Többségben

2022.11.13. 21:55

Elsöprő kormánypárti siker született Szekszárdon

Szollár Zoltánnak, a kormánypártok jelöltjének győzelme azért is jelentős, mert nem lesz változás a képviselő-testület erőviszonyaiban.

A voksok több mint 58 százalékával a Fidesz–KDNP jelöltje, Szollár Zoltán nyerte a szekszárdi időközi önkormányzati választást

Forrás: Szollár Zoltán Facebook oldala

Fotó: Ruip Gergo

Kétszáznegyvennégy szavazatnyi különbséggel, a voksok több mint ötvennyolc százalékával a Fidesz–KDNP jelöltje, Szollár Zoltán nyerte a szekszárdi időközi önkormányzati választást. A kormánypártok jelöltje ezzel a baloldali Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjét, Jantner Lászlónét, valamint a Mi Hazánk Mozgalom színeiben induló Babos Lászlót utasította maga mögé, akik a szavazatok 38,49 (475 szavazat) és 3,24 (40 szavazat) százalékát szerezték meg.  2019-ben ugyanis az akkori fideszes jelölt csak nyolc szavazattal tudott nyerni, 47,2-46,7 százalékos arányban. A kormánypártok sikere azért is jelentős, mert Szekszárdon ezen múlt a közgyűlési többség. 

Ezáltal tehát nem lesz változás az erőviszonyokban, a baloldali jelölt győzelme esetén viszont az ellenzék kerekedett volna felül a képviselő-testületben. A vasárnapi voksoláson relatíve magas, 45 százalékos volt a részvételi arány. 

A szekszárdi 4. számú egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a választókerület korábbi fideszes képviselője júliusban elhunyt. Miután kiderült, hogy a Csillagné Szánthó Polixéna elhunytával megüresedett tisztség betöltésére a Fidesz–KDNP Szollár Zoltánt indítja, a baloldali Éljen Szekszárd – a többségükhöz szükséges képviselői mandátumok megszervezése végett – a fideszes jelölt lejáratásába, befeketítésébe kezdett. Azt állították,  hogy Szollár nem csinál mást, csak „farigcsál”, civilként sem tevékenykedik, kampánya pedig csak ígérgetésre épül. Állításaikkal ellentétben azonban az ismert fafaragó mester a „Fősővárosi" Kör vezetőjeként rendszeresen szervez programokat (közös főzést, karácsonyfa-állítást, borárverést, gyűjtéseket), és újraélesztette a szekszárdi búcsút is.

Lázár János országgyűlési képviselő, építési és beruházási miniszter is Szollár Zoltán támogatására biztatta a a lakosokat. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz–KDNP jelöltje lokálpatrióta, akinek Szekszárd a legfontosabb.

 „Zoltán tisztességes, becsületes ember, jó szekszárdi, aki jót akar Szekszárdnak. Vele olyan többség lesz a testületben, amely fejleszt, nem gáncsoskodik, amelynek az építkezés a fontos, nem a háborúskodás” – fogalmazott a miniszter. Lázár János kiemelte azt is, ha kormánypártoknak megmarad a többségük, akkor 2023-ba és 2024-ben be tudnak fejeződni a folyamatban lévő beruházások, új könyvtárral, tudásközponttal és uszodával gazdagodhat a település. 

A végleges eredményt 72 órával később hirdetik ki, ugyanis megvárják, amíg az esetleges bejelentéseket kivizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában