Ukrán válság

2022.10.05. 06:27

Putyin elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét (videó)

224. napja tart a háború a szomszédban.

Firefighters put out a fire on the ruins of a destroyed electrical products plant following missile strikes in Khark?v on October 4, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)

Fotó: AFP

Az oroszok újraindítanák a gázszállítást 

Moszkva kész lenne újraindítani a gázszállítást az Északi Áramlat-2 gázvezeték épen maradt ágán az orosz kormányfőhelyettes szerdai bejelentése szerint. A másik érintett fél, Németország azonban azt közölte, továbbra sem tervezik a gázvezeték újbóli üzembe helyezését. 

Ukrán vezérkar: az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek el Herszon megyében

Az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el a dél-ukrajnai Herszon megyében, mintegy 150 sebesült katonát szállítottak át a Dnyeper (Dnyipro) folyón - számolt be szerda esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. 

"A 150 sebesült katonát Veszele faluba szállították, amely a kahovkai vízerőmű közelében fekszik" - írta a vezérkar. A jelentés szerint az orosz erők mintegy ötven sérült haditechnikai eszközt is áthelyeztek oda. 

Ezenkívül 

a kijevi katonai vezetés értesülései szerint a luhanszki régió megszállt részében a sebesültek nagy száma és a helyi egészségügyi intézmények túlterheltsége miatt az oroszok katonai kórházként szereltek fel és használnak egy iskolát, amelyben csaknem kétszáz sebesült katonájukat ápolják. 

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról adott hírt, hogy a légierő két csapást mért orosz légvédelmi rakétarendszerek bevetési pontjaira Herszon megyében, Kahovka közelében. 

A jelentés szerint 

szerdára virradóan a déli védelmi erők rakéta- és tüzérségi egységei több mint 190 tűzfeladatot hajtottak végre orosz állások, valamint élőerő- és felszerelés-koncentrációk ellen.

 A csapásokban 11 orosz katona halt meg, megsemmisült egy 120-as kaliberű aknavető a herszoni régióban lévő Beriszlav térségében, valamint egy Orlan-10 típusú drón Mikolajiv megyében. Déltájban az ukrán légelhárító tüzérek lelőttek egy másik Orlan-10-est is, amely a tenger felől Ocsakiv felé tartott. 

A Hromadszke hírportál beszámolója szerint a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban 

több mint ötven sírt találtak civil holttestekkel. 

Nem azonosítottak mindenkit, akit eltemettek, több síron szám van az elhunyt neve helyett. A hírportál hozzátette, hogy számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban. Az utcákon heverő tetemekről és a sírokról fotókat is közzétett a hírportál. 

Közben 

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának

 - számolt be a Jveropejszka Pravda hírportál a cseh Novinky hírportálra hivatkozva. A tárcavezető tájékoztatása szerint az új segélycsomagban nehézfegyverek is szerepelnek, de Csehország biztonsági okokból nem közöl részleteket. Megjegyezte, hogy a katonai felszerelés exportja Ukrajnába 2022-ben meghaladta az 1,9 milliárd eurót, Prága Kijevnek nyújtott támogatása pedig összesen 4,2 milliárd eurót tett ki. 

A Jevropejszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Csehországban szeptemberben lakossági kezdeményezéssel gyűjtést indítottak arra, hogy az ukrán fegyveres erőknek megvásároljanak egy modernizált T-72-es harckocsit, amelyet most már hamarosan el is szállítanak Ukrajnába.

Államosítja Oroszország az ukrán atomerőművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasításba adta, hogy folytassák le a zaporozsjei atomerőmű államosítását - számolt be róla az Izvesztija hivatalos Telegram-csatornája.

Luhanszki kormányzó: megkezdődött a régió felszabadítása

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok "több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól" a régióban.

"Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki" - írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

Kijev: kamikaze drónokkal támadták az oroszok az ukrán főváros környékét

Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg az ukrán főváros környékét - közölte szerdán Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó.

Kuleba a Telegramon azt írta, hogy hat robbanást észleltek. Bila Cerkva kisvárosban egy ember megsebesült, és több helyen megrongálódott az infrastruktúra.

Kijevben és környékén szerdára virradó éjszaka három órán keresztül légiriadó volt.

 

Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Jurij Ihnat szóvivő az ukrán televízióban elmondta, hogy hatot sikerült megsemmisíteni, hármat légvédelmi rakéták találtak el, további hármat pedig a légierő lőtt le.

 

Ukrán közlések szerint az orosz hadsereg hetek óta iráni harci drónokat vet be. 

 

Habár Teherán hivatalosan tagadja, hogy ilyen eszközöket szállított volna Oroszországnak, Ukrajna "barátságtalan lépésnek" minősítette a dolgot, kiutasította az iráni nagykövetet, és csökkentette az iráni nagykövetség létszámát.

 

Az ukrán főügyészség bejelentette: a háború kezdete óta 418 gyerek meghalt és 787 megsebesült a harcok következtében, többségük a donyecki régióban - közölte szerdán az Ukrinform hírügynökség. Ukrán közlés szerint az orosz támadások 2562 oktatási intézményben okoztak károkat, 256 iskolaépületet pedig teljesen leromboltak.

Az eddigi legnagyobb ütközet kezdődhet délen

A Financial Times szerint az Egyesült Államok sürgeti Kijevet, hogy indítsanak offenzívát Dél-Ukrajnában, még mielőtt az idő rosszra fordul, hiszen a tél beköszöntével nehéz lesz megakadályozni, hogy az oroszok megerősítsék állásaikat. Az amerikaiak szerint télen az a hadsereg kerül előnybe, amely védekezik, az ő álláspontjuk szerint ez jelenleg Oroszország.

Visszatérnek az orosz sportolók

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) engedélyezi, hogy az orosz és fehérorosz sportolók ismét ringbe szálljanak - olvasható a szövetség honlapján közzétett szerdai üzenetben, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a politikának nem szabad befolyásolnia a sportot. Szerintük minden sportolónak egyenlő feltételeket és lehetőségeket kell biztosítani. Az orosz sportolók ezenfelül saját zászlójuk és himnuszok alatt versenyezhetnek.

Megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról - közölte Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete szerdán.

Edita Hrda Twitter-üzenetében közölte, a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki "népköztársaság", valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra. A korlátozó intézkedések között 

 

az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. Szorgalmazza továbbá annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát.

 

Amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet - tette hozzá Edita Hrda cseh nagykövet.

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő bejelentette, hogy az orosz hadsereg több olyan települést is visszafoglalt, amelyek korábban ukrán kézre kerültek az elmúlt hetek ellentámadásai során. Hozzátette, hogy az ukránoknak valóban sikerült néhány várost és falvat az irányításuk alá vonni, de ezeket sorra visszafogják foglalni az oroszok, hiszen ezek a területek most és örökre Oroszországhoz tartoznak.

Újoncok kiképzésen vesznek részt a dél-oroszországi Rosztovi terület egyik gyakorlóterén 2022. október 4-én 
Fotós: Arkagyij Budnyickij / Forrás: MTI/EPA

Megdöbbentő osztrák bejelentés a háborúról

A The Hill amerikai lap értesülései szerint Ausztria készen áll arra, hogy meditátorként szolgáljon az orosz - ukrán béketárgyalások során. Az amerikai kormány folyamatosan konzultál a NATO-országokkal az orosz nukleáris fenyegetésről. Állítólag egy ilyen beszélgetés során ajánlotta fel egy osztrák tisztségviselő, hogy Ausztria semleges félként részt venne és helyszínt biztosítana az orosz - ukrán béketárgyalásoknak.

Itt a Gazprom bejelentése

Újraindítja a Gazprom a gázszállítást Olaszországba Ausztrián keresztül, miután sikerült rendezni az osztrák hálózatüzemeltetővel a kapacitásfoglalásokat, ami miatt a hétvégén le kellett állítani a szállítást.

"Az osztrák üzemeltető beleegyezett, hogy megerősítse az LLC Gazprom Export szállítási foglalásait (nomináció), ami lehetővé teszi az Ausztrián keresztül történő orosz gázszállítások újraindítását" - közölte a Gazprom az olasz média szerint.

Csatlakoztak a szakadár régiók Oroszországhoz

Putyin aláírta a szövetségi alkotmánymódosítást, így négy új megye csatlakozik a mai naptól az Orosz Föderációhoz, a lakosaikat pedig orosz állampolgárként ismerik el.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírja az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án
Fotós: Mihail Mecel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Irányváltásra van szükség az európai politikában

Irányváltásra van szükség az európai politikában, mert teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

Kovács Zoltán azt mondta, nem lehet szó nélkül elmenni az olajra és az olajtermékekre kivetett brüsszeli korlátozások mellett.

Úgy fogalmazott, hosszú ideig a háború kitörése után arról volt szó, hogy az energiát illetően nem vezetnek be szankciókat, majd júniusban hirtelen minden megváltozott, és Brüsszel kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj, illetve olajszármazékok tiltásáról, szankciójáról.

KOVÁCS Zoltán
Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Orosz kommunikációs vonalakra mértek csapást Herszonban

Két orosz földi kommunikációs vonalat is elszakítottak Herszon megye északi részén, és az orosz egységeket a Herszon-Dnyipropetrovszk megye határától délre, a Beriszlav terület felé kényszerítették.

Ukrajna szerint eddig ezeket a veszteségeket okozták az oroszoknak

Az ukrán csapatok orosz felszereléseket semmisítettek meg délen

Az ukrán „Dél" hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az ukrán erők 31 orosz katonát megöltek, és több mint 40 felszerelést semmisítettek meg, köztük 8 harckocsit, 26 páncélozott járművet és egy Msta-B tarackot is délen.

Az ukránok lelőttek két harcihelikoptert Herszonban

Az ukrán hadsere lelőtt egy Mi-8-as és Mi-24-es helikoptert a Herszon megyei, Kosztromka és Bruszkinszkij körzetében.

Mintegy 10 ezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 5208-an léptek be kedden Magyarországra, a román-magyar szakaszon belépők közül pedig 4362-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 197 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 31 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

2000 felvétel a háborús bűnökről

Körülbelül 2000, háborús bűnöket rögzítő videót, fotót és hangfelvételt adtak át az ENSZ Emberi Jogi tanácsa által létrehozott, Ukrajnával foglalkozó Független Nemzetközi Vizsgálóbizottság számára. 

Az ukrán nemzetet tüntették ki a varsói biztonságpolitikai fórumon

Az ukrán nemzetnek ítélték oda idén a Szabadság Lovagja díjat a Warsaw Security Forum nemzetközi varsói konferencián, a kitüntetést Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége vette át kedden.

A kedd esti ünnepségen mondott köszöntőbeszédben Ingrida Simonyte litván kormányfő hangsúlyozta: minden nemzet erejét a szabadságért és hazájukért harcolni akaró emberek adják. "Ma biztosan megmondhatom, hogy Ukrajna legyőzhetetlen" - jelentette ki.

Olena Zelenszka is tiszteletét fejezte ki az ukrán nemzet iránt, Lengyelországnak pedig köszönetet mondott azért, hogy lakosai "naponta szellemileg fegyverzik fel" Ukrajnát.

A varsói biztonságpolitikai konferenciát 2014 óta szervezik, a Szabadság Lovagja díját a szabadság, az igazságosság és a demokrácia fejlesztésében szerzett érdemekért adják át évente. Tavaly a kitüntetést Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikusnak ítélték oda.

A kedden kezdődött, kétnapos varsói biztonsági fórum első napján mások mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Ben Wallace brit védelmi miniszter, Annalena Baerbock német külügyminiszter is részt vett.

Oroszországban bekérették a kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet nem utasították ki

Oroszországban bekérették Jermek Koserbajev kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet, Petro Brublevszkijt az erre vonatkozó bejelentések ellenére sem utasították ki - ismertette kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, akit a Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Korábban a közösségi médiában olyan felvétel jelent meg, amelyen az ukrán diplomata arról beszélt, hogy a kijevi vezetés arra törekszik, hogy minél több oroszt öljön meg. Nem sokkal később a kazah külügyi tárca közölte, hogy Brublevszkijt bekérették a minisztériumba, ahol tiltakoztak a kijelentései ellen. A helyi sajtóban szeptember elején olyan hírek jelentek meg, miszerint a hatóságok követelésére elhagyta Kazahsztánt.

Zaharova szerint Moszkva fel van háborodva, miután nem teljesültek Asztana azon ígéretei, hogy Brublevszkij rövid határidőn belül elhagyja Kazahsztánt és soha többé nem térhet oda vissza.

"Ez a személy ismételten megjelent Kazahsztán fővárosában és nyilvánvalóan nem azzal a céllal, hogy összeszedje a holmiját és elvigye a családját. Nem is burkoltan diplomáciai fogadásokon vesz részt a nagykövetség vezetőjének minőségében. Tekintettel erre a helyzetre október 4-én bekérették Jermek Koserbajevet, a Kazah Köztársaság nagykövetét az orosz külügyminisztériumba, ahol közölték vele a helyzet tarthatatlanságát" - tájékoztatott Zaharova.

Oroszország arra számít, hogy Kazahsztán - nemcsak a szövetségesi viszony szellemében, de a nemzetiségek elleni uszítást hét évig terjedő börtönnel büntető saját törvényei értelmében - nem hagyja magát megvezettetni a kijevi vezetés által, és lépéseket tesz Brublevszkij végleges kiutasítására - tette hozzá.

Mindemellett Ajbek Szmadijarov kazah külügyi szóvivő korábban arról beszélt, hogy Asztana nem követelte az ukrán nagykövet kiutasítását, Brublevszkij mindössze szabadságra ment.

Menczer: Magyarország gázellátása biztosított

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Menczer Tamás kifejtette: azért vagyunk biztonságban, mert van hosszútávú gázbeszerzési megállapodásunk Oroszországgal, továbbá van már megállapodás plusz mennyiségről is, déli irányból vezetéken megérkezik a gáz Magyarországra, valamint a gáztározókban az éves fogyasztás 46 százalékát tárolják.

Ez 93 téli napra elegendő gázmennyiség - mutatott rá a politikus, majd úgy fogalmazott: "nálunk nem lesz probléma a tél során, nem lesz gond a lakossági szektorban a fűtéssel és az ipari szektorban sem".

Menczer Tamás felidézte, a gáztározók megvásárlásakor is felelőtlen volt és a magyar érdekek ellen beszélt a baloldal, és most is így van az Oroszország elleni szankciók kapcsán.

A magyar érdekeknek az felelne meg, ha a már meglévő energiaszankciókat eltörölnék, és nem beszélnének továbbiakról. Ha ez így lenne, akkor az energiaár és az infláció "rögtön meg tudna feleződni" - mondta.

Annak kapcsán, hogy Magyarország és Üzbegisztán átfogó nukleáris együttműködési programot indít, Menczer Tamás arról beszélt, hogy a nukleáris energia - a paksi atomerőmű és Paks 2 megépítése - rendkívül fontos szuverenitási kérdés.

Paks nélkül nincs magyar energiabiztonság, nincs rezsicsökkentés - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: az energiabiztonság miatt semmilyen olyan szankciós intézkedést nem támogatnak, amely veszélyeztetné Paks 2 megépítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában