Ukrán válság

2022.10.19. 07:43

A legtöbben a brüsszeli szankciókat okolják az áremelkedésekért

Minden második magyar szerint csökkenne az infláció, ha véget érne a háború – derül ki a Real-PR 93. kutatásából.

Illusztráció/A magyarok többsége a háború végétől várja az inflációcsökkenést

Forrás: Shutterstock

A magyarok döntő többsége, azaz 56 százaléka egyetért a kormány álláspontjával, miszerint a háború befejeződésének egyenes következménye lenne az infláció mérséklődése, tehát elsősorban az orosz–ukrán háborús konfliktust és az ennek következtében hozott brüsszeli szankciókat okolják az áremelkedésekért – írja a Magyar Nemzet a Real-PR 93. legfrissebb kutatására hivatkozva. 

Forrás: Magyar Nemzet/Real-PR 93

Az adatok alapján a lakosság 12 százaléka nagymértékű csökkenésre számít az inflációt illetően, ha véget ér a háború. Az ellenvélemények aránya ehhez hasonló, 13 százalék vélekedik úgy, hogy a háború alakulásától függetlenül tovább növekszik az infláció. 

A kérdés eredményei függetlenek a választási aktivitástól, egy országgyűlési választáson biztosan szavazók köré­ben a teljes lakossághoz hasonló adatok jellemzők – hívta fel a figyelmet a kutatócég. 

Hozzátették, hogy 

a pártválasztás azonban már szoros összefüggésben van a véleményekkel: a két nagy szavazói csoport között határozott különbségek tapasztalhatók, bár még a baloldali szavazók közül is minden második – 48 százalék – gondolja úgy, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenne hazánkban az infláció, ha véget érne a háború. A kormánypárti szavazók köré­ben sokkal többen, kétharmadnyian vélekednek így, ami 68 százalékot jelent. 

Míg a Fidesz szavazóinak csak tíz százaléka, a baloldal támogatóinak 18 százaléka számít arra, hogy akkor is tovább növekednének az árak, ha beszüntetnék a harcokat a szemben álló felek. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában