Kampányfinanszírozási botrány

2022.09.21. 16:02

Karácsony Gergely nem hisz Márki-Zaynak (videó)

A főpolgármester egy CEU-n rendezett konferencián inkább kitért a külföldi pénzek felhasználásának témája elől.

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Szeptember elején pattant ki a baloldal kampányfinanszírozási botránya, amikor Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölt arról beszélt egy podcast adásban, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a kampány utolsó számláit egy több száz millió forintos külföldi adományból fizette ki – írja a Magyar Nemzet.

Az adományozó az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely főtanácsadója, Korányi Dávid elnököl. Korányi egyébként a Bajnai-kormány korábbi államtitkára, a volt kormányfő egyik fontos embere volt.

Az Action for Democracy egy közleményben ugyan elismerte az MMM-nek nyújtott támogatást, ám visszautasították azon vádakat, amelyek szerint beavatkoztak volna a választási kampányba. Az Action for Democracy szerint ők a támogatást a demokratikus értékek védelme, a választási részvétel növelése és a voksolás tisztaságának elősegítése érdekében nyújtották.

Csakhogy azóta bebizonyosodott, hogy a támogatást nem így használták fel, amit Márki-Zay Péter nyíltan ki is mondott. A korábbi kormányfőjelölt arról beszélt, hogy kulturális projektekre kaptak pénzt, ám ezek között említett számos kampányterméket, például az úgynevezett „migránsszámlálót” és képviselőjelöltek korteskedését is támogatták a pénzből.

Sőt a bukott miniszterelnök-aspiráns azt is hozzátette, hogy nem csináltak volna efféle „kulturális kampányt”, ha nem lettek volna országgyűlési választások.

A kérdés tisztázása érdekében a Magyar Nemzet ellátogatott egy szeptember 21-én és 22-én megrendezett konferenciára, ahol a felszólalók között Korányi Dávidot is feltüntették. A rendezvény a Budapest Forum 2022 címet kapta, az esemény házigazdája a Soros György által finanszírozott Central European University (CEU), és szervezőként volt feltüntetve a Krekó Péter nevével fémjelzett Political Capital, valamint a fővárosi önkormányzat.

Az már csak a helyszínen derült ki, hogy Korányi Dávid csupán az interneten fog bejelentkezni az eseményre, legalábbis a szervezők szerdán így tájékoztatták a lapot.

A konferencián a közönség soraiban felbukkant Hajnal Miklós, aki a kampányfinanszírozási ügy kapcsán a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az egyesületekre más szabályok vonatkoznak.

Hajnal egyébként csak annyit tudott az ügyről, amennyit a sajtóban olvasott róla, miközben egyébként ő maga is aktívan kampányolt.

Karácsony Gergely újságírói kérdésre csupán annyit reagált a külföldről érkezett százmilliók kapcsán, hogy nem biztos, hogy minden úgy van, ahogyan azt a sajtó állítja. Ám az álláspontját nem kívánta bővebben kifejteni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában