Gyász

2022.09.08. 19:41

Meghalt II. Erzsébet királynő

96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő - jelentette a Buckingham-palota csütörtökön este fél 8 után.

Forrás: AFP

Fotó: Chris Jackson

II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója Balmoralban hunyt el, miután 70 évig uralkodott.

Az 1926. április 21-én született II. Erzsébetet kilencvenhat éves korában érte a halál.

1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Uralkodása alatt 15 miniszterelnök volt hatalmon, az utolsó Liz Truss csak napokig.

Szeptember 6-án, két nappal a halála előtt készült az utolsó fotó II. Erzsébetről. Az új miniszterelnököt, Liz Trusst fogadta. 
Forrás: AFP

Ő volt a negyvenedik angol–brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster-apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Halálával legidősebb fia, Károly, Wales egykori hercege lesz a király. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

A London Bridge ledőlt - a protokoll szerint ezekkel a szavakkal értesítette a királynő haláláról Liz Truss miniszterelnököt a királyi ház - írja az Origo.

A királynő hosszú, hetven évig tartó uralkodásának szinte teljes időszakában rendkívüli népszerűségnek örvendett. Uralkodói feladatai és kötelezettségei mellett komoly érdeklődést mutatott a politikai és szociális ügyek iránt, és a monarchia - úgymond - korszerűsítése is az ő nevéhez fűződött. 

Nem csak a több mint ezer éves pompás hagyományok és évkönyvek állnak mögöttem, hanem a Nemzetközösség és Birodalom élő ereje és fensége; régi és új társadalmak; a történelem és a származás szempontjából eltérő földek és fajok, de mind Isten akarata által, egyesítve lélekben és célokban.


(II. Erzsébet brit királynő)

Egy hercegnő gyermekkora és neveltetése

Amikor 1926. április 21-én megszületett Elizabeth Alexandra Mary (magyarosan Erzsébet Alexandra Mária), Albert herceg, York hercege és felesége, Lady Elizabeth Bowes-Lyon idősebb lánya, látszólag kevés esélye volt a brit trónra, mivel apja, V. György király fiatalabb fivére volt. Amikor 1936 végén azonban nagybátyja, VIII. Edward király lemondott a trónról, hogy feleségül vegye Wallis Simpsont (egy polgári származású elvált amerikai nőt), 

Erzsébet édesapja, VI. György lett a király, így 10 évesen vált a trón örökösévé.

Princess Elizabeth (later Queen Elizabeth II)
Gyermekkorában, testvérével, Margittal.
Forrás: AFP

Noha gyermekkora nagy részét nevelők társaságában töltötte, Erzsébet hercegnőre nagy hatást gyakorolt édesanyja, aki az áhítatos keresztény hitet, valamint az uralkodó lét szigorú követelményeinek megértését és elfogadását tanította neki. Nagyanyja, Mária királyné (V. György király hitvese) Erzsébetet és húgát, Margitot is a királyi etikett „finomabb részleteire" oktatta.

A magántanárok a brit történelemre és jogra fektették a hangsúlyt, de a hercegnő zenét is tanult és hamarosan folyékonyan beszélt franciául. 

Egész életében szenvedélyesen rajongott a lovak iránt. Nem meglepő, hogy királynőként is versenylovakat tartott, gyakran vett részt versenyeken és tenyészszemléken. Híresen kötődött a pembroke walesi corgi kutyafajtához, és e rajongás kezdeteit szintén gyerekkorához köthetjük: hosszú uralkodása alatt több mint harminc corgival osztotta meg otthonát.

A Buckingham palota főbejáratára is kitették a királynő halálhíréről szóló közleményt.
Fotós: Daniel Leal / Forrás: AFP

De nemcsak az állatokat szerette szenvedélyesen, hanem a hazáját is:

a 18 éves Erzsébet hercegnő a második világháború idején csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women's Auxiliary Territorial Service), ahol teherautósofőrként teljesített szolgálatot.

 

Fülöp herceg és Erzsébet királynő: egy szenvedélyes szerelmi házasság története

Erzsébet és Margit a második világháború nagy részét a szüleiktől külön töltötték a Windsor kastélyban, a Londonhoz közeli, középkori erődben. A király 1942-ben Erzsébetet tiszteletbeli ezredessé tette meg a királyi hadsereg egyik ezredében. Két évvel később  a Titkos Tanács és az Államtanács tagjává nevezték ki, ami lehetővé tette, hogy a hercegnő az uralkodó nevében járjon el, amikor ő az országon kívül tartózkodik.

13 évesen találkozott először az akkor 18 éves Fülöppel, amikor családjával látogatást tett a dartmouthi haditengerészeti főiskolán, 1939-ben. A két fiatal sok éven át barátként levelezett egymással, eközben pedig Erzsébet egyre vonzóbbnak és szellemesebbnek találta a fess herceget, harmadik unokatestvérét (mindketten Viktória királynő és Albert herceg ükunokáji voltak), a Királyi Haditengerészet hadnagyát.

A brit királynő és Fülöp 73 évig éltek  boldog házasságban, 1947-ben házasodtak.
Forrás: AFP

Eljegyzésüket 1947-ben jelentették be, bár a királyi körökben sokan tiltakoztak ellene, Fülöp herceg német származása és nem túl tekintélyes vagyona miatt.

Erzsébet azonban eltökélt volt és nagyon szerelmes, így 1947 november 20-án összeházasodtak. 

Első fiuk, Károly walesi herceg 1948-ban született meg, két évvel később pedig megérkezett a lányuk, Anna királyi hercegnő is. András yorki herceg 1960-ban látta meg a napvilágot, míg Eduárd wessexi gróf 1964-ben.

A brit királynő és Fülöp 73 évig éltek  boldog házasságban, egészen addig, amíg az edinburgh-i herceg 2021 áprilisában, 99 éves korában meghalt..

 

Az uralkodó párnak, négy gyermeke született. Első fiuk, Károly walesi herceg követi Erzsébet királynőt a trónon.
Forrás: AFP

Erzsébet királynő megkoronázása

Amikor édesapja egészségi állapota 1951-ben elkezdett romlani, Erzsébet már különféle állami feladatokat is ellátott. A karácsonyt például a királyi családdal töltötte, ám ezt követően Ausztráliába és Új-Zélandra utaztak férjével, de útközben megálltak Kenyában is. Éppen itt tartózkodtak 1952. február 6-án, amikor megkapták a hírt, hogy VI. György király tüdőrákban meghalt.

A 25 éves Erzsébet ezzel a történelem hatodik királynőjeként ülhetett a brit trónra: formális megkoronzására 1953. június 2-án került sor. 

Uralkodásának első évtizedében még csak "tanulta" a királynői szerepet, miközben szoros köteléket alakított ki Sir Winston Churchill miniszterelnökkel, aki az első volt a 15 miniszterelnök közül, akikkel uralkodása alatt együtt dolgozott.

II. Erzsébet királynő 1952-től ült az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) trónján.
Forrás: AFP

A sajtó éles kritikáira reagálva lépéseket tett saját, és a monarchia „imázsának" modernizálására, miközben rengeteget utazott: az 1977-es uralkodói ezüstjubileuma  idején mintegy 90 ezer kilométert tett meg a hatalmas kiterjedésű Nemzetközösségben.

A királynő és az egész királyi család népszerűsége a 21. század első évtizedében lendült fel újult erővel. A közvélemény egyre jobban támogatta.

III. Károly néven lesz új uralkodó az eddigi walesi herceg, pénteken iktatják be. Károly a valaha volt legidősebb trónra lépő brit uralkodó, 73 éves.
Forrás: AFP

II. Erzsébet királynő szinte a végsőkig folytatta hivatalos feladatainak és kötelezettségeinek ellátását, nyilvános megjelenéseit, de rengeteg időt töltött a természetben is. 

Noha a brit királyi család  az uralkodása alatt számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magasan maradt.

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

Sejteni lehetett, hogy nagy a baj

Már napközben érkeztek hírek arról, hogy válságos állapotban van. A Buckingham-palota csütörtök délután közleményt adott ki, amelyben tudatták, II. Erzsébet királynő orvosi felügyelet alatt áll és az orvosok aggasztónak találják az egészségi állapotát. Azt is hozzátették, erről értesítették az uralkodó közvetlen hozzátartozóit, 

az egész család azonnal Balmoralba indult. Károly herceg és Kamilla hercegné már reggel óta a kastélyban voltak a királynő mellett.

A világ vezetői közül többen és a brit méltóságok is azonnal jókívánságaikat fejezték ki a királynőnek és az egész családjának.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy nagy a baj. A BBC One is felfüggesztette a szokásos menetrendjét, az ITV News különleges hírműsort adott és bejelentették: nincs őrségváltási ceremónia.

Már délután virágokat helyeztek körbe az emberek a palota köré, a hivatalos halálhír bejelentése óta pedig folyamatosan hordják a virágokat.
Fotós: Daniel Leal / Forrás: AFP

A Buckingham-palotánál és Balmoralban is hatalmas tömeg gyűlt össze. Már délután virágokat helyeztek körbe az emberek a palota köré. Az Egyesült Királyságban nagyon szerették Erzsébet királynőt. A szakadó eső sem tántorította el az embereket, a nap folyamán egyre csak gyűlt a tömeg.

II. Erzsébet egészségével az elmúlt időszakban a korábbiaknál is többet foglalkozott a világsajtó. Az uralkodó az utóbbi időben a szokásosnál több eseményen való részvételről mondott le. 

A múlt hétvégén a skót kultúrát ünneplő, Braemar Gathering nevet viselő jeles eseményen is fia, Károly herceg helyettesítette őt, amire eddigi uralkodása alatt még nem volt példa. A napokban pedig az új miniszterelnök megválasztását követően a Titkos tanács ülését is kihagyta. Az orvosok már akkor közölték, hogy aggódnak érte.

A Vas megyei hírportál egyik olvasója Londonból küldött rövid videót arról, hogy mi történik a Buckingham-palota környékén csütörtök este:


Hivatalos gyászidőszak indul

Mivel az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház harangjai várhatóan délben megkondítják harangjaikat. Londonban a Hyde Parkban és a Tower Hillen várhatóan ünnepélyes pisztolylövések lesznek - írja a Guardian.

Egy London Bridge nevű protokollt kell követnie az országnak a királynő halála esetén. A terv a királynő halálának napját "D-day"-ként emlegeti, a második világháborús partraszállásra utalva ezzel. 

A királynő halálát követően egy körhívást indítanak, amelynek keretein belül tájékoztatják a miniszterelnököt, a kormánykabinet vezetőjét valamint a legtöbb vezető minisztert és tisztviselőt is.  

Most az egész világ őt gyászolja... a Lazio stadionjában is gyász szünettel kezdődött a mérkőzés.
Forrás: AFP

A király család ezt követően teszi közzé a hivatalos gyászhírt. A királynő halála után 12 napos hivatalos gyászidőszak indul, a következő eseményekkel: 

  • A királynő testét a Parlamentbe viszik, a temetéséig a Westminster teremben helyezik el.
  • A BBC felfüggeszti az összes műsorát, majd a gyász ideje alatt 12 napig nem sugároznak vígjátékot.
  • A Szent Jakab-palotában összehívják a tanácsot, hogy hivatalosan is kijelentsék, Károly herceg lett a király.
  • A tanács hűséget fogad Károly hercegnek, Károly herceg pedig hűséget fogad a parlamentnek és az anglikán egyháznak.
  • Megváltozik a Nemzeti Himnusz szövege, megváltoznak a postai bélyegek és elkezdik az új pénzek nyomtatását.
  • A Londoni Értéktőzsdét a királynő temetésének napjára zárolják.

A világ vezető politikusai részvétüket nyilvánították

A világ vezető politikusainak és az európai királyi házak egész sora nyilvánította részvétét az este folyamán.

"II. Erzsébet királynő jó barátja volt az ENSZ-nek, kétszer is ellátogatott a világszervezet New York-i székhelyére több mint ötven év különbséggel. Mélyen elkötelezett volt számos jótékonysági és környezetvédelmi ügy mellett és megindítóan beszélt a glasgow-i COP26 klímacsúcs küldötteihez" - emelte ki António Guterres, az ENSZ főtitkára.

"A legnehezebb szívvel fogadtuk II. Erzsébetnek, Kanada leghosszabban uralkodó királynőjének a halálát. Állandó része volt életünknek és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk törtében" - olvasható Justin Trudeau kanadai kormányfő közleményében.

Olaf Scholz német kancellár mindenek előtt "a második világháború borzalmait követő brit-német kibékülés érdekében" tett erőfeszítéseit emelte ki. Leszögezte, hogy ez nem merül feledésbe.

Mario Draghi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet "a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben".

Micheál Martin ír miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a legmélyebb együttérzéssel gondol a britekre szeretett uralkodójuk elvesztése miatt.

Emmanuel Macron francia államfő "Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének" nevezte II. Erzsébetet.

II. Erzsébet halálával történelmi személyiség távozott közülünk és vele egy hetven évig tartó korszak zárult le, amelyben máig hatóan a stabilitást képviselte - írta Karl Nehammer osztrák kancellár a Twitteren.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzentében azt írta: mély szomorúsággal értesült Őfelsége II. Erzsébet haláláról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, Erzsébet királynő, akit egykor "Rendíthetetlen Erzsébetnek" neveztek, szolgálatával és elkötelezettségével soha nem mulasztotta el megmutatni a tartós értékek fontosságát a modern világban.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke üzenetében aláhúzta: kevesen tudták oly mértékben alakítani a világ történelmét, mint Őfelsége II. Erzsébet királynő.

Az 1950. március 23-án készült fényképen Erzsébet brit hercegnő köszönti Winston Churchillt a londoni Guildhall fogadáson.
Forrás: AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta: "mélységesen elszomorította" II. Erzsébet királynő halálának híre. Kiemelte: a királynő uralkodásának több mint 70 éve alatt önzetlenül vezette országát, és igazi közszolgálatot látott el.

 II. Erzsébet páratlan államvezetői méltóságával és állhatatosságával képes volt elmélyíteni az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetséget, és hozzájárult a két ország közötti kapcsolat különleges voltához - áll Joe Biden emerikai elnök és felesége - Fehér Ház által közzétett - közleményében.

"Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején" - állt Vlagyimir Putyin orosz államfő üzenetében.

"Mély szomorúsággal értesültünk Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak ezzel a jóvátehetetlen veszteséggel kapcsolatban. Gondolataink és imáink önökkel vannak" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

"A királynő rendkívüli személyiség volt, egyedülálló vezető, a hazája iránti odaadás és szeretetet jelképe. A vezetés és a szolgálat páratlan örökségét hagyja maga után. Emlékéből fakadjon áldás" - emlékezett az elhunyt uralkodóra Jaír Lapid izraeli miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az új brit királynak, III. Károlynak II. Erzsébet halála miatt. "Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején" - állt az orosz államfő üzenetében, amelyet a Kreml Telegram-csatornáján tettek közzé.

Hasonló méltató és részvénynyilatkozatokat tettek közzé egyebek között cseh, lengyel, román, horvát, szlovén, valamint a skandináv államok vezetői, valamint a belga, a holland, a svéd és a norvég királyi család.

Ferenc pápa a királynő hitét és kötelességtudatát méltatta

Ferenc pápa a brit királyi családnak címzett részvétnyilvánító üzenetében a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő hitét és kötelességtudatát méltatta.

Mélyen elszomorított, hogy őfelsége II. Erzsébet halálának híréről értesültem, szívélyes részvétem őfelségének (III. Károly királynak), a királyi család tagjainak, valamint az Egyesült Királyság és a nemzetközösség lakóinak

 - áll a katolikus egyházfő táviratában.

"Készséggel csatlakozom a gyászolókhoz, kik imádkoznak a királynő örök nyugalmáért és tisztelettel adóznak a nemzete és a nemzetközösség nagylelkű szolgálatába állított élete, sziklaszilárd hitvallása Jézus Krisztusban és ígéretei megvalósulásába vetett biztos reménysége előtt" - olvasható az üzenetben.

II. Erzsébet királynőként az anglikán egyház feje volt. Először még hercegnőként látogatott el a Vatikánba 1951-ben. Királynőként már XXIII. János pápa fogadta 1961-ben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában