Torzított adatok

2022.09.09. 14:13

Beismerték: manipulált kutatások jelentek meg a baloldalon a kampány alatt

Közvélemény-kutatók nyilatkoztak az április 3-i országgyűlési választást megelőzően készült felmérésekről, amelyek egy része pontatlan volt: jelentősen kisebb különbséget mutatott a kormánypártok és a baloldal támogatottsága között, mint amennyit végül a választási eredmény tükrözött. A 444-nek a baloldalhoz köthető közvélemény-kutatók adtak interjút, amelyből kiderült: voltak olyan kutatások, amelyek a közvélemény befolyásolására készültek, nagyságrendileg ugyanannyian szavaztak volna az ellenzéki pártokra, ha külön indultak volna.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Interjút adtak a 444-nek a baloldalhoz köthető közvélemény-kutatók, akik beismerték: 

az április 3-i választást megelőző mérések a közvélemény befolyásolására készült kutatások voltak. 

– Nem igaz az, hogy ne kaptak volna olyan kutatást, amiben feketén-fehéren ott volt, hogy az ellenzék a katasztrófa felé menetel – fogalmazott Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont munkatársa a portálnak. Hozzátette: az Iránytűvel közösen már november végén olyan kutatást készítettek, amelyből kiderült, hogy rosszul áll az ellenzék. Mint jelezte, ez volt az a közvélemény-kutatás, ami tavaly decemberben nyilvánosságra került.

A szóban forgó felmérés azt mutatta, hogy a teljes lakosság körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 46, míg a baloldali összefogásé csupán 32 százalékos. Akkor Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök jelöltje ezt a kutatást hamisnak nevezte, ahogy a későbbi, a baloldal erőteljes lemaradását mutató felmérések hitelességét is megkérdőjelezte.

Róna Dániel azt is jelezte, hogy Hann Endre, a Medián vezetője nyilvános előrejelzésben hívta fel a figyelmet arra márciusban, hogy ötven százalékon áll a Fidesz és negyvenen a közös baloldal listája. Egy Závecz-mérés is nyilvánosságra került, amelyből kiderült:

 Márki-Zay Péter támogatottsága Gyurcsány Ferenc szintjére süllyedt a bizonytalan szavazók között.

Tehát rengeteg jelzést kaptak, de ezeket nem hitték el

– fogalmazott a közvélemény-kutató.

Hann Endre az interjúban elismerte:

valóban voltak olyan kutatások, illetve inkább közlemények, amik kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek.

Róna Dániel szerint egyébként „nagyságrendileg ugyanannyian szavaztak volna az ellenzéki pártokra, ha külön indultak volna, mint közös listán” –  ez a baloldali összefogás szükségességét is megkérdőjelezheti.

Róna a sajtó felelősségére is rámutatott: 

Azoknak az anyagai, akik félrevezették a közvéleményt a választások előtt, a választások után is úgy mennek át a sajtón, mint kés a vajon, mindenféle kritika nélkül

– fogalmazott.

Ennél is beszédesebb Ember Zoltán, az Iránytű Intézet munkatársának vallomása:

A legkényesebb rész. Magammal kezdem. Három-négy nappal a választások előtt ott voltak előttem a -14 meg -18 pont közötti ellenzéki lemaradást mutató friss országos adatok. Mégis azt mondtam, hogy 6-8 % közötti ellenzéki mínuszra számítok, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem. Volt egy pszichés nyomás, és a végére magamat is meggyőztem.

Ember Zoltán hozzátette, „szándékosan nem publikáltunk semmilyen adatot, csak a választás előtt néhány nappal egyetlen szereplés alkalmával mondtam be a 6-7%-os várakozást. De ha rám tettek volna egy hazugságvizsgálót, akkor az nem jelzett volna. Többé nem szabad ebbe a hibába esni."

Az Iránytű Intézet munkatársa megjegyezte:

ha egy közvélemény-kutató gyengébb adatot közöl akár nyilvánosan, akár csupán a megrendelőknek, akkor nyomás nehezedik rá, és az adatait azonnal kétségbe vonják.

Az interjúra nyílt levélben reagált Deák Dániel, a XXI. Század Intézet főmunkatársa, amelyet alább olvashatnak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában