Hét kérdés

2022.11.15. 15:36

Már online is kitölthető a nemzeti konzultáció (videó)

A kormány az európai uniós szankciókkal kapcsolatos hét kérdésben kíváncsi a választópolgárok véleményére.

Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán jelentette be kedden délután, hogy a szankciókkal kapcsolatban indított nemzeti konzultáció a https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/ oldalon is kitölthető. A kérdésekre egy gyors regisztráció után tud válaszolni. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon közzétett nyilatkozatában kiemelte: jó pár hónap telt el a háború kirobbanása óta, amelyre Brüsszel gazdasági szankciókkal válaszolt.

Dömötör Csaba rámutatott: a következmények jól ismertek, a szankciók nem vetettek véget a háborúnak, viszont egyre súlyosabb válságot okoznak egész Európában.

Elszálltak az energiaárak, emelkednek az élelmiszerárak, évtizedek óta nem látott magasságokba emelkedett az infláció – sorolta.

Kitért arra is: a következmények ellenére Brüsszelben csak újabb és újabb szankciós tervekkel állnak elő.

„Mi ezzel nem értünk egyet, irányváltásra van szükség” – fogalmazott Dömötör Csaba, hozzátéve: ha sokan vesznek részt a konzultációban, ezt el is tudják érni.

Ahogy – mint felidézte – azt is megakadályozták, hogy Magyarországra erőltessék a betelepítési kvótákat.

A szankciók minden európai és minden magyar ember életére nagy hatással vannak, „most mi fizetjük a háború árát” – összegzett Dömötör Csaba, aki szerint egyáltalán nem törvényszerű, hogy ez ezután is így legyen.

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy mondja el véleményét – közölte a politikus.

A kormány ezekről a szankciós intézkedésekről kérdezi most a magyar választópolgárokat:

  • Brüsszel olajszankciók bevezetéséről döntött. Ön egyetért a brüsszeli olajszankcióval?
  • A gázszállításokra is kiterjesztenék a szankciókat. Ön egyetért a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  • A nyersanyagokra is vonatkoznak a brüsszeli szankciók. Ön egyetrért a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  • A nukleáris fűtőelemekre is kiterjesztenék a szankciókat. Ön egyetért a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  • A Paksi Atomerőmű bővítése is a szankciós politika célkeresztjében van. Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  • A szankciós politika a turizmust sem kíméli. Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  • A szankciók növelik az élelmiszerárakat, és újabb bevándorlási hullámhoz vezethetnek. Ön egyetért az élelmiszerárak növekedését okozó szankciókkal? 

A kormány tizenkettedik alkalommal kéri ki a magyar emberek véleményét, ezúttal az Oroszország ellen hozott energiaszankciók ügyében. Ez az egyeztetési forma lehetővé teszi, hogy az állampolgárok két választás között, különleges helyzetekben nyilvánítsanak véleményt arról, hogy milyen irányba lépjen a kormány egyes stratégiai kérdésekben. Az egyik legismertebb nemzeti konzultáció 2015 májusában, az Európát elérő migrációs válság idején volt, és a bevándorlásról, valamint a terrorizmusról szólt. Ekkor az 1,254 millióan vettek részt a konzultáción, és a válaszadók túlnyomó többsége támogatta a kormányt abban, hogy Brüsszel politikájával szemben a nemzeti érdek mellett álljon ki.

Ez az erős felhatalmazás lehetővé tette, hogy Orbán Viktor és kormánya az EU-s nyomásgyakorlással szemben kitartson a magyar álláspont mellett, így sikerült elérni, hogy Brüsszel lemondjon a migránskvóta bevezetéséről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában