Vizsgálatot követelnek az ügyben

2022.11.02. 14:45

Áll a bál az olaszoknál, miután kiderült, hogy Soros György beavatkozott a választásba

A magyar származású milliárdos finanszírozta a Több Európa (Piú Europa) nevű pártot, hogy ne szakítsanak a Demokrata Párttal a szeptemberi választások előtt.

Soros György

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Olivier Hoslet

Carlo Calenda szerint Soros György 1,5 millió euróval támogatta a Több Európa listáját, azzal a feltétellel, hogy antifasiszta koalíciót alakítanak. Az olasz politikus úgy fogalmazott, hogy a támogatás elengedhetetlen feltételé volt annak, hogy antifasiszta koalíció alakuljon – írja a Mandiner a La Repubblica cikkére hivatkozva.

„Benedetto Della Vedova (a Több Európa titkára – a szerk.) ezt többször is elmondta nekem a koalíció felbontása előtt” – mondta el Calenda, aki szerint Európa egyes jelöltjei Soros Györgytől közvetlen hozzájárulást kaptak a választási kampány költségeihez.

Benedetto Della Vedova állítólag még azzal is büszkélkedett, hogy több jelöltje is megkapta Soros György támogatását, és azt mondta:

„A magyar származású filantróp régóta osztja és támogatja Európa-párti értékeinket és harcainkat az emberi jogok és a jogállamiság érdekében, a hozzájárulások hamarosan a törvénynek megfelelően nyilvánosságra kerülnek a választási jelentésekkel együtt.”

A Több Európa politikusa kijelentette, a szerződésük logikája egyértelmű volt: „Az európaiság, a folytonosság Mario Draghi volt olasz miniszterelnökkel és a többségi választási törvény alapján a leghatékonyabb út megválasztása Matteo Salvinivel (Északi Liga), valamint Giorgia Melonival (Olaszország Fivérei párt) szemben.”

„A vele közös harcainkban az emberi és polgári jogokért, a tiltásellenességért, az Európa-barát értékekért és a jogállamiságért kérjük a támogatását. Emellett köszönjük neki, amit tesz” – mondta Soros Györgyről Benedetto Della Vedova.

A La Stampa szerdán arról írt, hogy Matteo Salvini az olasz kormány infrastruktúráért felelős minisztere a Sorostól kapott támogatások kivizsgálását követelte. A politikus szerint ez egy rendkívül komoly helyzet.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában