

Hangsúlyozta: "tegnap kellett volna felvenni Szerbiát vagy tegnapelőtt, akkor ma könnyebb helyzetben lennénk". Magyarország súlyánál fogva nem tudja ezt a kérdést dűlőre vinni az Európai Unióban, de szövetséget építhet a bővítést támogató országokkal - mutatott rá. Közölte: 2024 második felében Magyarország adja majd az unió elnökségét és ha addig nincs siker, akkor abban az időszakban Magyarország segítheti a folyamatot.

Kitért rá: az európai biztonság kulcsországa Szerbia és amikor Szerbia védi a saját határait, akkor nemcsak magát védi, hanem Magyarországot, Ausztriát és az egész Európai Uniót. Ezért világos, hogy Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek - magyarázta.

Közölte: addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja - mondta.

Orbán Viktor szerint "ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd", ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

Kifejtette: Magyarország speciális helyzetben lévő ország, "mi közvetlenül két nyomás alatt vagyunk", egyrészt a szomszédos Ukrajna felől van egy háborús nyomás, másrészt Szerbián keresztül pedig van egy migrációs nyomás.

Közölte: a magyar és a szerb nemzet sorsközösségben van egymással, ami azt jelenti, hogy együtt vannak jóban és rosszban, segítik egymást. "Miután sorsközösségben vagyunk, együtt kell egymással működnünk" és Aleksandar Vucic Magyarország történetének legjobb szerb partnere - fogalmazott.

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; PINTÉR Sándor; VUCIC, Aleksandar; NEHAMMER, Karl
Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár plenáris tárgyalásukon a második magyar-osztrák-szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án. Jobbról Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán Viktor elmondta: 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg ebben az évben és "nemcsak egyre többen vannak, hanem egyre nő az agresszivitás is", az embercsempészeknél most már nemcsak fegyverek vannak, hanem használják is időnként a fegyvereiket a határt őrző magyar hivatalos szervekkel szemben.

Úgy látja, a mostani találkozó az egész Balkán számára fontos, mert "az egész Balkán szenved a migrációtól".

Kijelentette: a migrációt nem menedzselni kell, hanem meg kell állítani, "egyetlen esetben nem jönnek a migránsok be az országodba": ha tudják, hogy nem fog sikerülni. Azt kell világossá tenni, hogy "nem lehet bejutni a mi országainkba törvénysértő módon" - mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, Brüsszel ebből mindösszesen 1,2 százalékot térített meg, tehát "jól látszik, hogy csak saját magunkra számíthatunk".

Kérdésre a kormányfő elmondta: vannak menekültek, akikre a nemzetközi menedékjogi szabályok érvényesek és vannak vendégmunkások, akiknek az adott ország kiad munkavállalási és tartózkodási engedélyt. Ez a két kategória jogilag szabályozott. A migráns kategória viszont nem szabályozott, így "definitíve illegális" - fogalmazott.

Kifejtette: a migráns illegális határátlépési kísérletre törekvő személy és a törvénytelenséggel szemben a törvény erejénél fogva kell fellépni. "Itt komoly országokról van szó, Magyarország is egy komoly ország, szabályai vannak és azokat a szabályokat betartatja, ha kell erővel" - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jelen pillanatban az egyetlen komolyan vehető mennyiséget szállítani képes vezeték, amely gázt hoz Magyarországra, Szerbiából érkezik. Korábban hosszú éveken keresztül Magyarországról érkezett a gáz Szerbiába, ami jól mutatja, hogy a két ország számíthat egymásra - közölte.

A sajtótájékoztató előtt egyetértési megállapodást írtak alá az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar; NEHAMMER, Karl
Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár plenáris tárgyalásukon egyetértési megállapodást írnak alá az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben, a második magyar-osztrák-szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Aleksandar Vucic: minél inkább délre kell tolni az illegális migráció elleni védvonalat

Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és ezzel nemcsak a saját országunkat, hanem egész Európát meg tudnánk védeni - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök szerdán Belgrádban Magyarország, Szerbia és Ausztria második háromoldalú csúcstalálkozóján.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy az illegális migránsok száma szinte megduplázódott tavaly óta. Az előző év azonos időszakához képest eddig 191 százalékkal növekedett a migránsok száma. Ők a leginkább Észak-Macedónia (51 százalék) és Bulgária (csaknem 33 százalék) felől érkeznek - magyarázta.

Az illegális bevándorlók elleni küzdelem terén Szerbia az első lépéseket már megtette, hiszen megkezdte összehangolni vízumpolitikáját az Európai Unióéval, és vízumkötelezettséget vezetett be a Tunéziából és Burundiból érkezőkkel szemben - húzta alá a szerb elnök.

Az illegális migráció megfékezése érdekében hatékonyabb együttműködésre és fellépésre van szükség - szögezte le a szerb államfő, majd rámutatott, hogy Szerbia, Magyarország és Ausztria nagyobb számú rendőrt alkalmaz majd a szerb-észak-macedón határon, és jelentősebb mennyiségű műszaki felszerelést is bevet annak érdekében, hogy a migráció elleni védvonal minél hamarabb délre kerüljön. Ez Szerbia érdeke is, hiszen most amíg Magyarország a saját határát védi, addig a migránsok Szerbiában maradnak, ha pedig délen lenne hatékony a határvédelem, Szerbia is fellélegezhetne - magyarázta.

A kiadatás rendszerének a fejlesztése is fontos, az ehhez szükséges előkészületeket szintén segíti a magyar és az osztrák fél - tette hozzá Aleksandar Vucic.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar; NEHAMMER, Karl
Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart plenáris tárgyalásuk után a második magyar-osztrák-szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Karl Nehammer osztrák kancellár a közös sajtótájékoztatón kitért arra, hogy nemcsak az illegális migráció, hanem a szervezett bűnözés elleni harcról is szól a három ország megállapodása. Mint mondta, elérkezett az a pont, amikor az Európai Unió egyes tagországai új partnerségi lehetőségeket keresnek, mert látják, hogy az EU jelenlegi befogadási és migrációs politikája nem elegendő. Örömének adott hangot, hogy Szerbia ígéretet tett a "menedékkérőturizmus" megfékezésére, vagyis arra, hogy vízumkötelezettséget vezessen be azon országok állampolgáraival szemben, akik eddig vízum nélkül érkeztek Szerbiába, majd onnan tovább haladva az Európai Unióba már illegálisan léptek be és például Ausztriában kértek menedéket úgy, hogy erre semmi esélyük sem volt.

Az osztrák kancellár egyben bejelentette, hogy országa további száz rendőrt küld a közös határvédelmi egységekbe, valamint a szükséges felszereléssel, járművekkel és drónokkal is segíti az illegális migráció elleni küzdelmet.

"Ez egy erőteljes üzenet, amelyet két európai uniós tagország, Magyarország és Ausztria Szerbiával, egy valóban erős és megbízható partnerrel együtt küld Brüsszelnek" - szögezte le Karl Nehammer. Mint mondta, az olyan partnereknek, mint Szerbia nemcsak az uniós csatlakozás perspektíváját kellene nyújtani, hanem valós előrelépést is el kellene érni, mert óriási kihívások mutatkoznak az illegális migráció, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, de az energiaellátás terén is.

A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út, amelyen 2015-ben mintegy egymillióan haladtak át.

A csúcstalálkozón Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vesz

„Európa kettős nyomás alatt áll, keletről a háború, délről a migráció fenyeget minket. Ma egy szerb–osztrák–magyar megállapodást tervezünk kötni, mellyel délebbre tolhatjuk a védelmi vonalunkat”

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Korábban írtuk:

„Véget ért a kormányülés. Irány Belgrád!”

– írta Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán. A miniszterelnök a szerb fővárosban részt vesz Magyarország, Szerbia és Ausztria második háromoldalú csúcstalálkozóján.

A csúcstalálkozón ott lesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

„Minden olyan nap, amely veszélyekről szól, újabb bizonyítékot jelent arra, hogy mennyire fontos a jó szomszédság, a kiszámítható partnerség és az együttműködés. Irány Belgrád, rövidesen kezdetét veszi az osztrák–magyar–szerb csúcstalálkozó!”

– írta közösségi oldalán a tárcavezető.

Az első magyar–osztrák–szerb hármas csúcstalálkozó október 3-án zajlott Budapesten, a megbeszélések központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában