A kancellár, a pénz és a hatalom

2022.10.15. 12:08

Scholz-akták: könyv készült a német kancellár botrányáról

Újra napirendre került Németországban az Olaf Scholz kancellárt is érintő pénzügyi botrány, egy a héten megjelent és a témát feszegető könyv kapcsán. A felmérések szerint a németek 70 százaléka nem hisz a kormányfőnek az ügyben - írja a Magyar Nemzet.

Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár

Forrás: DPA/AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Egy órán át vitáztak a héten a képviselők a Bundestagban az Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellárt is érintő hamburgi MM Warburg magánbank 2016-os cum-ex tranzakciós botrányával kapcsolatban. A parlamenti vitát a jobboldali pártok kezdeményezték egy, a héten megjelent könyv kapcsán, amely rávilágít a jelenlegi kancellár „különös memóriahiányára” a korrupciós ügyben. A képviselők megkérdőjelezték a kancellár szavahihetőségét és a botrány tisztázására szólították fel – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A német ügyészség az elmúlt években az úgynevezett Cum-Ex (jogtalan osztalékadó-visszatérítési ügyletekkel), összefüggő nemzetközi csalássorozatának németországi szálait kezdte el vizsgálni. Scholz kancellárt pedig azzal gyanúsították meg, hogy Hamburg polgármestereként (2011-2018) befolyásolta az adóhatóságot, így a hivatal lemondott a Warburg Bank által a CumEx-ügyletekkel kicsalt, jogtalan adó-visszatérítés visszafizetéséről.

A kancellárt hivatalosan adócsalásban való közreműködéssel és hamis tanúskodással vádolták meg, 

miszerint a 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró (14 milliárd forint) adót, jóllehet azt jogosulatlanul kapták meg a Cum-Ex-ügyletek révén.

A német kormányfő a korrupciós ügy kapcsán többször is kínos helyzetbe került, egyrészt a vizsgálóbizottsági meghallgatások előtt elérhetetlenné vált naptári bejegyzések és e-mail üzenetek, másrészt az „emlékezet-kiesései” miatt.

 Scholz ugyan elismerte, hogy találkozott a bank tulajdonosaival, de arra már nem, hogy pontosan miről is beszélgettek. Később pedig csak azokra a részletekre emlékezett, amelyeket más tanúk, kézzelfogható bizonyítékok alapján vallomásba foglaltak.

Oliver Schröm és Oliver Hollenstein kedden megjelent könyve, amely a „A Scholz akták: A kancellár, a pénz és a hatalom” címet viseli a Cum-Ex botránnyal és mások mellett Olaf Scholz szerepével foglalkozik. A könyv alapvetően arra a két kérdésre keresi a választ, hogy:

 

Hamburgi polgármestersége alatt, Olaf Scholz kampányolt -e a bankért, hogy annak tulajdonosai mentesüljenek az adó-visszatérítés alól? Illetve, hogy a jelenlegi kancellár szándékosan vezette -e félre a parlamentet és a közvéleményt az ügyben betöltött szerepével kapcsolatban az elmúlt években?

 

A parlamenti vita során a kormánypártok azzal vádolták az ellenzéket, hogy „kirakatvitát folytatnak” és nem foglalkoznak az ország valós kihívásaival. Hozzátették, hogy az ügyben felállított két vizsgálóbizottság eddig semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott a kancellár politikai befolyásolása tekintetében. A vitán Olaf Scholz nem vett részt.

A témában készült reprezentatív felmérések azt mutatják, hogy a válaszadók mintegy 70 százaléka nem hiszi el a kancellár „memóriakiesését”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában